Ignorată de locuitorii cartierului...

Piaţa agroalimentară modernizată din Iţcani ar putea ajunge angro 

> În aceasta ar urma să se vor organizeze, periodic sau sezonier, târguri, festivaluri, prezentări sau concursuri strict legate de domeniul agroalimentar > Lucrările şi dotările au costat circa 400.000 de lei, dar iţcănenii au evitat să meargă la cumpărături sau să-şi vândă produsele proprii în piaţa reamenajată

Piaţa agroalimentară din Iţcani va fi reorganizată. Cel puţin aşa prevede un proiect de hotărâre de consiliu local, conform căruia, „din piaţă permanentă şi de comercializare cu amănuntul”, aceasta urmează să capete destinaţia de „piaţă agroalimentară cu caracter permanent şi de comercializare cu amănuntul şi cu ridicata (angro)”.

Astfel, urmărită  ar fi creşterea gradului de utilizare şi a volumului de vânzări, atragerea producătorilor locali şi a celor zonali, cât şi crearea unui mediu propice pentru promovarea acestora.

Totodată, prin această „convertire”, se are în vedere încurajarea consumului de produse agricole, organizarea periodică sau sezonieră de târguri, festivaluri, prezentări sau concursuri strict legate de domeniul agroalimentar.

Astfel, în intervalul 1 martie – 24 aprilie al fiecărui an este propusă organizarea Târgului de primăvară, iar în perioada 1 – 31 mai ar putea să se ţină Târgul produselor lactate. Între 1 şi 31 iunie, în piaţa din Iţcani ar urma să fie susţinut Festivalul produselor tradiţionale, iar de pe 1 până pe 31 septembrie să se desfăşoare „Luna produselor pentru zacuscă”. Decizia autorităţilor administraţiei publice locale sucevene este urmare a unei adrese a prefectului Alexandru Moldovan, prin care acesta solicita Primăriei şi Consiliului Local să se alăture Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană şi să procedeze la analizarea spaţiilor existente în reşedinţa de judeţ, „care corespund organizării unei pieţe volante”.

Prefectul Alexandru Moldovan a făcut această intervenţie  după întâlnirea intitulată „De la fermă la furculiţă”, la care au participat fermieri din judeţul Suceava şi în cadrul căreia a fost abordată inclusiv această problematică.

Piaţa agroalimentară modernizată din Iţcani a fost deschisă pe 1 aprilie 2021, după ce o îndelungată perioadă locuitorii cartierului s-au plâns de dispariţia vechii amenajări destinate producătorilor agricoli.

Lucrările de modernizare şi dotările au costat circa 400.000 de lei, incluzând o hală pentru lapte şi produse lactate şi o hală pentru carne şi produse din carne. De asemenea, au fost amplasate 51 de tarabe acoperite, prin lege acestea trebuind a fi ocupate de minim 35 de producători agricoli cu atestat.

În luna martie 2022, primarul Ion Lungu recunoştea că piaţa nu are căutarea la care se aştepta, opinând că, în colaborare cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava, în perimetrul ei ar putea fi organizate alte acţiuni cu specific.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: