Fără efort, disciplină şi rigoare, există educaţie?

Elina este o tânără profesoară care îşi cunoaşte bine meseria, dar mai mult decât pregătirea şi atitudinea ireproşabile, îi place enorm să lucreze la catedră. Tinereţea ei e mai mult în suflet, pentru că cearcănele i-au acoperit ochii de multe nopţi nedormite care îi cereau să facă planuri pentru lecţiile de a doua zi, să controleze lucrările care nu puteau fi amânate, să (re)citească opere, să mai ştie că al ei copil doarme liniştit, că mai este şi soţie acasă, nu doar cadru didactic la şcoală. Toate acestea fac parte din obligaţiile profesiei şi ale celei cetăţeneşti, nu îi reproşează meseriei alese că o mai şi oboseşte. Elina are alte tristeţi profesionale care nu-i aduc linişte.

Şcoala a avut lumini şi umbre dintotdeauna – e un adevăr pe care îl ştiu cei din domeniu. Ceea ce mai puţin pot înţelege alţii este cum să lucrezi astăzi cu elevii IT-işti, rapizi în a căuta o informaţie, dar nu numaidecât şi să o analizeze, nerăbdători să asculte şi să discearnă informaţia, incapabili încă să înţeleagă că sunt damnaţi să se nască în epoca „timpului fără răbdare”. Şi nu e vina lor, crede profesoara, atunci când e gata să înceapă ora de literatură, iar discipolii ei nu-şi pot ridica privirea din telefon, curioşi sau atraşi de senzaţii adolescentine, dar mai ales încremeniţi în clipa faustiană a imaginilor de pe ecran din care greu revin la realitate. Neomodernismul pe care îl trăim e într-o abundenţă de informaţii că de abia creierul reuşeşte să le asimilieze, încât şi mintea slăbeşte să perceapă acest flux. Cineva probabil vrea să atragă tinerii în digital, să transforme mintea copilului într-un computer cu o minte programată şi deturnată într-un robot. Absorbiţi de tumultul informaţional, uităm să comunicăm, pandemiile ne interzic să ne apropiem unii de alţii, iar în curând şi mama va uita să-şi îmbrăţişeze copilul.

Profesoara Elina e prea inteligentă să creadă că se poate opune schimbării. Ştie însă că efortul, disciplina şi rigoarea sunt armele cu care îşi poate apăra şi onora profesia, dar mai ales să formeze caractere pentru viaţă. A întâlnit şi ea în lumea virtuală doi colegi reali, profesori ca ea, sobri în gândire, în comportament, cu atitudine şi dragoste de pedagogie, cu multă răspundere ca aceste vlăstare să nu trivializeze adevărul, şcoala, valorile. Le povesteşte elevilor săi despre mari modele în pedagogia românească: Onisifor Ghibu, Aron Pumnul, Nae Ionescu, Constantin Noica, Spiru Haret. Remarcabil pedagog pentru modernizarea învăţământului românesc, Spiru Haret spunea „să investim în educaţie ca să culegem roade în economie”. Aceşti monştri sacri ai învăţământului sunt prea imperceptibili pentru o generaţie care trăieşte într-o criză de inteligenţă.

Recent, Elina le-a vorbit elevilor despre doi profesori, contemporani cu noi, ale căror cursuri se pot găsi pe reţelele sociale: Ioan Ursu, profesor de matematică din Bacău, şi Florin Colceag din Bucureşti, numit „antrenor de genii”. Profesorul de mate Ioan Ursu îşi începe ziua de muncă cu „bună dimineaţa, dragilor, şi bun găsit la întâlnirea cu proful online!” Pentru profesorul din Bacău „banii nu contează şi oferă aceste lecţii gratuit, într-o notă amuzantă care îi atrage pe copii. El spune că vrea să-i ajute pe părinţii care nu-şi permit să plătească un profesor pentru a face meditaţii cu copiii lor”. Profesorul Florin Colceag, care „îi ajută pe tineri să-şi găsească drumul în viaţă”, „a pregătit peste 300 de olimpici şi copii supradotaţi din România, dar crede că performanţa nu depinde doar de IQ, ci mai ales de felul în care sunt educaţi cei mici”.

Exemplele profesoarei despre colegii săi sunt ca tinerii să înţeleagă că profesorul şi atunci când pare rigid, e acelaşi prieten cu ei. Rigoarea şi organizarea, cerinţele dascălului şi disciplina pe care le impune (dacă nu sunt înţelese ca norme) fac parte din condiţiile educaţiei clasice. Un profesor sobru este un păstor bun, nu neapărat blând şi permisiv cu experienţele curioase ale tinereţii. Oare sobrietatea nu e un respect faţă de celălalt?

SILVIA STRĂTILĂ

Chişinău

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: