DNA sau DJ

Ideea mi-au sugerat-o școleri dintr-o clasă de alături, dar nu paralelă… Mi-am pus întrebări și-am cătat răspunsuri. Unele, cu părere de rău, nu le-am aflat. Văd că de o bucată de vreme încoace tot mai mulți baștani, ca să folosesc un cuvânt de-al unui nepot, circulă pe/spre DNA. Mă tot întreb și-mi scotocesc mintea ce-o fi însemnând! DNA.
 

Am înțeles: Drum Național Auto, cu prioritate. Noi n-avem acces, folosim DJ, adică un drum județean, dar circulăm cinstit, fără centură…, ca să împăcăm lumea. L-am putea numi DNF – Drum Național Forestier, sau, de ce nu, DNS – Drum Național spre Străinătate, chiar dacă satele s-au golit de tineri și europenii nu ne mai vor. Nu ne mai vor ai noștri, cei din casa țării, darmite cei cărora le scoatem gunoiul din bătătură! Sper într-un DNV, adică un Drum Național spre Viitor. Dar cine să-l deschidă!? Nu-i cum, cureaua am strâns-o și, după aceea, ne-au luat-o. Cine, Dumnezeu știe! Tăvălugul incertitudinii și nesiguranței ne împinge în neant. Dar, oameni buni, nu disperați, pentru că speranța moare ultima. Frunzele au căzut, omăturile, deie Domnul, se apropie, gata, gata să umple golurile nevoiașilor și vom aluneca mai ușor la vale. Poate că DNA înseamnă și Direcția Năzuințelor Amăgitoare care ne îndreaptă spre economii care duduie și spre taxe usturătoare. Celor care au treabă cu DNA, indiferent de mulțimea și valoarea cocoșeilor, procurați pe căi deloc oneste, le convine; altora, și celor mulți, cu datorii la stat și cu muncă cinstită, nu. Noi ne simțim mai bine cu DJ. Chiar dacă nu are aspect de autostradă, dar vecinul meu, cu Trabant care nu scoate fum, rulează încet, sigur și doarme liniștit. Într-un fel, copiii au înțeles ceva: DNA = Drum Național al Amarului și DJ = Drum al Juveților, ca să uzez de o vorbă de-a lui Nea Mărin, adică al tuturor, care te conduce, drept, unde vrei… S-auzim de bine!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: