Proiectul „10 pentru folclor” în judeţul Botoşani

> Gorbăneşti şi Vorona sunt localităţile unde acesta a poposit pe 17 şi 18 februarie

Pentru al treilea an, proiectul „10 pentru folclor” a poposit în judeţul Botoşani prin intermediul parteneriatului încheiat cu Iustina Irimia Cenusă, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani. Din delegaţia de la Suceava au făcut parte Mihaela Bârsan – iniţiatorul proiectului, prof. Loredana Mihaela Ceică – inspector şcolar pentru arte în cadrul IŞJ Suceava, poliinstrumentistul Leonard Zamă – membru fondator proiect, Mihai Cotos – dirijorul Ansambului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava şi Grupul vocal-instrumental „Ai lui Ştefan noi oşteni” din Vicovu de Sus, coordonat de prof. Vasile Schipor.

Caravana folclorului a poposit pentru prima dată în judeţul vecin în luna mai 2019, cu un spectacol extraordinar la care a participat şi regretatul folclorist şi dirijor, George Sîrbu. În 2022 caravana folclorului a fost prezentă la Tudora şi Dângeni.

17 februarie, Căminul Cultural Gărbăneşti

Sâmbătă, 17 februarie, la Căminul Cultural Gărbăneşti a avut loc dea de-a XXXIII-a ediţie a „Şezătorilor iernii”, organizată de CJPCT Botoşani, în cadrul cărora a fost prezentat şi proiectul „10 pentru folclor”. Evenimentul s-a desfăşurat într-un cadru de poveste: gazdele au reconstituit lumea satului de odinioară cu un decor autentic şi obiecte tradiţionale care se foloseau în gospodăriile localnicilor pentru diferite activităţi. De la desfăcătoarea de porumb, până la gherghef şi război de ţesut, toate au readus la viaţă tradiţii şi activităţi întâlnite din ce în ce mai rar în satele româneşti.

„Ne-am adunat astăzi pentru a arăta cât de frumos se transmite cultura prin tradiţie. Este un moment important pentru Gorbăneşti şi azi suntem îmbrăcaţi în haine de sărbătoare. Este pentru prima dată când organizăm un astfel de eveniment şi ne dorim din suflet să iese totul bine. Şezătoarea este o datină veche formată din oameni de la ţară la care participanţii lucrează dar şi petrec spunând poveşti, glume şi ghicitori. Am încercat să ne dăm mână cu mână toţi oamenii iubitori de frumos, de cultură pentru a crea acea legătură, acel liant cu trecutul. În satul românesc tradiţia merge mai departe şi atâta timp cât ţăranul românesc există tradiţia nu va muri şi va fi vie” a declarat în deschiderea evenimentului Ionuţ Melinte, primarul comunei Gorbăneşti.

Copiii de la şcoala din localitate au pregătit o şezătoare din care nu au lipsit glumele, ghicitorile, cântecul şi jocul popular din zonă.

La Gorbăneşti au mai fost prezente numeroase oficialităţi locale şi judeţene din Botoşani: preşedintele Consiliului Judeţean, Doina Federovici, deputatul Alexandra Huţu, deputatul Marius Budăi, deputatul Dan Şlincu, senatorul Lucian Trufin şi consilierii judeţeni Raluca Vaipan şi Gabriel Galan.

Din delegaţia de la Suceava au făcut parte Mihaela Bârsan, iniţiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, prof. Loredana Mihaela Ceică, inspectorul şcolar pentru carte din cadrul IŞJ Suceava şi poliintrumentistul Leonard Zamă.

„Credem că este posibil ca ceea ce s-a întâmplat astăzi la Gorbăneşti să se multiplice în cât mai multe localităţi din judeţul Botoşani şi atfel să reuşim să ducem pe mai departe aceste tradiţii. Tradiţii pe care fiecare dintre noi le-am moştenit de la înaintaşii noştri, tradiţiile care au ajuns până la noi fiind transmise din neam în neam, din generaţie în generaţie. Este de datoria noastră, a tuturor să avem grijă de moştenirea pe care o lăsăm pentru copiii noştri, pentru nepoţii noştri” a spus Mihaela Bârsan.

Un moment aparte a fost parada instrumentelor tradiţionale, prezentată de Leonard Zamă. Sala a vibrat odată cu artistul la colajul pe care acesta l-a interpretat live, iar copiii au fost încântaţi să facă cunoştinţă cu instrumentele tradiţionale.

La rândul său, inspectorul şcolar pentru arte, Loredana Ceică, a adăugat: „Bunicii mei sunt din Rădăuţi – Prut şi ori de câte ori am venit pe meleagurile judeţului Botoşani am făcut-o cu mare drag. De la bunicii mei am învăţat ce este respectul faţă de înaintaşi, să respect tradiţiile şi obiceiurile, să merg împreună cu ei la biserica din sat. Mă refer acum în primul rând la bunici pentru avem mulţi bunici în sală, dvs. aveţi posibilitatea să sădiţi în minte îşi inima copiilor dragostea pentru tradiţii şi folclor. Pe final, fac un apel către dvs. Ca în momentul în care doamna director propune opţionalul de folclor, să fiţi de acord cu introducerea acestuia pentru ca astfel să studieze cel puţin o oră de folclor pe săptămână şi la şcoală”.

„Suntem impresionaţi de modul în care aţi reuşit să vă mobilizaţi pentru acest eveniment. Avem nevoie ca aceste tradiţii frumoase ale noastre, ca aceşti copii minunaţi, care cresc sub oblăduirea cadrelor didactice şi a părinţilor în egală măsură, să ducă mai departe atât de frumoase tradiţiile noastre. Aşadar este cum nu se poate mai potrivit să promovăm în cadrul evenimentului nostru proiectul «10 pentru folclor», care militează pentru readucerea folclorului în şcoli sub for-mă de opţional” a adăugat Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.

18 februarie, Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare” şi Sfânt” din Vorona

Duminică, 18 februarie, „Şezătorile iernii” s-au ţinut în sala de festivităţi a Liceului Tehnologic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Vorona. Gazdele evenimentului, în frunte cu directorul unităţii şcolare, prof. Sergiu Dascălu, au pregătit un moment de nuntă care a reconstituit episoadele cele mai importante ale ceremonialului de nuntă: sosirea alaiului de nuntă, hora din casa miresei, scoaterea zestrei şi jocul vătăjeilor. În paralel, meşterii populari, împreună cu elevii din Vorona, au lucrat necontenit. Ca veritabili gospodari, voronenii au împărţit cu bucurie alivenci, sarmale, turte şi numeroase alte bunătăţi din partea locului.

În afară de iniţiatorul proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Bârsan, inspectorul şcolar pentru arte Loredana Ceică şi poliintrumentistul Leondard Zamă, la Vorona au mai participat Mihai Cotos, dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” şi Grupul vocal instrumental „Ai lui Ştefan noi oşteni” din Vicovu de Sus, coordonat de Vasile Schipor.

Tânărul dirijor Mihai Cotos a încântat publicul cu o „Bătrănească” şi cu „Jocul Sadăului”, interpretate cu neîntrecută măiestrie la vioară: „Sunt bucuros şi onorat să mă aflu astăzi în faţa dvs. Ştiu cât de bogată este în tradiţii Vorona, ce zestre de spirit aveţi şi vă felicit pentru felul în care le promovaţi”.

Programul s-a încheiat cu interpretarea cântecelor patriotice a vicovenilor care a impresionat publicul până la lacrimi. „De 4 ani suntem parte din marea familie 10 pentru folclor şi ne onorează acest lucru. Ne străduim ca prin ceea ce facem să promovăm valorile noastre naţionale, credinţa şi dragostea pentru frumos” a spus prof. Vasile Schipor, coordonatorul grupului vocal instrumental de la Vicovu de Sus.

Pe 25 februarie, proiectul „10 pentru folclor” va ajunge şi în comuna George Enescu din judeţul Botoşani. (C.P.) 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI