La etapa europeană a Concursului Internaţional CanSat, după ce a câştigat la Caransebeş etapa naţională a competiţiei

Echipa „Nexus” a CN „Petru Rareş” Suceava va reprezenta România în Italia

Echipa „Nexus” a Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, formată din cinci elevi, va reprezenta România la etapa europeană a Concursului Internaţional CanSat, ce va avea loc la Bologna, Italia, după ce a câştigat etapa naţională a competiţiei.

Potrivit informaţiilor publicate de reprezentanţii colegiului sucevean, echipa „Nexus” formată din elevii Paul-Andrei Ungureanu, clasa a X-a, Alexandru Turculeţ, clasa a X-a, programare şi analiza datelor, Tudor Dochia, clasa a IX-a, electronică şi proiectare, Elisa-Adelina Biliuţă, clasa a XI-a, proiectare şi promovare şi Bianca-Marcela Sava, clasa a X-a, proiectare sistem de aterizare în siguranţă, respectiv prof. Victor Şutac, mentorul echipei, a participat la etapa naţională a Concursului Internaţional CanSat, ediţia 2022, care s-a desfăşurat la Caransebeş, în perioada 5-9 mai.

Echipa colegiului sucevean a câştigat etapa naţională a concursului şi va reprezenta România la etapa europeană a CanSat, care va avea loc la Bologna, Italia în perioada 20 – 25 iunie a.c.

Conform sursei citate, prima ediţie a Concursului Naţional CanSat, care a avut loc la Timişoara în anul 2015, a fost câştigată tot de un echipaj al acestui colegiu şi a reprezentat România la European CanSat Competition, organizată la Lisabona, în perioada 25-28 iunie 2015.

Sursa citată menţionează că această competiţie este organizată de ESERO (European Space Education Resource Office) şi reprezintă un proiect al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), în colaborare cu Agenţia Spaţială Română (ROSA).

„Competiţiile CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experienţă în ceea ce presupune o misiune spaţială reală, începând cu proiectarea şi integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea şi colectarea datelor, analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc. Activitatea este şi o platformă excelentă pentru a dezvolta abilităţi tehnice (cercetare ştiinţifică, design tehnic, analiza şi prezentarea datelor, lucrul în echipă), cât şi practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare).

CanSat este o simulare a unui satelit real, integrat în volumul şi forma unei doze de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi este de a potrivi toate subsistemele majore găsite într-un satelit, cum ar fi senzorii şi o comunicare a sistemul cu pământul, în acest volum maxim de 330 ml. „Satelitul” este apoi lansat de o rachetă la o altitudine de aproximativ un kilometru sau cade de pe o platformă, dronă sau balon captiv. Pentru competiţia românească şi europeană, fiecare CanSat trebuie să fie conceput pentru a îndeplini o misiune principală şi una secundară.

Misiunea primară a CanSat este impusă, fiind aceeaşi pentru toate echipele: măsurarea temperaturii şi a presiunii atmosferice. Datele sunt transmise de către CanSat la sol cel puţin o dată pe secundă pentru a putea fi analizate şi integrate pe un grafic. Misiunea secundară este la alegerea fiecărei echipe şi poate consta din activităţi cum ar fi măsurarea unor parametri mai avansaţi – ca de exemplu acceleraţia, localizarea GPS, măsurarea radiaţiei din mediul înconjurător – sau o activitate precum aterizarea la punct fix sau eliberarea unui rover la aterizare” au precizat reprezentanţii Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI