Pantofi noi

Dacă nu e neapărat “luna cadourilor”, decembrie devine, de la o vreme, “luna sondajelor”; acum, pentru că e ultima a lunii, pentru că e ultima a anului dinaintea alegerilor. Bunăoară (alte diverse exemple vor urma!), Mednet anunță că aproape 65% dintre românii din localități cu peste 100.000 locuitori (cum, se pare, n-ar mai fi și Suceava) au alocat pentru “sărbătorile de iarnă” (le spun astfel, potrivit unei convenții oarecare, deși știu că sărbătorile însele au devenit subiect de intensă politică) bugete mai mici ca anul trecut.
 

L.D. CLEMENT

Dacă am corobora rezultatele altor sondaje mai mult sau mai puțin similare (ca potențială țintă), ăștia ar fi exact nevoiașii crizei, în opoziție cu profitorii crizei. În naivitatea mea, mă tem că enunț un neadevăr, de vreme ce aceeași cercetare anunță un buget mediu jertfit de dragul lui Moș Nicolae de aproape 125 lei. Mi-e teamă să zic – dar totuși zic! – că, dacă primul moș al lui decembrie capătă aprox. un sfert din venitul minim (care nici acela nu-i la îndemâna orișicui), nu-i rău, nu-i deloc rău! Iar dacă luăm de bună informația că săracii de români ar aloca pentru Crăciun și Revelion peste 1000 de lei, ar însemna că săracii de români o duc chiar bine (mersi!), deși, pare-se, câte unii sunt pe cale să renunțe la câte o piftie (fiindcă trendul îi vrea trecuți prin inel), iar alții dau porcul pe curcan (că ar fi mai sănătos, iar dacă nu, că se alimentează precum americanii). Altfel, comentatorii din interior ai cercetării par a se arăta îngrijorați că, față de alți ani, ai noștri n-ar mai fi atât de interesați de bijuterii și aparate electrocasnice, ci de țoale și de încălțări. Mie nu-mi pare acesta semn de îngrijorare, ci (fără apropo electoral) de bun-simț: doar mumiile sunt îngropate-n aur și doar proștii se laudă cu numărul de plasme per capita! Și-apoi, dacă ai suficiente bijuterii, nu-i așa?, îți dă mâna să nu intri cu pantofi vechi în anul ce vine!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: