Iubim tradiţiile

Cu doar câteva zile înaintea Sărbătorilor Pascale, elevi ai claselor a VII-a de la Şcolile Gimnaziale Salcea şi Plopeni au petrecut o zi altfel, o zi de neuitat. Activitatea s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială „Ioan Vicoveanu” de la Vicovu de Jos, într-un proiect de parteneriat între şcoli iniţiat de subsemnata, consilier educativ la Şcoala Salcea, şi prof. Ţugui Pompilia, directorul Şcolii de la Vicovu de Jos, alături de cadre didactice care pun suflet în păstrarea tradiţiilor peste timp.

DSC09323Aşa cum şade bine unor bucovineni adevăraţi, gazdele şi-au întâmpinat oaspeţii cu pâine şi sare, dar şi alte bunătăţi, gătite cu straie naţionale şi cu zâmbetul pe buze. Câteva ore au trecut prea repede pentru copii şi profesori! Elevii vicoveni, alături de cele mai pricepute mămici şi bunici, au dezvăluit secretele închistritului ouălor cu ceară şi cu mărgele, realizând adevărate minuni. Nici musafirii nu s-au lăsat până nu au învăţat tehnicile de lucru, fiind mereu îndrumaţi de „experţi”. La finalul activităţii, elevii invitaţi au primit în dar ouă „închistrite ca la Vicovu de Jos” şi au oferit felicitări de Paşte realizate de ei.

PgXZPSL4jw1KWEYYBZxOvloGXkfgng8jaPGI2Wfyzl4Aventura în lumea tradiţiilor a continuat pentru elevii din oraşul Salcea la atelierele de olărit de la Marginea. Aici, un meşter olar plecat din Salcea de vreo două decenii le-a arătat că totul se poate învăţa şi i-a ajutat să modeleze lutul pe roata olarului pentru a face „un castronel mai mic”, aplicând astfel cunoştinţele şi deprinderile formate în orele de Educaţia tehnologică.

Peisajul magnific acoperit încă de zăpadă la Mănăstirea Suceviţa şi spiritul Paştelui care se apropia au încântat ochii şi sufletele drumeţilor.

Grădina zoologică a fost ultimul obiectiv înainte de drumul spre casă, drum care a părut mult prea scurt pentru atâtea impresii şi trăiri care ar fi fost de povestit.

Prof. MARINELA MOCANU

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI