Modificările la Legea educaţiei fizice şi sportului lovesc financiar în CS Universitatea şi Foresta

> Chiar dacă Primăria şi Consiliul Local pregăteau finanţări majorate faţă de anul 2022, noile prevederi obligă ca 30% dintre acestea să fie destinate echipelor de copii şi juniori

 În urma discuţiilor purtate în cadrul consiliului de administraţie de la Clubul Sportiv Universitatea din Suceava şi în cel al echipei de fotbal de Liga a III-a, Foresta Suceava, autorităţile administraţiei publice locale din reşedinţa de judeţ au în proiect majorarea finanţării acordate în 2023. Primarul Ion Lungu anunţă că s-a căzut de acord ca, în acest an, handbalul să beneficieze de sprijin financiar de 3,5 milioane de lei, faţă de 3 milioane de lei în 2022. La fel, în cazul Forestei, finanţarea ar urma să crească la 3 milioane de lei, în comparaţie cu cele 2,5 milioane de lei din anul anterior. Cu toate că intenţiile sunt de apreciat, Lungu spune că în calea creşterii suportului financiar pentru echipele de seniori a apărut un nedorit impediment. Este vorba despre modificările aduse Legii educaţiei fizice şi sportului, care prevăd ca un cuantum de 30% din valoarea fiecăreia alocări să fie reorientată, în mod obligatoriu, echipelor de copii şi juniori. Astfel, chiar dacă teoretic echipele „mari” s-ar fi bucurat de un aflux suplimentar, în realitate finanţarea acestora ar coborî sub cea din anul 2022. „A apărut o problemă prin modificările la legislaţia educaţiei fizice şi sportului. Astfel, din sumele alocate de la bugetul local pentru finanţarea activităţilor sportive, minimum 30% din cuantumul aprobat va fi destinat susţinerii activităţilor sportive dedicate copiilor şi juniorilor. Am avut discuţii cu responsabilii cluburilor, care au spus că acesta este necesarul de bani pentru seniori, şi nu au de unde să dea, din total, pentru copii şi juniori, aproximativ 1 milion de lei în cazul handbalului, respectiv, 900.000 de lei în cel al fotbalului”, explică Lungu. Şeful municipalităţii precizează că, în aceste circumstanţe, se poartă discuţii pentru clarificări şi găsirea unei soluţii, „deoarece noua modalitate presupune un efort destul de mare din partea Primăriei”. „Într-o accepţiune, ar fi ca din sumele acordate seniorilor să fie finanţaţi şi juniorii, or pentru performanţă, de 3,5 de milioane de lei, respectiv de 2,5 de milioane de lei au nevoie doar echipele de seniori. Ne consultăm cu partea juridică, cu specialiştii de la compartimentul de buget, să vedem cum vom face”, a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: