Semn

Politic corect

Citesc zilele acestea noutăţi într-o poveste deja veche şi care, în mod bizar, continuă să adune istorie în timp ce o mulţime de oameni cu scaun la cap îi prezic şi îi aşteaptă sfârşitul şi sunt miraţi că o astfel de bazaconie mai are combustie.

Iată însă: o şcoală de top din Edinburgh, zic ştirile, vrea eliminarea din programă a romanelor Şoareci şi oameni şi Să ucizi o pasăre cântătoare. Cărţi de pe o listă valorică scurtă a romanului secolului XX, cu autori din cea mai bună lume scriitoricească a veacului lor: John Steinbeck şi Harper Lee. De ce asta? Pentru că romanele în cauză ar avea… o abordare „învechită” privind rasa şi prezintă „motivul salvatorului alb”. Nu-i fac faţă, adică, lui politic corect. Altfel spus, le vine şi capodoperelor vremea să pice la examene. Nu la unul de pe terenul pe care ele sunt vedete, ci într-o curte alăturată, mai îngustă şi înghesuită şi administrată ciudăţel. Dacă nu cumva chiar cretinuţ. Oricum, e acolo cineva care se slujeşte de ceva ca să le vină inclusiv capodoperelor de hac. Trecându-le printr-un ciur – chipurile, educaţional – care nu iartă nimic, întrucât cu educaţia nu te joci! Şi din mai toate felurile de artă, nu doar cele literare. Film, plastică, muzică. Pentru că cei care nu ştiu trebuie să afle: există, de pildă, profesori americani care cer scoaterea lui Shakespeare din programa şcolară. Pentru motivul că Shakespeare ar promova „masculinitatea toxică” şi „supremaţia albă”. Şi ar fi timpul ca Shakespeare să fie pus deoparte sau dezafectat pentru a face loc vocilor moderne, diverse şi incluzive, zic membrii acestei secte intelectuale. Shakespeare n-ar mai fi relevant pentru tinerii studioşi de astăzi. Adică Hamlet, Macbeth şi Regele Lear n-ar mai spune nimic sau n-ar mai spune ceea ce consideră unii că ar trebui spus. Shakespeare are atitudini nedrepte cu privire la rasă, sex şi ce-o mai fi să fie.

Vrem şi ceva autohton? Avem. Năzbâtiile prind mai repede şi pe mai multă lume decât lucrurile bune – numai Dumnezeu să ştie de ce aşa. Dar avem. Sigur, noi, într-un entuziasm al ecologizării culturale, am trimis în ultimele decenii la groapa de gunoi sau măcar într-un pasiv de durată şi efecte imprevizibile valuri şi valuri de cultură umanistă universală şi naţională. Nu mai avem nevoie, spre exemplu, de un strop de filosofie şi de latină în cultura noastră generală şi nu mai avem nevoie de Coşbuc şi de Goga. Iar altele, destule, nu sunt în programa de examen… Însă în inima însăşi a luminatei viziuni politic corecte occidentale ne aflăm cu mămicile şi tăticile care au aplaudat pe rupte celebrul număr suedez de maşină cu educativa combinaţie de „PSD“ şi forma scurtă, de nereprodus aici, a unei expresii de asemeni foarte culturale şi educative, dar mor de grija ca nu cumva Capra cu trei iezi şi Soacra cu trei nurori să aibă efecte negative asupra sensibilităţii copiilor. Eventual, să-i facă pe aceştia mai violenţi decât le sunt părinţii şi decât e viaţa noastră în orice zi a săptămânii.

Este bizar, desigur, că pe noi nu ne opreşte să ajungem aici experienţa noastră de câteva zeci de ani de convieţuire cu soluţiile superficiale, nenaturale şi neculturale, ale ideologiei comuniste în general şi ale realismului socialist în arte. Adică politicul corect răsăritean, moscovit, impus cu forţa şi pe care lumea românească l-a trăit din plin. S-ar fi cuvenit să avem o anume imunitate în materie.

Dar dincolo de aceasta, simţul comun elementar ar trebui să le spună oamenilor de oriunde (măcar celor care mai aud sunetul naturii) că nu poţi face să dispară faptele reale făcând să dispară ori suspendând folosirea cuvântului care le desemnează. Dimpotrivă, efectele perverse ale intervenţiei nepotrivite pot înmulţi şi adânci în fel şi chip răul. Nici măcar nu e nevoie de exemplificări aici.

Pe de altă parte, educaţional vorbind, realitatea în general, inclusiv cea neconvenabilă dintr-un motiv sau altul, nu se ignoră, nu se ocultează, nu se ascunde sub preş prin redenumire, ci se cunoaşte şi se problematizează continuu şi adecvat. Cei vechi – de care n-am mai vrea să auzim – au spus multe lucruri interesante printre care şi acela că nu poţi combate vinul fără să-l cunoşti.

AUREL BUZINCU

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI