Soluție pentru legalizarea șpăgii în spitale

Managerul Policlinicii Bethesda, medicul chirurg Ștefan Pușcașu, a propus ieri, în cadrul unei conferințe de presă, o soluție pentru legalizarea șpăgii date medicilor în spitale. Dr. Pușcașu spune că este o propunere pe o perioadă „interimară”, care, pusă în practică, ar putea scoate medicii de spital, în general, de sub „cupola corupției”, și ar fi plătită competența lor. Ideea i-a venit atunci când, în calitate de manager al spitalului privat de chirurgie pe care îl are, a vrut să angajeze medici. Dar s-a lovit de refuzul lor, întrucât salariul oferit acestora era inferior sumelor câștigate în spitalul de stat, adică salariul de bază la care se adaugă așa numitele „plăți informale” – (șpaga) dată de pacienți.
 

„Este o concurență neloială și incorectă, în mod normal medicul nu trebuie să fie dependent de aceste plăți informale. Este foarte adevărat că medicii din România sunt foarte prost plătiți, mă refer la medicii din spitale, iar atunci eu cred că este necesară o suplimentare a veniturilor medicilor, care trebuie făcută într-un mod corect, într-un mod transparent. Propun ca plățile informale către medicii din spitale să se facă prin intermediul serviciului contabilitate al casieriei spitalului. Acestea trebuie să fie necondiționate, cei care doresc să plătească un medic pentru modul în care a tratat un bolnav pot face acest lucru, de-punând la casieria spitalului suma respectivă. Primește o chitanță cu care merge la medicul său și-i spune că a depus bani în contul lui. Din această sumă se plătește impozit la stat – 16%, 3% – să se plătească spitalului în care medicul își desfășoară activitatea, iar 1% să fie pentru serviciile de operare a contului medicului respectiv, urmând ca acesta să aibă un beneficiu real de 80%. E un lucru care mi se pare corect, transparent, și nici nu trăiește medicul cu senzația că este cel mai corupt din societate, așa cum arată majoritatea statisticilor. Astfel își va putea justifica veniturile pe care le realizează și ar rezolva una din marile probleme pe care le are sistemul sanitar din România, aceea de a plăti competența”. Dr. Ștefan Pușcașu a mai precizat, în același cadru, că nu i se pare corect ca toți medicii din spitale să fie plătiți la fel, propunând ca plata lor să fie departajată în funcție de competența fiecăruia, de nu-mărul intervențiilor pe care le face și altele. „Acum, în sistemul sanitar plata se face după sistemul învechit și neadaptat la economia de piață din vremea comunistă, medicii fiind plătiți la fel, indiferent dacă este medic primar la Siret sau la București, sau dacă a făcut 2-3 operații sau mai multe. Aș propune ca medicul să aibă un salariu de bază și de la acesta în sus să fie plătită performanța”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: