CMB – patrimoniu

 

Patrimoniul Complexului Muzeal Bucovina este diversificat, numărând piese arheologice (datând din preistorie și până în epoca modernă), istorice, numismatice, documente, fonduri memoriale – documentare, obiecte de artă, o bogată colecție din domeniul științelor naturii. În grija CMB se află trei monumente emblematice pentru istoria națională: Cetatea Șcheia, Cetatea de Scaun și Curtea Domnească. Pe lângă expoziția permanentă de istorie, de-a lungul timpului au luat ființă și alte secții ale muzeului sucevean. Creșterea patrimoniului muzeului, varietatea acestuia, valoarea deosebită a unor colecții, a necesitat o muncă susținută de evidență științifică, de rezolvare a problemelor depozitării, conservării și valorificării.
În planurile de cercetare științifică, colectivul CMB și-a propus și își propune o serie de obiective importante stabilite în funcție de o tematică specifică activității muzeistice. Se are în vedere efectuarea de cercetări care să acopere întreaga arie a județului, completarea patrimoniului muzeistic, studierea unor aspecte specifice ale istoriei locale, valorificarea acestor cercetări din punct de vedere muzeistic și integrarea în circuitul științific a celor mai importante rezultate prin publicarea lor. Cercetărilor arheologice efectuate după 1990 în diferite puncte din Suceava, mai ales la Curtea Domnească, Biserica Turnu Roșu (Sf. Simion – biserica armenească), Biserica Sf. Gheorghe (Mirăuți), Biserica Sf. Ilie, Biserica Sf. Ioan Botezătorul (Beizadele), li se adaugă cele din județ, de la Todirești, Fetești, Adâncata, Cajvana, Siret, Poiana (Zvoriștea), Ițcani (Ferma II), Suceava (Zamca), cu vestigii din diferite timpuri istorice. (…) Prin funcțiile sale, prin specificul activităților pe care le desfășoară, Complexul Muzeal Bucovina este o prezență vie atât în viața științifică a țării, cât și în cea culturală, manifestările expoziționale și acțiunile de popularizare aducându-l mereu în atenția publicului.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: