Tradiţiile culturale la Câmpulung Moldovenesc

Alături de Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri bucovinene” ajuns la a XXXIV-a ediţie, de „Târgul lăptarilor”, de manifestarea anuală „Drumul lemnului” şi altele cu care câmpulungenii se pot mândri, iată că a ajuns la a IX-a ediţie şi Festivalul de interpretare, pentru copii, a scrierilor lui Ion Creangă – „În lumea lui Creangă”, cu tendinţa de a trece hotarele zonei, devenind una dintre manifestările tradiţionale de care se bucură nu numai copiii din zona de munte a Bucovinei. Anul acesta, la festival au participat şi copii din Făgăraş, semn că, încetul cu încetul, festivalul iniţiat acum 9 ani de neobositul animator de cultură Constantin Tiron devine festival naţional.

Se cuvine să-i amintim pe cei care au sprijinit această frumoasă iniţiativă pentru ca, astăzi, manifestarea să se bucure de mult interes şi apreciere. Iniţiatorul, Constantin Tiron, un interpret deosebit de talentat, şi al personajului Ion Creangă (în filmul documentar realizat de producătorul Victor Mihalache) sau cu prilejul altor manifestări, om care, pentru contribuţia sa la viaţa culturală a oraşului şi pentru întreaga sa activitate de creator (scriitor, umorist, poet, povestitor, actor) a fost răsplătit cu numeroase premii şi cu înaltul titlu de Cetăţean de Onoare al Municipiului Câmpulung, continuă să se ocupe, deşi sănătatea, uneori, nu-i este favorabilă, cu acelaşi entuziasm, de fiecare amănunt al organizării unei astfel de pretenţioase manifestări, printre care şi cele legate de cheltuielile financiare. Prima ediţie e festivalului a fost organizată cu mijloace proprii, alăturându-i-se ca sprijinitor al acestei activităţi culturale, regretatul şi valorosul intelectual George Bodea, profesor de literatură şi scriitor, care, până când a plecat dintre noi, a fost şi în juriul festivalului. De la a doua ediţie i s-a alăturat, cu toată convingerea, edilul preocupat de cultură – inginerul Mihăiţă Negură – primarul localităţii care a asigurat, în primul rând, resursele financiare şi materiale pentru acordarea premiilor. De sprijin material deosebit s-au bucurat organizatorii festivalului, la toate ediţiile festivalului şi din partea omului de afaceri Dan Tihon.

Ediţia de faţă s-a desfăşurat pe data de 1 martie – ziua de naştere a marelui nostru povestitor Ion Creangă – în sala de Festivităţi a Liceului Tehnologic nr. 1 din Câmpulung Moldovenesc. Au participat interpreţi de la toate şcolile gimnaziale şi profesionale din municipiu, dar şi de la şcolile din zonă (Panaci, Vama, Vatra Moldoviţei şi altele) care, apreciind că „vitejii venind din sate”, au înfruntat vremea nefavorabilă pentru a oferi, în faţa unei săli arhipline, un memorabil spectacol dedicat marelui povestitor.

Juriul a fost format, şi de astă dată, din: domnul Constantin Tiron – preşedinte, care a şi deschis festivalul vorbind despre personalitatea, viaţa şi opera lui Ion Creangă, precum şi din domnul Mihai Pânzaru-PIM de la Centrul Cultural „Bucovina”, Constantin Horbovanu – Clubul de Iniţiativă Literară (CIL), prof. Nicoleta Bogoş – managerul Bibliotecii Municipale, Bogdan Stamantin – managerul Muzeului „Arta Lemnului”, scriitorul Gheorghe Solcan din Gura Humorului, cu cărţi premiate pentru versificarea operei lui Creangă, preot Petru Crăciun – comitetul de redacţie al revistei „Însemnări bucovinene”, inspector Traian-Gabriel Ojog – secretar al juriului, prof. Angelica Hulubeac – director al Liceului Tehnologic nr. 1 Câmpulung Moldovenesc – gazda primitoare a acestei activităţi.

Primul interpret căruia i-a fost iertată timiditatea datorită stării sale de sănătate a fost de la Şcoala Profesională Specială, instituţie care, şi în acest an, s-a prezentat cu mai mulţi interpreţi, fiind de apreciat atât efortul copiilor cu aceste probleme, cât şi al cadrelor care se ocupă de pregătirea lor, copiii adăugând în palmaresul şcolii trei premii speciale: Cherariu Nicolai – prof. ed. Moroşan Elena şi prof. logoped Bîndiul Liliana, Telcian Claudiu – prof. ed. Nuţescu Alina, Lupăescu Ionuţ – prof. înv. Oblesniuc Felicia.

Ca şi în alţi ani, au avut o prezenţă remarcabilă elevii Şcolii Gimnaziale „Bogdan Vodă” care şi-au revendicat două premii I obţinute de micii interpreţi Andrei Bodnar şi Bărboi Ilinca Maria, un premiu al II-lea obţinut de Sfargiu Elena şi un premiu III acordat lui David Emilian – îndrumător, prof. Maria Mocriciuc. Merită, de asemenea, evidenţiat efortul elevilor Şcolii Gimnaziale „Teodor V. Ştefanelli” care au obţinut un premiu I – Nemţuc Gabriel – îndrumător prof. Luminiţa Ţaran care, de fiecare dată, antrenează prin joc mimat şi alţi copii, spre a da viaţă povestirilor lui Creangă – şi trei premii speciale: Zbranca Radu – prof. Zbranca Daniela, Ştefan Ioan şi Ştefan Paul – îndrumător, prof. Ştefan Petronela. Şcoala Gimnazială „George Voevidca” a obţinut trei premii speciale – Gherasim Gabriel Alex, Forminte Teodor şi Crăciunescu Ionuţ, copiii fiind pregătiţi de prof. Mihaela Grămadă, Anca Luminiţa Sfargiu şi Oltea Nistor.

O adevărată încântare pentru public, format din copii, părinţi, bunici şi alţi membri ai familiilor interpreţilor, cadre didactice şi alţi iubitori ai poveştilor şi povestirilor lui Creangă au produs elevele Iosep Maria de la Şcoala Gimnazială „Iorgu Toma” Vama, prof. Elena Mazilu – răsplătită cu Marele Premiu şi Zbranca Dyana Teodora de la Şcoala Vatra Moldoviţei, prof. Maria Brodner, care a obţinut premiul al II-lea. De asemenea, în concurs au evoluat şi elevele Răescu Anisia şi Opaiţ Victoria de la Şcoala Gimnazială Panaci, îndrumate de prof. Sandu Verdeşescu Buzilă care au obţinut premii speciale.

Oaspeţii noştri din Făgăraş – trupa „Thalia” care s-au prezentat, atât în concurs, cât şi în afara sa – au interpretat „Prostia omenească” şi au plecat acasă cu Marele Premiu – copiii fiind pregătiţi de regizorul Ionuţ Sas. De altfel, toţi interpreţii au fost încurajaţi cu premii reprezentând eroi din cărţile marelui povestitor, dar şi prezentatorii festivalului – Ioana Liţu şi Ionuţ Tcaciuc – elevi ai Şcolii Gimnaziale „Teodor V. Ştefanelli”.

Şi pe această cale, organizatorii mulţumesc sponsorilor care au acordat premiile în bani, trofee şi cărţi: Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc şi domnului primar Mihăiţă Negură pentru asigurarea bunei desfăşurări a festivalului şi premiile în bani, Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc şi managerului Nicoleta Bogoş pentru minunatele premii în cărţi, Ana Andronicescu, Dan Tihon, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, Ocolul Silvic Breaza, Mihai Liţu, Liceul Tehnologic nr. 1 – director prof. Angelica Hulubeac.

LA MULI ANI Festivalului de Interpretare pentru copii „ÎN LUMEA LUI CREANGĂ”, realizări cât mai frumoase, participare tot mai bogată şi sprijin cât mai mare în ediţiile viitoare!

Fiind născută în data de 1 martie, acum 95 de ani, doamna Artemisia Ignătescu – decana de vârstă a Cenaclului Literar „Ţara de Sus” dar şi a Societăţii Scriitorilor din Bucovina – Cetăţean de Onoare al Municipiului Câmpulung Moldovenesc pentru aportul său la viaţa culturală a oraşului, a fost sărbătorită cu acest prilej de întreaga asistenţă care i-a cântat „La mulţi ani!”, împodobind-o cu mărţişoare, flori, iubire şi recunoştinţă! (Au colaborat la realizarea materialului ARTEMISIA IGNĂTESCU şi NICOLETA BOGOŞ)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Paraschiva Abutnăriței says:

    Ne bucurăm că este promovată zona noastră din nord- Bucovina-unde se petrec evenimente importante pentru menținerea unui climat favorabil culturii și întăririi legăturilor cu frații români din reg. Cernăuți. În aceste vremuri, au nevoie de sprijinul nostru! Mulțumim!

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: