Apa, din nou în… dezbatere la Fălticeni

Operatorul regional s-a întâlnit și s-a sfătuit cu proprietarii locali
În sala de ședințe a Primăriei Fălticeni, reprezentanții celor 21 de asociații de proprietari din municipiul Fălticeni au avut, iei, prima întâlnire cu conducerea noului operator al serviciului de apă – canal – epurare, ACET Suceava. Înce-pând cu data de 1 octombrie, această so-cietate a devenit operator regio-nal în orașele și municipiile din județul nostru (cu excepția Ră-dăuțiului), în vederea implementării modernizărilor în sistemul de alimentare cu apă prin Programul SAMTID. Încă de la începutul discuțiilor, primarul Vasile Tofan a dorit să precizeze că, în curând, la Fălticeni “se va intra în nor-malitate”. Din datoria de 8,5 miliarde de lei vechi a fostului operator „Comerțul Românesc” către Electrica Suceava, Primăria Fălticeni mai are de plătit peste un miliard de lei, plățile fiind efectuate prin compensarea investițiilor făcute de „Comerțul Românesc” și a 2 miliarde de lei vechi reprezentând penalități de întârziere la plata facturilor.
 

Până la sfârșitul anului, dacă timpul va permite, vor fi terminate amenajările la noul sediu din strada Ion Dragoslav al Agenției Fălticeni a ACET, unde, pe lângă casierie, va fi amenajat și un atelier. În ceea ce privește dotarea agenției, la momentul actual angajații care asigură apa fălticenenilor nu dispun de utilaje, scule, dispozitive sau mijloace de transport, pentru efectuarea intervențiilor la avarii fiind nevoiți să închirieze utilajele de care au nevoie. Primarul a promis că, din dotarea precară de care dispune, Primăria va diponibiliza un tractor pentru Agenția ACET. Totodată, cu fonduri de la bugetul local au fost cumpărate 50 de apometre noi care vor fi montate la scările de bloc, astfel încât să nu mai existe blocuri fără branșamente contorizate, iar 2 pompe noi, nemțești, vor fi montate la Baia 3, pentru a asigura necesarul de apă în municipiu, cunoscute fiind problemele din vara acestui an, când, din cauza nivelului ridicat al râului Moldova în condițiile precipitațiilor abundente, pompele existente au fost avariate. Directorul ACET Suceava, Ștefan Groza, i-a asigurat pe fălticeneni că singura preocupare a societății pe care o conduce este de a asigura apă la robinete. “Nu avem sediu, nu avem dotare, înainte de ’90 era un sediu bun, cu dotare corespunzătoare, dar important e ca acest serviciu să funcționeze… Programul SAMTID a fost motivul organizării acestui operator regional; finanțatorii nu pot discuta decât cu o singură entitate lucrările de 1,8 milioane de euro”, a declarat dl Groza, adăugând: “În momentul de față nu este stabilit montajul financiar, dar până în 2011 tarifele vor crește cu 50 – 70%. În Fălticeni, fiind tariful cel mai mare, creșterea va fi cea mai mică. Cel mai prost stă orașul Solca, unde tarifele la apă potabilă nu au mai fost ajustate de 3 ani. Să nu uităm că 50% din banii alocați prin Programul SAMTID vor fi rambursați, rambursările fiind făcute din tariful practicat”. Chiar dacă ACET Suceava a preluat activitatea de alimentare cu apă potabilă și canalizare de la zero, începând cu data de 1 octombrie, restanțele populației și agenților economici trebuie încasate, prioritare din acești bani fiind plățile restante către Electrica, Apele Române și salariile angajaților.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: