O reţea cu ramificaţii în Suceava de hoţi de aparatură stomatologică din Franţa, destructurată de autorităţi franceze împreună cu DIICOT

Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi serviciilor de investigaţii criminale Tulcea, Maramureş, Iaşi, Suceava şi Braşov, împreună cu procurorii DIICOT – Structura Centrală, au efectuat, marţi, 22 de percheziţii domiciliare, la persoane fizice şi juridice, în judeţele Tulcea (10), Maramureş (5), Iaşi (4), Suceava (2) şi Braşov (1), în cadrul unui dosar penal în care sunt cercetaţi membrii unui grup organizat de criminalitate itinerantă, specializat în comiterea de furturi de aparatură stomatologică, pe teritoriul Franţei.

 Potrivit Poliţiei Române, persoanele vizate ar fi membre ale unui grup organizat, cercetate într-un dosar penal instrumentat de Secţiunea de cercetări din Nancy a Jandarmeriei Naţionale Franceze, cu sprijinul Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenţei Itinerante, acesta vizând fapte de furt în grup infracţional organizat, tăinuire de bunuri provenind din furt în grup infracţional organizat, participare la o asociaţie de răufăcători în vederea săvârşirii unei infracţiuni.

Partenerii francezi au solicitat sprijin în cadrul cooperării judiciare internaţionale în materie penală prin Jurisdicţia Inter-Regională Specializată (JIRS) din Nancy – Franţa, care a formulat mai multe ordine europene de anchetă ce au fost primite la DIICOT – Structura Centrală din România.

Din aceste activităţi de cooperare a rezultat că membrii grupului organizat ar fi comis, în perioada aprilie 2022 – noiembrie 2023, 19 furturi, pe întreg teritoriul Franţei, vizând peste 3.000 de bunuri din societăţi care ar fi fabricat sau comercializat aparatură stomatologică.

Prejudiciul total cauzat este de aproximativ 4.500.000 de euro.

În urma activităţilor, din data de 27 februarie a.c., au fost depistate 8 persoane cercetate, în cauză.

Astfel, în judeţul Suceava marţi, cadrele SIC Suceava au procedat, cu ocazia efectuării unei percheziţii domiciliare, la identificarea unui bărbat de 36 ani, domiciliat în Fălticeni care figura urmărit internaţional. Pe numele său autorităţile judiciare din Franţa au emis un mandat european de arestare pentru săvârşirea infracţiunilor de „furt săvârşit în cadrul unui grup organizat, „participarea la o asociere de infractori” şi „tăinuirea unui bun ce reprezintă produsul unui furt săvârşit în cadrul unui grup organizat”, conform Codului penal francez.

Bărbatul a fost condus şi prezentat procurorului de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care a dispus reţinerea pe o perioadă de 24 ore.

Persoanele suspecte au fost reţinute, urmând a fi predate judecătorilor din cadrul curţilor de apel competente, pentru a dispune cu privire la predarea lor. Alte 4 persoane au fost conduse la sediul poliţiei, pentru audieri, în calitate de martor.

În urma percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite şi ridicate aparate şi instrumente medicale stomatologice, despre care există bănuiala rezonabilă ca ar fi fost furate din Franţa (aparatură stomatologică şi accesorii pentru aceasta – scanere intraorale, implantoare, sisteme de magnificaţie, seringi electronice), 16.500 de euro, telefoane mobile ale membrilor grupării şi înscrisuri.

De asemenea, au fost ridicate, întrucât erau deţinute ilegal, o replică armă, un pistol neletal, o armă lungă letală, ce erau suspuse regimului autorizării, 106 cartuşe cu glonţ de 9 mm (6 în judeţul Suceava şi 100 în judeţul Tulcea), precum şi alte mijloace de probă. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI