În acest an

Mii de suceveni s-au testat HIV-SIDA

Conform declarațiilor coordonatorului Centrului de testare și consiliere HIV-SIDA Suceava, de la începutul acestui an, la nivelul județului a fost descoperit un singur caz de infectare cu virusul HIV, la categoria de vârstă 30-40 de ani. Au fost testate, din mediul rural, 1500 de gravide și, desigur, în maternitatea Suceava și Fălticeni alte 1200. Testul în mediul rural se efec-tuează cu sprijinul medicilor de familie, iar gravidele, în general, sunt interesate să-l facă, având în vedere că este gratuit. „Scopul testului este reducerea riscului de transmitere a virusului la copil”, ne-a declarat Adrian Popescu, coordonator Centru de tastare și consiliere HIV-SIDA.
 

Domnia sa a mai adăugat că ma-joritatea persoanelor care apelează la serviciile de tes-tare ale cabinetului au vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, cu alte cuvinte sunt studenți sau elevi. „Testarea se face în mod gratuit și confiden-țialitatea este garantată. Cel care vine este consiliat și înainte, și după testare. Adolescenții se pot testa doar cu acordul scris al părinților”, ne-a spus dl Popescu. Proiectul care se derulează la Suceava este finanțat de Fondul Global de combatere HIV-SIDA prin organizația neguvernamentală Romanian Angel Appel. Menționăm că, într-un cabinet particular, costul testării HIV-SIDA ajunge la 300.000 lei, în timp ce la cabinetul Centrului de Testare și Consiliere „analiza” se face în mod gratuit, iar rezultatul se află în maxim do-uă săptămâni. „La Suceava, informarea este pe primul loc. Tinerii sunt foarte interesați de acest subiect. Mulți dintre ei nu sunt informați și atunci noi încercăm să venim în spri-jinul lor cu informații despre infectarea cu HIV-SIDA”, a precizat Adrian Popescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: