Avertisment asupra riscului dispersării teritorial-administrative

> În județul Suceava s-au înființat 16 noi comune, acestea confruntându-se cu probleme financiare generate de slaba putere economică
Prefectul Orest Onofrei a lansat un avertisment asupra riscului pe care îl reprezintă divizarea unităților teritorial-administrative și înființarea altora noi. Demersul reprezentantul Guvernului în teritoriu vine pe fondul aprobării de către Guvern a desprinderii localități Poieni-Solca de orașul Solca și al apariției pe harta județului a unei noi comune. Este cea de a 16-a nou înființată comună din județ de după 1989, o parte dintre ele având probleme de finanțare. La fel și proaspăta pornită la drum, care înregistrează, din start, dificultăți de acest gen. „Noi vom încerca să sprijinim noua comună înființată, dar este vorba și despre un avertisment major pe care îl dăm. O comună ca aceasta nu poate să trăiască doar din taxa pe pământ, taxa pe vânzarea produselor agricole și, eventual, din valorificarea gunoiului de grajd. De aceea va fi foarte dificilă funcționarea din punct de vedere administrativ, să se poată plăti funcționarea Primăriei, Poliției, dispensarului și a școlilor”, a relevat șeful serviciilor desconcentrate ale ministerelor în teritoriu.
 

Domnia sa crede că, din contră, o soluție o reprezintă unirea comunelor, la fel ca în cazul zonelor metropolitane. Demersul le-ar face eligibile în fața unor proiecte de finanțare realizate și administrate în comun. Județul Suceava are cel mai mare număr de unități teritorial-administrative din țară, respectiv 114. Hotărârea de înființare a comunei Poieni-Solca a fost luată în ședința din 15 februarie 2005 a Comisiei consultative județene. La acea dată, vicepreședintele PRM al Consiliului Județean, Stela Acatrinei, s-a declarat împotriva „mișcării”, motivând că resursele financiare sunt sub limita necesarului de funcționare. Atunci, cei de la Poieni-Solca spuneau că au nevoie de 2,2 miliarde lei vechi pentru a funcționa, în timp ce veniturile proprii erau estimate la doar 600 milioane de lei vechi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: