Reabilitarea Curţii Domneşti, proiect de peste 6,6 milioane de euro

> Finanţarea ar urma să fie atrasă prin POR 2021-2027, cel mai probabil începând cu anul 2023

 Reabilitarea monumentului istoric Curtea Domnească ar putea fi finanţată din fonduri europene nerambursabile în exerciţiul financiar european 2021-2027.

Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu, conform căruia, în acest sens, la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) Piatra-Neamţ va fi depus un proiect în valoare de 6,63 de milioane de euro. Finanţarea ar fi urma să fie asigurată din sumele aferente Programului Operaţional Regional (POR) 2021-2027, însă şeful municipalităţii sucevene este rezervat în ceea ce priveşte derularea efectivă a procedurilor încă din acest an.

„Mai întâi este nevoie să se aprobe programul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est direct la Bruxelles. Acesta este depus, însă nu poate fi aprobat până ce nu este aprobat şi programul naţional. Una peste alta, trebuie să fim foarte realişti că în acest an nu se poate atrage niciun leu. Dacă pe PNRR avem depuse proiecte de 45 de milioane de euro, pe POR lucrurile sunt întârziate. Iată că am trecut de 2021, suntem în 2022, iar cel mai repede – ca termen optimist – este să putem aplica ceva din anul 2023. Am spus-o şi la execuţia bugetară, noi am prins proiecte POR în buget, dar se pare că nici în acest an nu se vor aproba” a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei.

Potrivit temei de proiectare întocmită de Sigm Home Projects şi Genesis Iaşi, în ceea ce priveşte zona arheologică a Curţii Domneşti, sunt propuse măsuri de conservare şi restaurare ale ruinelor Palatului Domnesc, turnului locuinţei şi turnului porţii. Amenajarea parcului public ar urma să se materializeze prin realizarea traseului străzii Curţii Domneşti, refacerea, în zona de peluză, a traseelor unor imobile sau hrube existente, cât şi a unui amfiteatru înierbat cu orientare înspre Biserica Coconilor. De asemenea, sunt prevăzute un punct de intrare pentru vânzarea de bilete, un muzeu, un spaţiu de comercializare de amintiri şi o clădire cu parter. În proiect figurează şi amenajarea iluminatului arhitectural, cu iluminarea zidurilor Curţii Domneşti, Casei Domneşti, turnului şi a unor grupaje peisagistice de interes.

La sfârşitul anului 2020, primarul Ion Lungu informa că ADRNE Piatra Neamţ aprobase finanţarea costurilor cu întocmirea documentaţiei pentru reabilitarea Curţii Domeneşti din alocările disponibile pe Axa „Asistenţă tehnică” a Programului Operaţional Regional.

Reamintim că, un studiu de reabilitare a Curţii Domneşti din centrul municipiului Suceava a fost realizat de spaniolii de la Arena Teatro, în anul 2011, la acel moment autorităţile locale susţinând că documentaţia fusese furnizată gratuit. Investiţia era estimată la circa 17 milioane de euro, însă demersurile s-au blocat după ce, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, proiectelor cu specific li s-a rezervat o finanţare de maxim 5 milioane de euro. În iulie 2019, primarul Ion Lungu făcea public faptul că s-a decis efectuarea de lucrări în cadrul acestei sume maxime disponibile prin POR 2014-2020. Tot atunci, la Primăria Municipiului Suceava venea şi propunerea Institutului Naţional al Patrimoniului, cea de includere a Curţii Domneşti într-un program de finanţare a reabilitării monumentelor istorice derulat de Ministerul Culturii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: