Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni

Prima sală de clasă smart, realizată cu sprijin financiar din mediul privat

La Colegiul Naţional „Nicu Gane” (CNNG) din Fălticeni a fost inaugurată recent prima sală de clasă smart, care va fi folosită de elevii clasei a V-a. Proiectul de amenajare este o iniţiativă a profesorilor Dana Anton şi Anca Şoldănescu şi a fost implementat cu sprijin financiar obţinut din mediul privat. Sala de clasă smart este situată la parterul corpului C, acolo unde sunt cele patru clase de gimnaziu. Această sală de clasă propune elevilor o nouă perspectivă asupra modului de interacţiune la şcoală şi oferă cadrelor didactice un spaţiu în care pot aborda metode moderne de lucru cu elevii. Are o suprafaţă de 50 mp şi anterior era amenajată ca o sală de clasă obişnuită, unde îşi desfăşurau orele de curs bobocii de gimnaziu.

Dana Anton, profesor de limba engleză şi iniţiatoarea proiectului: „Îmi doream de mult timp să lucrez într-un spaţiu unde să dispun de toată tehnologia necesară unor altfel de ore cu elevii şi am decis să solicit sprijin din partea reprezentanţilor mediului privat. M-am bucurat să găsesc deschidere din partea unor companii cu notorietate, care îşi doresc să sponsorizeze astfel de proiecte educaţionale. Cu siguranţă, într-un astfel de spaţiu, elevii îşi vor dezvolta abilităţile digitale, atât de necesare pentru joburile viitoare. Nu putem nega faptul că trăim într-o lume tot mai digitală, iar în domeniul educaţiei, tehnologia reprezintă pasul necesar adaptării şi acceptării unei generaţii noi de elevi”.

Învăţământ de calitate într-un spaţiu modern, cu echipamente digitale

 În prezent, sala de clasă este dotată cu echipamente digitale şi dispune de whiteboard, smartboard, smart TV, videoproiector, sistem audio performant, o imprimantă multifunctională, un laptop şi o tabletă grafică. Sala a fost amenajată într-un design specific spaţiilor moderne de învăţământ, cu scopul de a le crea elevilor un mediu de lucru atractiv, care să le încurajeze creativitatea. A fost comandat mobilier modern, au fost înlocuite jaluzelele, corpurile de iluminat, a fost eliminat lambriul şi a fost montat parchet de trafic intens, pentru a crea o atmosferă mai călduroasă. În spatele clasei s-a creat o zonă de lectură şi o minibibliotecă, de unde elevii pot lua acasă cărţi cu împrumut.

Anca Şoldănescu, profesor de arte plastice, implicată direct în dezvoltarea proiectului: „Oricât de mult dotăm cu aparatură tehnologică o sală de clasă, nu trebuie să uităm de partea sa vizuală. La şcoală, dimensiunile încăperii şi designul reprezintă elemente-cheie pentru a stimula învăţarea şi creativitatea elevilor. Mă bucur că am contribuit la amenajarea unei săli de clasă smart, în aşa fel încât a fost percepută de elevi ca un mediu deschis, prietenos şi stimulator”.

Investiţia în acest proiect s-a ridicat la peste 10.000 de euro şi a reprezentat un efort comun al sponsorilor implicaţi. Sponsorul principal este cunoscutul om de afaceri Alexandru Erbaşu, care a susţinut cu entuziasm iniţiativa chiar de la început. Televizorul LCD a fost oferit de Dedeman, iar smart-board-ul, whiteboard-ul şi sistemul audio au fost oferite de Altex.

Un alt spaţiu va fi transformat în sală de clasă smart

Proiectul a fost primit cu deschidere de conducerea Colegiului Naţional „Nicu Gane” – director, prof. Anişor Vasiliu şi director adjunct, prof. Ioan Caulea. Reacţia pozitivă a elevilor a determinat echipa formată din cele două profesoare să continue strângerea de fonduri, iar în prezent lucrează la transformarea unei noi clase într-o clasă smart, situată în corpul A al colegiului, care va fi folosită de una din clasele de a IX-a. Fondurile atrase pentru modernizare vin tot din mediul privat.

Elevii sunt încântaţi

Elevii de a V-a au fost foarte încântaţi de proiect, iar în prima zi când au intrat în noua lor sală de clasă au mai rămas chiar şi după ore pentru a se bucura împreună de spaţiul în care vor învăţa în următorii ani.

„Au fost mulţi oameni în spate care s-au implicat şi ne-au făcut o clasă cum nu am mai văzut, o clasă smart. Îmi place foarte mult sala de clasă pentru că îmi dă un vibe de «acasă». În pauză stau foarte mult în clasă. Acum vin la noi foarte mulţi elevi curioşi din celelalte clase în pauze şi se aglomerează clasa” a spus, printre altele, elevul David G.

„Această clasă modernă îmi dă un vibe super fain. Îmi place că putem folosi toate dispozitivele moderne, ador tablourile de pe pereţi şi-mi plac băncile şi scaunele care sunt moderne şi comode. Clasa aceasta nu a fost transformată printr-o bătaie din palme, totul a durat două luni. Sponsorii noştri ne-au dăruit toate lucrurile frumoase pe care le folosim azi în clasa noastră smart. Desigur, doamna dirigintă şi doamna de desen au colaborat să poată crea o asemenea clasă modernă” a spus eleva Ioana V.

„Aceasta clasă este perfectă pentru noi, deoarece avem tot ce ne este necesar: tabletă grafică, televizor LCD, tablă smart, mobilier de buna calitate” – Carina A.

„Când am văzut prima dată clasa, am avut un şoc. Nu mai puteam vedea vechea clasă de la care a început totul. Le mulţumesc doamnei dirigintă şi doamnei de desen pentru că au depus mult efort ca să ne facă fericiţi, dar si sponsorilor care au ales să susţină proiectul cu o sumă mare de bani. Cu siguranţă nu voi uita amintirile pe care le-am făcut şi pe care ni le vom face in clasa noastră” – Eliza N.

 Prof. Dana Anton doreşte ca şi alte şcoli să aibă clase moderne, dotate cu cea mai nouă tehnologie dedicată educaţiei, iar pentru mai multe detalii privind dezvoltarea acestor proiecte de amenajare a claselor smart poate fi contactată pe adresa de e-mail: danaanton79@yahoo.com.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: