Liderul UJS Pro-Educaţia Suceava, Traian Pădureţ:

Angajaţii din învăţământ nu vor ajunge nici în 2022 la nivelul salariilor prevăzute de legislaţie

> Dacă pentru angajaţii din alte sectoare de activitate s-a putut respecta legislaţia, pentru angajaţii din învăţământ drepturile legale se tot prorogă, a subliniat liderul sindical

 Uniunea Judeţeană Sindicală Pro-Educaţia Suceava a transmis, printr-un comunicat de presă, că va participa la pichetarea sediului Guvernului în data de 22 decembrie, pentru a atrage atenţia asupra necesităţii respectării legislaţiei în ceea ce priveşte drepturile salariale ale personalului din educaţie.

„În toată activitatea noastră, de la înfiinţare şi până în prezent, uniunea noastră a stat departe de mediul politic. În exprimarea punctelor noastre de vedere am precizat că, oricât de mult ai dori să stai departe de mediul politic, totuşi deciziile care ne influenţează salarizarea, condiţiile de muncă din unităţile şcolare aparţin mediului politic, decidenţilor politici” se arată în comunicat.

Totodată, se menţionează că angajaţii din învăţământ au fost marginalizaţi de mediul politic al anilor 2008 – 2012, atunci când nivelul salariilor a fost „îngheţat” de guvernanţi, atunci când Legea 1/2011 – Legea Educaţiei a fost „asumată” de guvernare, cum la fel s-a întâmplat cu Legea 62/2011 – Legea Sindicatelor, atunci când aplicarea Legii 221 şi 330 s-a obţinut în instanţa de judecată. „Ambele legi foarte importante pentru membrii noştri de sindicat şi altele «asumate» ulterior au fost promovate fără nicio negociere cu federaţiile/ confederaţiile sindicale” s-a specificat în comunicat.

„Din 23 decembrie 2020 şi până în 25 noiembrie 2021 am avut parte de o guvernare asemănătoare anilor 2008 – 2012. Speranţele angajaţilor din România, implicit şi a celor din învăţământ, au renăscut prin implicarea în guvernare a unui partid care promovează social-democraţia! De-a lungul istoriei României, angajaţii au priceput că de partea celor cu salarizare mică şi medie au fost doar partidele cu o orientare social democrată” se mai arată în comunicat.

UJS Pro-Educaţia atenţionează că, prin măsurile luate în ultimii ani, prin creşterea nivelului de salarizare vizându-i doar pe cei cu salarii foarte mici s-a ajuns la o uniformizare a salarizării în partea de jos a grilei care prevede salarizarea angajaţilor din învăţământ.

„Sporurile pentru condiţii de muncă acordate angajaţilor din învăţământ au fost blocate. Diferenţele salariale care trebuia să fie acordate angajaţilor din învăţământ de guvernarea Cîţu au fost blocate. Angajaţii din învăţământ nu vor ajunge nici în 2022 la nivelul salariilor prevăzute de legislaţie – pe grilele de salarizare! Dacă pentru angajaţii din alte sectoare de activitate s-a putut respecta legislaţia, iată că pentru angajaţii din învăţământ drepturile legale se tot prorogă” atenţionează liderul Pro-Educaţia Suceava, Traian Pădureţ.

El mai arată că alte drepturi încălcate, care au fost corectate prin acţiunile promovate în instanţele de judecată prin organizaţiile sindicale – calcularea gradaţiei de merit, a dirigenţiei, a majorărilor pentru angajaţii din învăţământul special etc. – au fost redobândite doar datorită acţiunilor din instanţele de judecată.

„Unele partide aflate la guvernare s-au tot obişnuit să ne ştirbească din prestigiu, să ne ajusteze salariile, iar drepturile recâştigate în instanţe să le primim eşalonat în cinci ani! Ignoranţa faţă de sistemul de învăţământ este maximă! Umilirea angajaţilor din învăţământ, asemenea” consideră Traian Pădureţ.

Liderul UJS Pro-Educaţia Suceava spune că speranţa celor din educaţie, timidă, a fost însă anulată şi de această dată.

„Domnul Cîţu, fostul premier, consecvent, s-a opus vehement, încă o dată, acordării diferenţelor salariale angajaţilor din învăţământ. Era vorba doar de cele 2/4 din diferenţa dintre drepturile salariale prevăzute pe grila de salarizare din 2022 şi salariul avut în decembrie 2018 – o creştere de cca. 16% prevăzută în legislaţie! Iniţial, au blocat veniturile celor din învăţământ, apoi, peste noapte, au mai găsit nişte bani şi au invadat presa cu acordarea unui procent de 8% în loc de 16% cât se cuvenea prin lege… După doar o zi, încep să revină la realitate şi să recunoască că, de fapt, este o creştere a salariilor pentru angajaţii din învăţământ cu cca. 7% în medie! Ce înseamnă în medie? Înseamnă că, din nou, unii vor primi 7/8/9 %, iar alţii de 2/3 %… Asta înseamnă din nou o egalizare a salariilor între categorii de angajaţi între care ar trebui să fie diferenţe considerabile datorită postului ocupat, studiilor etc.” arată liderul sindical sucevean.

Ca urmare a modului în care sunt trataţi angajaţii din învăţământ, federaţiile sindicale reprezentative au recurs la o consultare a membrilor de sindicat prin organizaţiile judeţene, prin completarea unui chestionar şi a unui document care propune mai multe modalităţi de acţiuni sindicale. Organizaţiile sindicale propun membrilor de sindicat să „proroge” încheierea situaţiei şcolare pentru semestrul I, să „proroge” reînceperea cursurilor pentru 10 ianuarie 2021 precum şi alte acţiuni sindicale, a anunţat liderul sindical sucevean.

În acelaşi timp, începând de luni, se va picheta sediul Guvernului României, iar în teritoriu se va picheta sediul Prefecturii, în fiecare judeţ. În unităţile şcolare, membrii noştri de sindicat vor purta banderole în semn de solidaritate cu colegii aflaţi în stradă, a adăugat Traian Pădureţ.

„Pentru că la Suceava, la ultima solicitare de aprobare a unei pichetări s-a primit acordul pentru a picheta sediul Palatului Administrativ aflat în renovare ca urmare a incendiului, uniunea noastră a luat decizia participării la pichetarea Guvernului în data de 22 decembrie” a anunţat Pădureţ. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI