Peste 400 de euro pe exploatația de bovine

Într-un singur centru local al APIA din Suceava, au fost înaintate mai multe dosare decât într-un întreg județ din țară!
Bucovinenii mai cresc încă bovine. Afirmația directorului executiv al Agenției pentru Plăți și Subvenții în Agricultură (APIA) Suceava, Gheorghe Curelciuc, care a declarat, într-o conferință de presă, că a avut plăcuta surpriză să constate că un număr neașteptat de mare de fermieri au solicitat plățile directe în zootehnie pe cap de bovină.
 

Astfel, până la termenul-limită de 15 iulie, la cele 9 centre locale ale APIA au fost depuse 21.150 de cereri de subvenții, pentru un efectiv de 109.720 de capete, deși estimarea era de 15.000-20.000 de cereri. Astfel, crescătorii suceveni vor primi, în total, 14,9 milioane de euro. Acesta înseamnă 136,11 euro pentru fiecare bovină, respectiv 408,3 euro/exploatație, bani care ar urma să ajungă în conturile țăranilor în septembrie, cel târziu în octombrie. Directorul Curelciuc spune că județul Suceava are un mare potențial în sectorul zootehnic, acesta fiind în creștere. Situație demonstrată și prin aceea că, doar la un singur centru APIA din Suceava, s-a depus un număr de dosare ce depășește numărul de documentații adunate la nivelul unui întreg județ din țară. „Îi îndemnăm pe suceveni să crească animale și să depășească statutul de fermă de subzistență, mai ales în zona de munte, în care predomină pășunile, fânețele, dar și tradiția”, a subliniat dl Curelciuc. Una dintre condițiile pe care agricultorii trebuiau să o îndeplinească se referă la existența unei exploatații cu minim 3 bovine, acestea, obligatoriu, cu vârsta de cel puțin 6 luni la 31 ianuarie 2008. Gheorghe Curelciuc precizează că mulți săteni au încercat să-i înduplece pe funcționarii instituției cu două vaci și un vițel de sub 6 luni, domnia sa atenționând, însă, că „nu se poate trece peste prevederile legale”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: