2 APRILIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII PENTRU COPII

Cheițele Poveștii

O carte absolut fermecătoare este volumul antologic Cheițe pentru vise al scriitorului bucovinean (stabilit la Chișinău) Arcadie Suceveanu. Apărută la editura Prut Internațional în 2005, ea respectă ambele legi ale unei tipărituri destinate copiilor, și pe aceea de a fi frumoasă, de a fi o bucurie de când o iei în mâini și o răsfoiești, și pe aceea a suspinului final, a părerii de rău de la sfârșitul lecturii, pentru terminarea poveștii. Având copertele cartonate, versurile tipărite aerisit, pe hârtie cretată, cartea are parte și de o ilustrație rafinată, cu reproduceri după lucrări de Mihai Grecu, care, la rându-le, instituie un univers propriu, al asociațiilor literare și culturale, dar în subtilă și permanentă comunicare cu acela al poveștii propriu-zise: „Poarta Orheiului Vechi”, „M. Eminescu în Bojdeuca lui I. Creangă”, „Flori de mucegai”, „Luceafărul” etc.
 

Uneori ea este directă, evidentă, cu „Iarna lui Vasile Alecsandri”, de pildă, sau „Colind pentru Eminescu”, dar de cele mai multe ori, comunicarea ilustrație-text ține de respirarea aceluiași aer curat, bogat oxigenat al culturalității vitale și pentru Mihai Grecu, și pentru Arcadie Suceveanu. Fi-rul epic al poveștii șerpuiește într-o încântătoare broderie, cu jocuri ale unei fantezii inepuizabile: șapte pitici rătăciți din Poveste în copilăria autorului îi caută cheițele pierdute. După eșecul căutărilor și chiar și al „șiretlicului” la care apelează – „Încercând să descuie Povestea cu-o cheie / Ascunsă, luată din cuvântul «descheie» / Apoi și cu cheia sol / Cumpărată de la ciocârlie pe-un pol / Cu cifra 2, / Căreia i-au făcut zimți noi, / Cu un firicel de iarbă, / Cu codița unui șoarece de treabă, / Cu cheiță de turtă dulce / Și cu alta de ciocolată” –, piticii au urcat din copilărie până la masa de scris a poetului, convingându-l că versurile sale „Sunt și ele / Un fel de cheițe pentru vise”, că grație lor vor reuși, va reuși, vom reuși descuierea din nou a Poveștii. Urmează apoi aproa-pe 250 de pagini smălțuite cu „chei-țe”, una mai încântătoare decât alta, o explozie de șăgălnicie, în care, scri-itor adevărat, Arcadie Suceveanu pu-ne la bătaie, cu o știință desăvârșită har, cunoaștere profundă a zăcă-mintelor aurifere ale copilăriei și, deopotrivă, ale limbii române, alu-zie culturală, inteligență: „La doi ani și jumătate / Le încurcă, așa, pe toa-te… // Zice pis-pis-pis la câine / Sau: am fost la Zoo mâine. / Ori declară amuzant: / Am văzut un leofant.” („Fratele mai mic”), sau „– Pu-pu-pu, pu-pu-pu… / – Pupăză, ești tu, ești tu? / Nu mi-i spune, dragă soră, / Cât e ora? // – Pu-pu-pu, pu-pu-pu, / Îți spun, frate, / Cum să nu! / A-nflo-rit teiul pe plai, / Floarea de petunie: / Este ora treizeci mai / Și vreo zece iunie…” („Ceasornicul din tei”), sau (aici doar un fragment) „Despre numerele care pot fi pare și impare”: „Eu și tu avem o pară. / – Da, zici tu. Dar ea-i impară. / 3 arici și 5 bros-coi, / Cum crezi, se împart la 2? / Nu. Și-oricât de rău îți pare, / 3 și 5 nu-s cifre pare. / 7 nuci? Păi sunt impare, / Mai cu seamă că-s amare. / 9 pui, că sunt ștrengari, / Nu pot fi decât im-pari. / Mormăie, în gard, doi pari: / – Doi suntem și suntem pari.” Nu știu să fi apărut în ultimii ani în România o carte de versuri pentru copii, o Po-veste mai frumoasă decât cea din Re-publica Moldova a cheițelor pentru vise de Arcadie Suceveanu!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: