Toată şcoala citeşte de Ziua Naţională a Lecturii!

Cartea, această creaţie a omului pentru om, ca sursă de cunoaştere sau mijloc de alinare, ne însoţeşte de-a lungul timpului, ne oferă crâmpeie de înţelepţire şi căi de cunoaştere a propriei persoane.

Lectura, ca deprindere de bază care aduce universul cărţii în mintea şi sufletul nostru, este un demers susţinut în care ne antrenăm împreună cu elevii noştri, descifrând mesajele unor cărţi şi punându-le în discuţie pentru a aduna bruma de învăţătură care să ne aducă un plus de valoare.

De Ziua Naţională a Lecturii, la Şcoala Gimnazială Al.I. Cuza am dat startul unui proiect iniţiat de expertul în educaţie Anca Tîrcă, „Toată şcoala citeşte!”, căruia ne-am alăturat. Astfel, în şcoala noastră toată suflarea şi-a aplecat ochii spre filele unei cărţi, şi-a sincronizat energiile şi s-a creat un arc de lectură la unison, o vibraţie unitară care a mişcat suflete. Toate clasele de ciclu primar şi gimnazial au acordat timp desfăşurării unor activităţi de lectură, au pus în valoare această competenţă, au ridicat-o la rang festiv, într-o zi dedicată exclusiv lecturii. Toate cele 22 de clase ale şcolii şi peste 20 de cadre didactice au participat la acest maraton al lecturii, iar impactul acestor demersuri a fost unul major.

De ce o zi a lecturii?

Pentru că lectura ne defineşte, ne creşte, ne înalţă, iar lectura a devenit un mod de a trăi, de a împlini destine şi de a croi oameni. Şi unde suntem într-un mediu mai propice lecturii decât în cel şcolar, unde cartea este promotorul paşilor spre cunoaştere? Aşadar, şcoala vine în întâmpinarea nevoilor elevilor şi propune mijloace de abordare diversificată a cărţilor şi de promovare a impulsurilor creative ale copiilor, prin valorificarea lecturii.

Proiectul amintit vine în completarea a ceea ce am demarat acum şi de aceea l-am completat cu activităţi ce se vor desfăşura până spre sfârşitul anului şcolar: ateliere de lectură în diverse contexte, în interiorul sau exteriorul şcolii, ateliere de creaţie, donaţie de carte pentru îmbunătăţirea fondului de carte al unei biblioteci dintr-o comunitate şcolară defavorizată. La lansarea acestui proiect au participat bibliotecarul şcolii şi reprezentanţii claselor şcolii care au evocat momente importante, în centrul cărora s-a aflat tot cartea: Festivalul CD-idei în cărţi, de la Sibiu, festival de mare amploare care a antrenat mii de copii, în descoperirea ideilor inedite din cărţi.

Suntem deschişi unor colaborări interşcolare, pentru a schimba experienţe menite să construiască punţi de comunicare şi de cunoaştere socială. Doar împreună suntem valoroşi şi împreună ducem mai departe misiunea educaţională a şcolii. (prof. MARIANA OŞLOBANU, coordonator de programe şi proiecte educative la Şcoala Gimnazială Al. I. Cuza)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI