Peste 100 de pacienţi au ajuns la UPU din SJU Suceava cu plăgi muşcate de căpuşe

> Alţi doi s-au prezentat cu leziuni după ce au fost muşcaţi de şarpe

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, medicul Dan Teodorovici, a declarat că, de la începutul acestui an şi până în prezent, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Suceava s-au prezentat 109 persoane cu plăgi muşcate de căpuşe.

El a spus că pacienţii diagnosticaţi cu plăgi muşcate de căpuşe aveau vârste cuprinse între un an şi 82 de ani.

Dan Teodorovici a subliniat că, pentru evitarea înţepăturilor de căpuşe, este recomandată adoptarea unor măsuri de protecţie individuală atunci când se desfăşoară activităţi în agricultură sau la petrecerea timpului în mijlocul naturii.

El a precizat că este necesară purtarea unor haine de culoare deschisă, pentru a face cât mai vizibilă prezenţa insectelor, dar şi aplicarea de spray-uri împotriva insectelor, adăugând că la revenirea la domiciliu din drumeţii sau de la muncile agricole este recomandată verificarea cu atenţie a îmbrăcăminţii, a bagajelor, precum şi a corpului, deoarece căpuşele se pot fixa în orice zonă de pe corp, fără a provoca disconfort.

Medicul Dan Teodorovici a mai spus că, în privinţa tratamentului, în cazul în care căpuşa a fost ataşată de piele, este recomandată îndepărtarea completă a acesteia, în cel mai scurt timp, preferabil chirurgical, pentru a preveni „retenţia de resturi la nivelul plăgii şi evitarea apariţiei suprainfecţiei”.

El a menţionat că, după îndepărtarea căpuşei, zona plăgii muşcate se curăţă cu apă şi săpun din abundenţă, apoi se aplică o soluţie dezinfectantă până la vindecarea leziunii.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava a adăugat că în situaţia în care apare o zonă eritematoasă într-un interval de 7-21 de zile de la producerea plăgii, pacientul trebuie să se adreseze medicului infecţionist.

Medicul sucevean a mai informat că de la începutul anului şi până în prezent s-au înregistrat şi două cazuri de plagă muşcată de şarpe, respectiv la o persoană din municipiul Suceava care s-a prezentat la UPU în cursul lunii aprilie, cu plaga localizată la gamba dreaptă, primind îngrijiri medicale fără a fi necesară internarea în spital, precum şi la un bărbat din Negostina, ce a ajuns la UPU Suceava în cursul lunii mai, fiind internat în spital pentru tratament. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: