Reabilitarea DN 17 generează mari nemulțumiri la Pojorâta

Lucrările de reabilitare a DN 17 nemulțumesc profund localnicii comunei Pojorâta care locuiesc lângă drum. Oamenii sunt revoltați că nedreptățile pe care le-au îndurat acum 30 de ani, când drumul a fost lărgit până le-a ajuns lângă pereții caselor, nu sunt îndreptate măcar acum, prin devierea circulației pe alt traseu. O altă supărare a pojorenilor vine din felul în care a fost proiectată reabilitarea, pentru că este prevăzută înălțarea drumului, în unele zone, cu peste un metru, ceea ce face ca locuințele lor să fie îngropate dincolo de drum. Rigolele ciudate, foarte adânci, dar late de numai 35 de centimetri, neacoperite, reprezintă altă nedumerire a locuitorilor comunei, care le consideră adevărate „capcane mortale” pentru copii și pentru animale și despre care sunt convinși că nu vor putea fi niciodată decolmatate.
 

Marți, 6 septembrie a.c., Consiliul Local al comunei s-a reunit pentru a cere respectarea dorințelor localnicilor și eliminarea daunelor suferite de aceștia din cauza lucrărilor. La ședință au asistat directorul Oficiului Prefectural Câmpulung Moldovenesc, Gheorghe Andrei, precum și reprezentanți ai proiectantului, executantului și beneficiarului lucrărilor, alături de numeroși pojoreni care au ținut să își exprime supărarea. Localnicii, inclusiv consilieri locali, au povestit că, din cauza traficului pe DN 17, suportă de 30 de ani gălăgie infernală, crăpături în pereții caselor sau chiar distrugeri parțiale ale zidurilor, că s-au trezit cu geamuri sparte din cauza utilajelor grele sau chiar cu câte un tir răsturnat în curte. Oamenii cred că viețile le sunt permanent amenințate, iar cinci dintre ei, care au casele chiar la stradă, au cerut să fie despăgubiți sau să le fie mutate casele pe cheltuiala cui a comandat lucrările. Daune consideră că ar trebui să pri-mească și cei care, din cauza vibrațiilor din timpul noilor lucrări, s-au trezit cu gardurile prăbușite, cu fântânile neuti-lizabile sau nu au mai putut ieși din curte cu animalele fără riscul ca acestea să își rupă picioarele în rigole. După îndelungi discuții, a reieșit că toate relele au plecat de la proiectant, care nu a știut sau nu i-a păsat care este realitatea pe teren și a cam fă-cut proiectul din birou. Ima-ginea proiectantului a fost bine beștelită de cei prezenți, care au considerat că proiectul a fost făcut „de un începător, probabil ca să treacă și el un examen” și reprezintă o „glu-mă sumbră” care pune în peri-col comunitatea. Chiar dacă a încercat să fie obiectiv și a re-amintit permanent celor pre-zenți că reabilitarea drumului este o necesitate, și directorul Oficiului prefectural câmpulun-gean a reamintit proiectantu-lui că documentarea temeini-că pe teren era mai mult decât necesară. „Ne confruntăm a-cuma și cu conducta de gaz cu aceeași situație. Se trece pe proprietatea cetățeanului și nu s-au prevăzut, prin studiul de fezabilitate, despăgubirile care trebuie acordate. Cu tot respectul față de munca de proiectare, aici erau niște chestiuni punctuale care tre-buiau văzute la fața locului, pentru că din birou se vede într-un fel, iar când se trece punctual se vede altfel”, a spus Gheorghe Andrei. După ce au văzut chiar pe teren că localnicii au argu-mente temeinice, consilierii locali au adoptat o hotărâre de Consiliu Local care prevede că se va căuta, împreună cu proiectantul, o soluție pentru ca rigolele să fie acoperite, iar primarul a fost împuternicit să ceară, în numele localnicilor afectați în timpul lucrărilor, daunele aferente. În aceeași ședință s-a mai precizat clar că traseul nu poate fi deviat decât dacă se obțin la nivel local aprobări și finanțări în cadrul vreunui alt proiect, iar despre despăgubiri și mutări de locuințe nu se poate pune problema, pur și simplu pentru că nu au fost prevăzute fonduri inițial.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: