Ion Lungu, primarul municipiul Suceava:

Preţurile au luat-o razna

> „Dacă astăzi faci un deviz de lucrări, mâine acesta nu mai este valabil” arată edilul-şef, menţionând că amenajarea unui pod mic pe strada Mirăuţi costă tot atât cât s-a plătit pentru Podul Unirii peste râul Suceava

Primăria Municipiului Suceava este copleşită de creşterea preţurilor la materiile prime, materialele, manopera şi serviciile care sunt folosite de constructori la implementarea proiectelor în derulare, dar şi la abordarea unor noi investiţii pe raza urbei reşedinţă de judeţ.

Primarul Ion Lungu reliefează că acestea s-au majorat într-un aşa ritm încât, dacă pentru construirea Podului Unirii s-au plătit 5 milioane de lei, tot atât vor costa şi lucrările la un alt pod, dar de această dată unul de dimensiuni mult mai mici. Este vorba despre podeţul de pe strada Mirăuţi, „îngust, din metal, pe care nu încap două maşini în acelaşi timp”, pe care se desfăşoară traficul uşor înspre podul mare de pe râul Suceava.

Edilul-şef susţine că podul care va fi construit pe strada Mirăuţi este unul important, urmând a asigura o circulaţie „fluidă şi uşoară” pe varianta de trafic uşor a rutei alternative Suceava –Botoşani.

Pe de altă parte, Lungu crede că suma estimată pentru materializarea obiectivului va mai scădea în urma licitaţiei pentru atribuirea proiectării şi execuţiei, aşa cum s-a mai întâmplat şi în cazul altor obiective de investiţii. Însă, chiar şi aşa, influenţa din scumpire se resimte în mod covârşitor, întrucât „preţurile la materiale şi infrastructură au crescut şi de două-trei ori”.

„Vorbesc cu realism, preţurile au luat-o razna. Discutăm şi cu miniştrii, şi cu premierul: dacă astăzi faci un deviz, mâine acesta nu mai este valabil. Când am iniţiat ruta alternativă, aceasta era prevăzută pentru traficul greu înspre Botoşani şi nici măcar nu se punea problema luării în calcul a variantei de pe Mirăuţi pentru traficul uşor. Însă, realitatea ne-a pus în faţa faptului împlinit, deoarece altfel nu puteam da în folosinţă Podul Unirii. Continuăm să pregătim această rută alternativă Suceava – Botoşani. După ce am făcut podul peste râul Suceava şi podul peste pârâul Cetăţii, pe strada Apeductutui, trebuie să-l facem şi pe cel destinat traficului uşor, pe strada Mirăuţi” a explicat Ion Lungu.

Ruta alternativă Suceava – Botoşani are circa 4 km, pornind de pe strada Apeductului, de la intersecţia cu Calea Unirii şi strada Traian Vuia, trece pe lângă bazinele de decantare ale ACET, peste pârâul Cetăţii, continuă cu Podul Unirii peste râul Suceava – strada Energeticianului – strada betonată de lângă Termica, traversează calea ferată, ajungând pe strada Traian Popovici şi ieşind în DN 29, în dreptul fostei Avicola Plopeni.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI