Sucevenii își pot sacrifica porcii în mod tradițional

> Șeful DSVSA, dr. Petrea Dulgheru, recomandă folosirea pistoalelor cu glonț captiv, deoarece carnea va fi mult mai gustoasă > Examenul trichineloscopic este obligatoriu, în caz contrar existând pericolul infestării cu un parazit care poate provoca decesul consumatorului
 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava pune la dispoziția sucevenilor pistoale cu glonț captiv pentru asomarea porcilor care vor fi sacrificați în preajma Sărbătorilor de iarnă. Directorul executiv al instituției, dr. Petrea Dulgheru, spune că acestea pot fi procurate de la sediul DSVSA, cât și de la medicii veterinari din teritoriu. Dulgheru recomandă folosirea asomatoarelor, arătând că, respectându-se regulile de bunăstare a animalelor, carnea va fi mai fragedă și va avea un gust mai bun. „Mentalitatea românului se schimbă mai greu, însă, este de precizat, carnea provenită de la un animal asomat este mult mai gustoasă. Aceasta pentru că, respectându-se regulile specifice, animalul nu mai este bruscat și agresat, așa cum se întâmplă în cazul sacrificării tradiționale. De altfel, există și un obicei, la tăiatul porcului fiind chemat un gospodar despre care se spune că are mâna ușoară, acesta respectând, oarecum, regulile de bunăstare și găsind o metodă mai ușoară pentru sacrificare”, spune Dulgheru. Șeful DSVSA subliniază că, deși UE nu agreează această metodă, pentru încă o bucată de timp, românii își vor putea sacrifica porcii în mod tradițional. Principiul promovat la nivel european este „Da tradiției, nu suferinței animalelor!”, asomatorii dotați cu pistol cu glonț captiv având obligația de a obține autorizație de la compartimentul specializat al Inspectoratului de Poliție Județean. Gospodarii vor apela la aceștia pentru a aduce animalul în stare de inconștiență, după care îi vor tăia jugulara. Metoda este una mai facilă, nefiind nevoie de mai mulți oameni pentru imobilizarea porcului. Dr. Dulgheru mai atrage atenția că, înainte de a fi consumată, carnea de porc trebuie supusă în mod obligatoriu examenului trichineloscopic, în caz contrar existând pericolul infestării cu un parazit care poate provoca decesul consumatorului. „Consumatorii de carne de porc nu trebuie să ignore examenul trichineloscopic, înainte de a fi preparată, probe de pe animalul sacrificat urmând a fi duse la medicul veterinar. Boala provocată de trichinella spiralis este una mortală, iar cei care scapă rămân cu sechele”, relevă directorul executiv la DSVSA Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: