În scop umanitar, în intenție

Compartiment de îngrijiri paliative la Spitalul Județean

Managerul Spitalului Județean de Urgență, ec. Vasile Râmbu, a declarat ieri că intenționează înființarea unui compartiment sau a unei secții de îngrijiri paliative, prin reducerea unui anumit număr de paturi din unele secții.
 

El a precizat că acest compartiment va fi înființat în scop pur „umanitar”, pentru bolnavii „care nu pot fi îngrijiți de familie sau nu mai au pe nimeni” și nu pentru că ar urmări „venituri în plus”. În acest scop, directorul Râmbu a spus că o variantă ar fi reducerea a 10 paturi de la Secția dermatologie, care vor fi transformate în paturi pentru bolnavii compartimentului de îngrijiri paliative, dar și din alte secții, cum ar fi Oncologia. El a precizat că, pentru o internare normală, de 20 de zile, serviciile medicale pentru aceste persoane vor fi decontate de CAS, iar pentru zilele în plus se va percepe o coplată. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, îngrijirea paliativă este îngrijirea activă și totală a pacienților a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ. Ea include controlul durerii și al simptomelor, suportul psihologic, social și spiritual al pacientului și al familiei acestuia, cu scopul asigurării unei cât mai bune calități a vieții. În România există 400.000 de bolnavi de cancer și doar 5% din aceștia beneficiază de îngrijiri paliative. Lor li se adaugă pacienții cu boli incurabile în stadii avansate, precum cei cu insuficiență cardiacă, pulmonară sau renală cronică, pacienții cu ciroză hepatică, cu boală Parkinson sau cu demențe. Îngrijirile paliative se pot acorda în unități cu paturi, în centre de zi sau la domiciliu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI