Din bugetul statului

Finanţare de peste 5 milioane de lei solicitată de Ion Lungu pentru teatrul din Suceava

>„Oraşele mici sunt de două ori dezavantajate: o dată având bugete mai mici, deci mai puţini bani, iar în al doilea rând prin aceea că asigură pe cont propriu finanţarea instituţiilor de cultură” susţine primarul Ion Lungu

Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava s-ar putea bucura de un consistent sprijin financiar din bugetul statului. Aceasta după ce, la începutul anului 2021, cu prilejul aprobării bugetului de stat, s-a avansat propunerea ca 2% din partea de 65%, reprezentând cote defalcate din impozitul pe venit pentru autorităţile administraţiei publice locale, să ia calea finanţării instituţiilor de spectacole, teatrale, culturale. Repartizarea a fost consacrată prin OUG nr. 97 din 2021, act normativ în conformitate cu care cereri pentru repartizarea de sume cu destinaţia amintită urmând fi depuse până pe 20 septembrie 2021.

În aceste sens, potrivit primarului Ion Lungu, în vederea obţinerii de sprijin financiar pentru Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, Suceava a solicitat o alocare de 5,16 milioane de lei. Edilul-şef susţine că, în momentul de faţă, marile municipii sunt avantajate din acest punct de vedere, deoarece instituţiile de cultură de pe raza lor beneficiază de bani din bugetul de stat. „Oraşele mici sunt de două ori dezavantajate: o dată având bugete mai mici, deci mai puţini bani, iar în al doilea rând prin aceea că asigură pe cont propriu finanţarea instituţiilor de cultură. De aceea, ar trebui să primim şi noi o sumă cât mai importantă de bani pentru finanţarea Teatrului Municipal” a punctat Ion Lungu.

Pe baza execuţiei şi rectificării bugetare operate de Ministerul Finanţelor Publice de la finele lunii august a.c., cererile de repartizare a 2% din cota de 65% însemnând defalcări din impozitul pe venit pot fi înaintate aşadar până luni, 20 septembrie 2021. Înfiinţat în 2015, Teatrul Municipal „Matei Vişniec” este o „instituţie de repertoriu” în subordinea Consiliului Local şi cu finanţare asigurată din venituri proprii şi din subvenţii de la bugetul municipiului Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: