De mă vei chema…

Avem, cu aceste zile, o săptămână mai… specială. Numai bună de lucrări spirituale. Putem dărui și primi o droaie întreagă de daruri. Bunătate, compasiune, iertare, dragoste. Și cine n-are nevoie de ele?! Da’ se face că fârtați de-ai noștri (și mă gândesc mai abitir, în aceste ceasuri, la confrații captivi din media, dar și la năpăstuiții din pricini de ape turbate), supuși cumpenelor aprige, au nevoie de noi. De întâmpinarea noastră hotărât empatică. De solidaritatea aia, fie și tacită, nongălăgioasă, dar care îmbărbătează și ea, vârtos, la rândul ei. Desigur, nu mulți dintre noi pot scoate din teșcherea cele 50 de milioane, ca premierul (gest mai mult decât mărinimos-admirabil), pe care să le decartăm, iute, întru ajutorarea amărăștenilor.
 

Dumitru Brădățan

Dar putem suferi în vreun fel, ori barem rezona, cu cei nemilos încercați. Și, dacă ne pasă, deja e semn că ne-am descătușat din lan-țurile egoului strâmt, păgu-bos, perdant pururea. Iar… rănile, răurile, mizeriile lu-mii ăsteia (ades, vădit os-tile) vor fi, cândva, barem mai puține la număr. Căci și actele minore ale afectului sunt și ele trecute la răbojul socotelilor virtuoase: acte de întâmpinare empatică, de rostire, de răspuns, de atitu-dine așijderea, de alde astea. Animale pe verticală, cum furăm porecliți, au mașină-rii ciudate de produs semni-ficații, la urma urmei sun-tem… ceea ce suntem: ceea ce gândim, ceea ce mâncăm, ceea ce privim, ceea ce urâm, ceea ce dăruim uzual… Vrem au ba, suferința este cea care este, vorba oacheșului pri-mare. Dar șade în puterile noastre, ba în purtările noastre rutiniere, ca, la strâmtorare, insul din noi, un vremelnic pieritor și el, acolo, să marșeze, solidar. Că, mâine, cine știe?, poate fi chiar rândul tău. Feri, Doamne!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: