150 de ani de la înfiinţarea Şcolii Gimnaziale „Ion Irimescu” din Fălticeni

Ca urmare a eforturilor preotului iconom Ion Savel, Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” din Fălticeni şi-a deschis pentru prima dată porţile, ca „Şcoală de băieţi nr. 2”, pe 21 februarie 1873. După 1898, şi-a desfăşurat activitatea după legea învăţământului elaborată de Spiru Haret, lege care a ridicat considerabil nivelul învăţământului. Şcoala a funcţionat în aceşti 150 ani la mai multe adrese şi în mai multe forme de organizare ca şcoală de băieţi, şcoală de fete, şcoală generală, şcoală mixtă, şcoală de 10 ani, şcoală gimnazială. În 1998 şcoala a fost înnobilată de maestrul Ion Irimescu care i-a dat numele pe care-l poartă şi astăzi.

În toamna anului 1998, la Şcoala „Ion Irimescu” se înfiinţează prima clasă I în alternativa educaţională step-by-step şi prima clasă în alternativă educaţională Waldorf din judeţul Suceava.

După mai multe activităţi derulate tip de două săptămâni în cadrul şcolii şi la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, în care au fost implicaţi în activităţi şcolare şi extraşcolare elevi, părinţi şi cadre didactice, vineri, 3 martie, Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” a sărbătorit, în cadru festiv, la Centrul Cultural „Grigoriu Vasiliu Birlic”, cei 150 de ani de existenţă.

Alături de fostele şi actualele generaţii de elevi şi cadre didactice, au fost Constantin Bulaicon, viceprimarul municipiului, profesorul Grigore Bocanci, inspector general şcolar, cei doi inspectori adjuncţi ai ISJ, Gabriel Matei şi Petru Crăciun, împreună cu mai mulţi inspectori de specialitate, administratorul public Alexandru Rădulescu, generalul de brigadă Ionel Postelnicu, comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, profesorul şi preotul Bogdan Feştilă, conf. dr. Oana Daraba de la Universitatea „Apollonia” Iaşi, directorii grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din municipiu, părinţi şi bunici ai elevilor, membri ai Consiliului de Administraţie, şefi de instituţii publice din municipiu.

Mihail Sadoveanu s-a numărat printre elevii acestei şcoli

Manifestările de vineri a început cu dezvelirea unei placi jubiliare, amplasate pe faţada şcolii, care aminteşte de cei 150 de ani în slujba educaţiei. A urmat, în holul Centrului Cultural „Grigoriu Vasiliu Birlic”, vernisajul unei expoziţii conţinând o parte dintre creaţiile plastice ale elevilor şcolii având ca temă creaţiile sculptorului Ion Irimescu, lucrările fiind prezentate de prof. Oana Cepoi.

Evenimentul a fost deschis cu intonarea Imnului României, urmat de un moment de reculegere dedicat profesorilor fălticeneni trecuţi la cele veşnice. În cuvântul de bunvenit, directorul şcolii, prof. Costică Parfenie, a prezentat invitaţilor istoricul şcolii, oamenii de seamă care au învăţat în această unitate de învăţământ, printre care s-au numărat Mihail Sadoveanu, care a absolvit în 1892 clasa a IV-a, acad. Petru Jitariu, acad. Mihai Băcescu, publicistul Grigore Ilisei, prof. univ. dr. în matematică Emil Perjeriu, prof. pictor Radu Orac, general de brigadă Ionel Postelnicu, conf. univ. dr. Petru Marian, conf. dr. Oana Maria Darabă, caricaturistul Doru Axinte, medicul Oana Nistor, prof. pr. Bogdan Constantin Feştilă, arhitect Andreea Andrieş, pictorul Alexandros Pintilii Karciucas… iar lista continuă cu sute de absolvenţi care au făcut şi fac cinste comunităţii fălticenene.

Prof. Costică Parfenie a prezentat şi investiţiile realizate în ultimii ani pentru un învăţământ de calitate în această şcoală, cum ar fi reabilitarea şi modernizarea clădirii, în anul 2019 fiind finalizate lucrările de reabilitare capitală, întrerupte mai mulţi ani din lipsa finanţării, intrarea în posesia corpului B, o clădire modernă, reamenajată în spaţiul fostului spital de copii, construirea unei cantine şi a unui loc de joacă, amenajarea unor noi clase şi a unei noi săli de sport în viitorul apropiat.

În cuvântul său, directorul Şcolii „Ion Irimescu” nu a uitat de rezultatele foarte bune obţinute de elevi la olimpiadele şi concursurile şcolare organizate de Ministerul Educaţiei, dar şi de numeroasele concursuri internaţionale la care elevii acestei şcoli au obţinut numeroase premii. S-a vorbit şi despre notele de 10 la evaluările naţionale, despre participarea la proiecte europene şi naţionale, proiecte Erasmus, participarea la Olimpiadele Kaufland, în 2016 şcoala primind 22.000 de euro. Un alt reper în activitatea şcolii este revista „Vreme trece, vreme vine…”, coordonată de prof. dr. Alina Pintilii, proiectul „Televiziunea, un vis împlinit”, participarea la proiectul internaţional „Eco Şcoala”, premiile obţinute la festivaluri internaţionale şi sprijinul primit de la Asociaia Rotary Club Fălticeni. Au fost aduse în atenţie alte proiecte care au contribuit la formarea şi dezvoltarea aptitudinilor elevilor, printre acestea numărându-se „Pe urmele Maestrului Ion Irimescu”.

Costică Parfenie a ţinut să mulţumească colegilor săi „pentru ceea ce fac în fiecare zi pentru elevii din şcoală”, părinţilor care sunt alături de copii şi de cadrele didactice pentru a avea rezultate deosebite, elevilor, care „prin ceea ce fac ţin mai departe aprinsă flacăra calităţii învăţământului la un nivel ridicat”, autorităţilor locale pentru finanţarea pe care au acordat-o şcolii.

Sărbătoarea rezultatelor elevilor şi ale cadrelor didactice

Primul invitat care au luat cuvântul a fost viceprimarul Constantin Bulaicon, care a vorbit despre încărcătura emoţională a evenimentului, dublat de aniversarea, pe 27 februarie, a maestrului Ion Irimescu şi despre implicarea administraţiei locale în creşterea actului educaţional în urbea de pe Şomuz.

Pentru inspectorul general prof. Grigore Bocanci, „150 de ani este o vârstă care stă sub semnul tradiţiei şi experienţei”, domnia sa oferind din partea al ISJ Suceava o diplomă aniversară şi o plachetă la împlinirea celor 150 de ani de existenţă a Şcolii Ion Irimescu, în semn de profundă apreciere adusă generaţiilor de elevi şi cadre didactice.

„Ne aflăm astăzi, aici, pentru a aniversa 150 de ani de existenţă a acestei unităţi de învăţământ, pentru a sărbători rezultatele elevilor şi ale cadrelor didactice, pentru a mulţumi tuturor generaţiilor de cadre didactice şi elevi care au trecut prin această şcoală. Nicolae Iorga spunea: «lemn bun, lemn rău – aceeaşi cenuşă, dar nu aceeaşi flacără». De aceea vă încurajez dragi colegi, să încurajaţi la rândul dumneavoastră performanţa, pe elevii cei buni, pe cei foarte buni, dar să nu îi lăsaţi în urmă pe ceilalţi, pentru că toţi au dreptul al o viaţă decentă, un loc de muncă decent, la respect, la civilizaţie. Felicit conducerea şcolii, colectivul didactic, vă doresc să duceţi mai departe prestigiul şi faima acestei unităţi de învăţământ” a fost îndemnul prof. Grigore Bocanci.

Ion Irimescu, un nume cu care oraşul şi ţara se mândreşte

Despre Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” de astăzi se pot spune foarte multe lucruri bune, are tradiţii, are valoare, absolvenţii şcoli sunt personalităţi de referinţă şi profesionişti recunoscuţi, are elevi care continuă gloria şi păstrează aprinsă flacăra învăţături.

Prof. Mihai Vitcu, fost inspector şcolar general, s-a întors în urmă cu 25 de ani, atunci când şcoala a primit numele „Ion Irimescu”.

„În urmă cu 25 de ani, concluderea şcolii de atunci, soţia mea, Lidia Vitcu, Dumnezeu să o ierte, împreună cu directorul adjunct, actualul director al şcolii, prof. Costică Parfenie, au făcut o propunere maestrului Irimescu, de a primi şcoala numele său. Printr-o scrisoare a maestrului Ion Irimescu adresată soţiei mele, domnia sa, cu modestia care l-a caracterizat, a spus că nu ştie dacă merită ca numele lui să îl poarte această şcoală, întrucât sunt atâtea personalităţi în Fălticeni care ar putea fi luate în calcul. În urma insistenţelor făcute atunci maestrul a acceptat, am adus şi câteva fotografii de la acest moment, când şcoala a primit un nume deosebit de care oraşul şi ţara se mândreşte” a spus prof. Mihai Vitcu.

Răspunsul maestrului, care a venit după aproape un an, pe 7 noiembrie 1998: „Stimaţi colegi, dragi copii, Mă simt onorat de opţiunea dumneavoastră ca această şcoală de prestigiu, ce astăzi îşi serbează 125 de ani de activitate, să poarte numele meu. Sunt fericit că destinul mi-a îngăduit să trăiesc alături de dumneavoastră acest moment emoţionant.

Doresc ca şcoala pe care o sărbătorim acum să se afirme în continuare pe tărâmul didactic şi cultural, adresându-mă în acest sens copiilor pe care îi iubesc, din toată inima şi pe care i-am înfăţişat cu multă dragoste în opera mea. Voi copii învăţaţi într-o şcoală cu tradiţii prin care s-au succedat atâtea generaţii; v-aţi născut într-un oraş binecuvântat de atâta frumuseţe, cu împrejurimi care poartă o mare încărcătură emoţională. Care copil din ţară nu ar fi fericit să păşească în fiecare zi pe urmele marilor personalităţi care s-au născut, au învăţat sau au creat în Fălticeni. Fiecare stradă ne aminteşte de Sadoveanu, Creangă, Dragoslav, Gorovei, Şoldănescu, Băeşu, Hîrlescu, Birlic, Cazaban, Labiş şi atâţia alţii care au făcut din Fălticeni un veritabil centru al spiritualităţii româneşti.

Când vă plimbaţi în spaţiul dintre cele patru puncte cardinale ale acestor locuri: Dumbrava Minunată, Uliţa Rădăşeni, Huciul Rădăşeni, Huciul Oprişeni, Nada Florilor, trăiţi din plin bucuria pe care au simţit-o şi au descris-o o în operele lor aceşti iluştri înaintaşi. Şi eu la rândul meu mă simt legat de acest spaţiu geografic inefabil, care şi-a pus pentru totdeauna pecetea pe sufletul meu. De aceea nu l-am uitat niciodată şi în fiecare vară vin să-i revăd frumuseţile şi să mă încarc iarăşi din bogatele-i energii spirituale.

Copii, trebuie să cinstiţi aceste locuri minunate şi această şcoală pe care dascălii voştri o menţin la cote înalte.

Trebuie să vă străduiţi din toate puterile şi din tot sufletul să învăţaţi, având pildă pe marile personalităţi amintite, să vă formaţi ca oameni adevăraţi şi să vă aduceţi şi voi contribuţia la îmbogăţirea zestrei spirituale a oraşului Fălticeni. Fie ca ziua de astăzi să fie de bun augur pentru viitorul acestei şcoli, pentru viitorul vostru”. Bucureşti, 7 noiembrie 1998, Ion Irimescu.

La ceas aniversar, amintiri despre şcoală

Au mai transmis aprecierile lor la adresa cadrelor didactice sau au rememorat secvenţe care le-au marcat viaţa de elev sau de cadru didactic al acestei şcoli prof. Ilie Bălăşanu (fost inspector şcolar şi profesor al şcolii între anii 1975 şi 1989), care a numit Şcoala „Ion Irimescu” „prima iubită în plan didactic”, ing. Vasilica Crăciun, prof. Constantin Bulboacă.

Prof. Nisioi Brânduşa, directoarea şcolii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”, reprezentanta unei şcoli cu 180 de ani de existenţă care „întotdeauna a tras cu coada ochiului la cei mai mic şi de fiecare dată a avut de învăţat câte ceva”, a oferit din partea colectivului pe care îl conduce o diplomă aniversară menţionând că „Şcoala Gimnazială «Ion Irimescu» a primit ceva din sensibilitatea şi perseverena maestrului căruia îi poartă numele cu mândrie. Cadre didactice, părinţi şi copii îi serbează astăzi 150 de ani de existenţă, ani de satisfacţii profesionale, de împliniri sufleteşti şi ani de reuşite. Vă dorim să aveţi puterea de a concretiza proiectele propuse în viitor, capacitatea de mobilizare spre a direcţiona binele spre ceilalţi şi forţa de a împărtăşi mereu valorile vieţii. Suntem convinşi că veţi rămâne în continuare oameni car e inspiră şi ghidează, partenerii noştri care construiesc destine”.

Fostă absolventă, conf. univ. dr. Oana Maria Darabă, a făcut o trecere prin cei opt ani de şcoală şi a vorbit despre cadrele didactice, calmul, şi răbdarea cu care au reuşit să le transmită cunoştinţele, Şcoala Gimnazială nr. 2 fiind startul formării viitoare.

„Şcoala nu este o clădire, şcoala înseamnă oameni, oamenii pe care îi cauţi pretutindeni şi nu îi găseşti. Niciodată nu aş fi avut posibilitatea să mulţumesc tuturor odată pentru că am crescut frumos alături de dumneavoastră. Am fost şi absolventă a acestei şcoli, şi cadru didactic al acestei şcoli”, a spus profesoara Florentina Vlad.

Au mai transmis mesaje Teofana Ungureanu – medic stomatolog, Antonia Ungureanu Simion – arhitect, Mihail Ungureanu Simion – ofiţer în Armata Română, Laura Fraifeld – inginer constructor Germania, Delia Nistor – cadru militar, Daria Zamă – ziarist din Cluj-Napoca, medicul oncolog Andrei Buruiană, Timea Moroşanu, absolventă din 2022, elevă la Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, Cozmin Cozma, student la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a Universităţii din Cluj-Napoca.

Elevi premiaţi cu ajutorul Asociaţiei părinţilor şi sponsorilor

După discursurile invitaţilor au fost premiaţi elevii cu rezultate deosebite la concursurile şi olimpiadele şcolare. Pentru invitaţi, conducerea şcolii a oferit plachete aniversare.

„Ziua şcolii este un prilej de bucurie, de aceea am inclus şi un moment prin care încercăm să le mulţumim celor 27 de elevi care s-au străduit şi au obţinut rezultate frumoase în acest an şcolar şi care trebuie consemnate şi evidenţiate. Îi putem astăzi premia cu ajutorul unor sponsori şi a Asociaţiei Părinţilor care au înţeles rolul stimulării copiilor care obţin rezultate foarte bune în competiţiile şcolare” a precizat prof. Costică Parfenie.

Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol aniversar, la finalul căruia profesorii şcolii, îmbrăcaţi în ii, au interpretat un colaj de piese celebre.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI