Mărturii ale vremurilor trecute

> „Chipuri de huţuli – Mărturii ale vremurilor trecute”, album etnografic de Petru Paul Torac

În timp ce trecem printr-o perioadă fără precedent în istoria României moderne, în aceste vremuri este esenţial să găsim activităţi care să ne bucure, să ne menţină moralul, pentru că panica şi deznădejdea distrug psihicul şi sufletul omului, mai ales că, în tot acest timp, am văzut cât de fragilă este viaţa.

Această criză sanitară a reuşit să zguduie din temelii absolut totul: societatea, instituţiile, autoritatea, relaţiile. Tânjim după clipe relaxante, de socializare. Şi iată că, joi, 16 septembrie a.c., ni s-a oferit prilejul să ne bucurăm unii de alţii, să ne revedem, să comunicăm, să ne relaxăm cu prilejul lansării albumului foto etnografic „Chipuri de huţuli – Mărturii ale vremurilor trecute”. Acest proiect editorial a fost realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina” şi Primăria Comunei Brodina. Autorul albumului este Petru Paul Torac.

Invitaţii au fost bucuroşi, încântaţi de programul prezentat, dar trebuie de arătat, de subliniat că artiştii, scriitorii duc o muncă titanică uneori în pregătirea şi finalizarea celor propuse şi prezentate. A trecut ceva vreme de când Petrică – aşa îl numim noi – întreba de, căuta fotografii vechi ce reprezintă trecutul. Le culegea, străbătea sate ale comunei Brodina, culegând imagini şi mărturii ale localnicilor, pentru că fila din istoria trecutului nu trebuie ştearsă din memoria colectivă. Uitarea unui trecut istoric poate duce la repetarea unor greşeli, mai cu seamă într-o lume tot mai fragilă şi în vremuri tot mai tulburi, aşa cum sunt şi cele de azi. Avem ceva de înţeles despre noi, despre orgoliile noastre, despre goana după mai mult, despre falsele valori, despre respectul pentru lucrurile simple, respectul pentru natură, despre sensul profund al relaţiilor dintre noi, despre responsabilitatea faţă de părinţi, faţă de bunici, străbunici, faţă de copii, despre nepăsare, despre trecut şi tradiţiile lui, punând pe primul loc sănătatea, frumosul şi bucuria.

Cariera lui Petru Torac depinde de pasiune, talent, pregătire, noroc, sănătate, dar şi de acel altceva care înseamnă şansa, recunoaşterea, momentul. Nu există o reţetă anume sau un manual prin care să şi se ofere ajutor în realizarea ta într-o carieră şi ca OM. Fiecare îşi scrie această „carte” pentru sine, dar şi pentru alţii. Omul este legat de partea materială a vieţii care, din diferite motive, poate fi distrusă, dar amintirile frumoase, odoarele scriitorilor dăinuiesc la nesfârşit.

Ele sunt privite, comentate sau citite ca pe o rugăciune fierbinte către un sfânt degrabă ajutător. Pentru că rolul celor relatate în cărţi, albume este atât de mare pentru noi, încât ne este greu să-i găsim un atribut care să le definească perfect însemnătatea, acestea definind cele mai înalte valori umane. Totul este să înţelegem aceasta şi să alegem hrana sufletului înainte de interese, de acumularea de acareturi şi de bani.

Programul prezentat de artişti valoroşi, cuvântul celor implicaţi în această acţiune (cei prezenţi au izbucnit în ropote de aplauze) reprezintă dovada palpabilă a faptului că s-a făcut ce trebuia cu acest album. Pentru a arăta preţuirea, stima, respectul pentru munca depusă, în numele participanţilor şi al meu personal, fac o plecăciune de mulţumire pentru toată bucuria pe care mi-a adus-o odată cu invitaţia la lansarea acestui preţios album.

ARTEMIZIA GHEORGHI,

Brodina

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: