În prim-plan: arhitectura și arhitecții

Două expoziții atrag atenția, de ieri, la Suceava asupra arhitecturii și, firesc, asupra arhitecților. Este vorba de Bienala de Arhitectură – București 2004, deschisă în sălile Muzeului de Istorie, și de Arhitectură Spaniolă Contemporană, deschisă la Muzeul de Științele Naturii, ambele în organizarea Ordinului Arhitecților din România (OAR) – Filiala Teritorială Nord-Est (Suceava și Botoșani) și a Complexului Muzeal Bucovina.
 

Și amândouă făcând parte dintr-un evantai bogat de acțiuni, prilejuite de desfășurarea, azi, 25 martie 2005, de Buna-Vestire, a Conferinței Zonale a OAR. La vernisaj, arh. Sorin Pentilescu, președintele Filialei Nord-Est, a subliniat prezența Bienalei și a expoziției spaniole la Suceava (între doar 7 localități din țară) ca un semn de considerație față de publicul larg și față de creatorii din zonă și a apreciat evenimentul ca foarte important, pentru că arhitectura este foarte importantă, iar Constantin-Emil Ursu, directorul general al Complexului, și-a mărturisit disponibilitatea pentru o mai intensă cola-borare cu Ordinul Arhitecților și amărăciunea că nici o firmă suceveană de arhitectură nu și-a manifestat interesul pentru valorificarea de specialitate a bogăției noastre de monumente. Implicată direct în proiectul Bienalei, arh. Cozmina Goagea, de la revista „Arhitectura” (originară de pe meleagurile noastre) i-a menționat țintele: perceperea arhitecturii ca feno-men cultural, valorizarea imaginii arhitectului – profesionist și artist al orașului și întâlnirea arhitecților pe probleme de specialitate. Un public numeros, un public de multe ori avizat și întotdeauna curios, a salutat cu prezența sa cele două expoziții, dar, desigur, restul (majoritar) al Sucevei de-abia de-acum urmează să le viziteze, cu atât mai mult cu cât este invitat, cu opinii, la o masă rotundă pe 30 martie 2005 și cu cât asemenea expoziții nu se văd la Suceava nici în fiecare zi, nici în fiecare an și nici chiar în fiecare deceniu. Cel puțin până acum.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI