Start pentru lucrările de renovare energetică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru renovarea energetică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Acest proiect major, derulat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), are o valoare totală de 65.726.905,86 lei cu TVA şi se estimează că va fi finalizat în martie 2025, a anunţat, joi, managerul spitalului sucevean, dr. Alexandru Calancea.

Investiţia cuprinde următoarele etape de modernizare:

> Reabilitarea termică a anvelopei clădirii: izolarea termică a faţadei vitrate prin înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie nouă din aluminiu, cu trei foi de geam şi folie low-e performantă energetic; izolarea termică a pereţilor exteriori cu vată bazaltică de diferite grosimi (5-10-15 cm), montată în sistem de faţadă ventilată; placarea faţadei cu elemente din aluminiu compozit tip Alucobond; izolarea conturului ferestrelor cu vată bazaltică ignifugă de 2 cm; termoizolarea soclului cu polistiren extrudat ignifug de 10 cm, până la cota de 50 cm faţă de terenul sistematizat; termoizolarea planşeului din subsol cu polistiren extrudat de 10 cm.

> Reabilitarea termică a sistemului de încălzire şi a sistemului de furnizare a apei calde de consum: repararea şi refacerea instalaţiei de distribuţie a agentului termic între punctul de racord şi planşeul peste subsol/canal termic.

> Reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor de iluminat în clădiri: înlocuirea a 2.114 corpuri de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri de iluminat tip LED, eficiente energetic şi cu durată mare de viaţă.

> Montarea unor sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald: instalarea de elemente de tâmplărie cu vitraj cu control solar (trei foi de geam cu folie low-e performantă energetic).

> Montarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu: utilizarea surselor regenerabile de energie prin amenajarea în curtea spitalului a unei copertine pe structură metalică, destinată montării a 240 de panouri fotovoltaice de 445W fiecare; instalarea unei centrale termice pe gaz funcţionând în cogenerare, un utilaj de înaltă eficienţă pentru reducerea consumurilor din surse convenţionale şi a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Această investiţie va îmbunătăţi semnificativ confortul termic al pacienţilor şi angajaţilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava şi va genera economii semnificative la energie electrică şi agent termic, a precizat sursa citată. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI