CMB Suceava – astăzi

> Muzeul de Istorie Suceava (Suceava, str. Ștefan cel Mare nr. 33) adăpostește o colecție valoroasă de exponate, prezentând istoria Sucevei în general și pe cea a Bucovinei în special. Tot aici este deschisă și o galerie de artă cu lucrări semnate de artiști de renume din țară și din Bucovina. Un punct de mare atracție este “Sala tronului”.

 

> Muzeul de Științele Naturii (Suceava, str. Ștefan cel Mare 23) prezintă într-o manieră modernă potențialul natural al Bucovinei. Se disting: colecția de flori de mină și dioramele cu principalele viețuitoare din zonă, încadrate în habitatul lor de vegetație.
> Hanul Domnesc (Suceava, str. Ciprian Porumbescu 5), monument de secol XVII, prezintă principalele zone etnografice ale județului. Expoziția permanentă de la parter reconstituie atmosfera de epocă a unui han din sec. al XVIII-lea – loc de popas pentru oaspeți de vază, dregători, negustori etc. în trecere prin Suceava; este desfășurată în: salon de oaspeți, bucătărie, sală de han, cameră de odihnă, cămară, pivniță – toate constituind un punct deosebit de atracție. La etaj sunt etalate piese importante de etnografie și artă populară, reprezentative pentru această parte a țării.
> Casa memorială “Simion Florea Marian” (Suceava, aleea S. Fl. Marian 4), “câștigată cu condeiul” de cel mai mare folclorist și etnograf român, acad. S. Fl. Marian (prin premiul de 4.000 lei aur “Năsturel Herescu”, pentru lucrarea “Ornitologia poporană română”), este una dintre cele mai vechi case ale Sucevei, datând din secolul al XIX-lea; reconstituie atmosfera de familie și de activitate creatoare în care a trăit autorul celor mai importante monografii tematice privind cultura populară românească, prin exponate originale (mobilier, obiecte decorative, tablouri, obiecte personale etc.) și adăpostește o colecție documentară impresionantă (cărți, periodice, manuscrise, fotografii, documente culturale, corespondență etc.).
> Cetatea de Scaun a Sucevei, menționată pentru prima dată într-un document de la 10 februarie 1388, a fost construită în timpul domniei lui Petru I, având inițial un plan rectangular, cu latura de sud de 36 m și cea de est de cca. 40 m. Alexandru cel Bun o fortifică suplimentar, însă maxima dezvoltare o cunoaște în timpul lui Ștefan cel Mare care, în două faze, restaurează clădirile din interior, adaugă zidul de incintă, extinde și consolidează șanțul de apărare.
> Laboratorul Zonal de Restaurare. Bazele activității de restaurare în cadrul CMB au fost puse în anul 1975, prin înființarea Laboratorului Zonal de Conservare și Restaurare. Specialiștii laboratorului asigură lucrări de conservare și restaurare pe obiecte aparținând patrimoniului mobil și imobil, de natură arheologică, istorică, de cult și etnografică. Patrimoniul restaurat aparține în primul rând CMB, dar și altor categorii de deținători: muzee din județ și din țară, locașuri de cult sau colecționari particulari.
> În cadrul CMB funcționează și casele memoriale „Ciprian Porumbescu” (Stupca; tot aici, Muzeul „Ciprian Porumbescu”), „Nicolae Labiș” (Mălini), “Eusebiu Camilar” (Udești), casele-muzeu Solca și Bilca, Muzeul de istorie Siret. (text: CMB, IstoriaBucovinei.ro)

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: