Căldura din ianuarie, cea mai scumpă din ultimii cinci ani

Cu temperaturi și de –25 de grade, ianuarie 2006 a fost „vârful vârfurilor” consumurilor de energie din ultimii ani > După calculele SC Termica, niciun sucevean nu a consumat căldură, în ianuarie, mai puțină de 1.100.000 de lei > Facturile totale la întreținere pot ajunge și la 5 milioane de lei Facturile la întreținere ale sucevenilor plătite în februarie se anunță „ucigătoare”. Nicio locuință din Suceava, branșată la rețeaua de termoficare nu a consumat, în ianuarie, mai puțin de o gigacalorie; așadar, numai pentru căldură, niciun sucevean nu va plăti mai puțin de aproximativ 1.100.000 lei. La temperaturile exterioare înregistrate în cursul lunii ianuarie, ce au co-borât și până la –25 de grade, energia termică furnizată populației de către SC Termica a fost pe măsură.
 

Caloriferele au „duduit” zi și noapte în marea majoritate a apartamentelor, acolo unde nu există probleme tehnice pe circuit sau repartitoare, iar confortul termic al sucevenilor a fost pe măsură. El va trebui însă plătit și sunt premise ca facturile pentru ianuarie 2006 să golească până la fund buzunarele consumatorilor. Director Doina Oică, șeful Direcției de marketing a SC Termica, este de părere că facturile la energie termică vor fi cele mai mari emise în ultimii ani către populație de furnizorul sucevean. Ea a afirmat că ianuarie a însemnat, până acum, vârful de consum al acestei ierni, vârf înregistrat anul trecut în luna februarie. Situația însă de anul trecut este departe de a semăna cu cea de anul acesta, în februarie 2005 media temperaturilor fiind de numai 4 grade, față de cea de aproape 10 grade, cât a fost în această lună. Altfel spus, temperaturi mult mai mici, facturi mult mai mari. „Costurile energiei termice din ianuarie vor fi cu aproximativ 20% mai mari decât în februarie anul trecut. Este o situație firească, furnizarea agentului termic fiind corelată cu condițiile atmosferice. Anul trecut am avut zile cu –15 grade, anul acesta am avut și –25, iar confortul termic al populației a trebuit adaptat la această situație”, a declarat dir. Doina Oică. Din calculele și estimările deja făcute, luna ce se încheie astăzi nu va fi doar vârful termic al anului, ci chiar „vârful vârfurilor” iernilor trecute peste Suceava de cel puțin 5 ani încoace. Aceleași calcule au arătat că proprietarul unei garsoniere va plăti pentru ianuarie, numai pentru energie termică, puțin peste 1.075.000 de lei vechi, adică ceva mai mult decât prețul unei gigacalorii, atât fiind preestimat, consumul unei camere. Pentru un apartament de două camere, căldura va costa aproximativ 1.720.000 de lei, contravaloarea a circa 1,6 gigacalorii. Pentru spațiile cu trei camere, factura la „termică”, în februarie, va fi de cam 2.240.000 de lei (peste 2 gigacalorii), în timp ce, la patru camere, căldura din calorifere și din apa de la robinetul roșu vor tinde spre 3 milioane de lei vechi (peste 2, 5 gigacalorii). La aceste sume se adaugă, bineînțeles, celelalte consumuri din lista de plată, ce pot ridica valoarea facturilor la sume cuprinse între 2 –2,5 și 5 milioane de lei vechi. Socotelile făcute de SC Termica, deși exacte pe hârtie, sunt relative în teren. La afișa-rea listelor de întreținere, sucevenii pot avea și alte surprize, în funcție de cum le ies calculele șefilor de asociații, sumele deja menționate putând fi, pe alocuri, bine rotunjite. Costurile din ianuarie la energie termică au agitat deja spiritele proprietarilor de apartamente cu suprafețe și condiții de consum relativ aceleași, dar care s-au trezit cu sume ce nu „băteau” nici pe departe una cu cealaltă. În februarie însă, mare parte dintre suceveni își vor proba la extrem capacitățile de plată, pentru că vor fi nevoiți să lase la casieriile asociațiilor sume echivalente cu o pensie bunicică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: