Vesel eşti de neînvins

Cei de „dreapta” nu sunt tâmpiţi! Nici ticăloşi! Ticăloşii şi tâmpiţii sunt îngrămădiţi la stânga! Aşa consideră lumea bună. Explicaţia acestei stări de fapt o găsim la începutul anilor ‘90 când, ghidaţi de regimul Gorbaciov, toţi activiştii s-au înghesuit în FSN cu domnul Iliescu în frunte! Iar pentru că activiştii, ca şi miliţienii, nu erau suspectaţi de un grad ridicat de inteligenţă, eticheta de „limitat” s-a extins asupra întregului partid („Cine este FSN-ist e ori prost ori securist-comunist” – astfel suna un slogan al dreptei militante din acea perioadă). Această percepţie era doar parţial adevărată, pentru că nu lua în calcul oportuniştii (cei „orientaţi”) care au speculat vidul de putere şi au ajuns în cercurile de vârf pe stil nou. Celebrul grup de la Trocadero, format în principal din profesori de la Ştefan Gheorghiu (şcoala de partid), este un exemplu cunoscut. Inteligenţi, pregătiţi şi fără scrupule!

Partidele de dreapta din spectrul politic (PNŢ şi PNL) au beneficiat din plin de prestaţia unor personalităţi de excepţie (Coposu, Raţiu, Câmpeanu etc.), cu şcoala politică făcută în perioada interbelică. Atitudinea lor în comunism (închisoare, persecuţie, umilire), de o foarte înaltă ţinută morală, patriotică şi intelectuală, a fost percepută de români (în special pătura mai educată) ca o calitate a partidelor din care făceau parte. Realitatea, ca întotdeauna, nu coincide cu idealul, fapt de care s-au convins toţi cei de bună-credinţă. Nu există sfinţi şi demoni, există oameni cu plusuri şi minusuri! Dacă totul „dă pe plus” este OK, cred eu. O excepţie notabilă este domnul Băsescu, care s-a autocaracterizat ca o persoană perfectă sub toate aspectele. Şi Ceauşescu era considerat la fel de tovarăşii săi.

Consider că proşti şi ticăloşi regăsim în toate partidele! Diferenţa este făcută de proporţia „limitaţilor” din total „activ de partid” şi de măsura în care aceştia au ajuns la butoanele formaţiunii politice. O discuţie pe această temă este fără sfârşit şi porneşte de la convingerea fiecărui activist că: „ba al vostru e mai tâmpit, al nostru doar a greşit”!! Asta nu înseamnă că trebuie evitată o asemenea „luptă de idei”! Este savuroasă, participanţii îşi dezvăluie „capacităţile de analiză”, iar la sfârşit toţi pleacă mulţumiţi pentru că: „le-am zis-o, m-am răcorit şi să nu mă ia ei de prost”! Această ultimă convingere nu este reală sub nicio formă! Este considerat prost!! Valabil şi pentru adversarul politic! Şi ambii au dreptate!…

După anul 2000 în politică s-au năpustit „excentrici, speciali, atipici şi originali” în asemenea măsură încât au preluat conducerea, şi-au impus ideile şi discursul, au exclus sau au marginalizat pe cei mai decenţi (este o „mămăligă crudă” decreta un lider local despre adversar) şi au creat o astfel de imagine partidului încât îndepărtează personalităţile. Revin cu o întrebare: de ce nu există niciun membru al Academiei Române în Parlament? Partidele au ajuns cu un „prestigiu” asemănător cu cel avut de PCR la sfârşitul anilor ‘80.

Că sunt proşti şi hoţi peste tot este deja convingerea majorităţii românilor! Dar apare o întrebare urgentă în acest an preelectoral (ca în Caragiale!): „Eu cu cine votez?”. Care este răul cel mai mic, care este mai puţin prost sau hoţul cel mai decent? Dacă sunt şi hoţi decenţi!? Nu am răspuns! Dumneavoastră?

DAN STRUTINSCHI

PS: Cei care asigură stropirea străzilor Sucevei pe ploaie fac o mare greşeală! Nu asigură echipament de protecţie (pelerine) celor care manevrează furtunul! Grav!! 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI