Oameni şi oameni

Din multitudinea cărţilor fălticenene ale anului 2020, se cuvine să amintim şi prozele lui Vasile Moroşanu adunate în cartea Altfel de oameni, Ed. SMArt. Din sacul plin de povestiri al autorului, proprietar de amintiri, se desprind 24 de proze inspirate din cartea vieţii. O diversitate a lumii reale, mai puţin a celei lăuntrice. Un timp retrăit înregistrat cu naturaleţe, uimire şi pacienţă, fără detalii şi divagaţii obositoare. Semne de carte cu un impresionant material uman.

Din maşina de tocat a vieţii iese o lume cenuşie, fără învieri lăuntrice. La răscruce de drumuri şi de gânduri, povestitorul imprimă naraţiuni despre condiţia umană.

Textele se compun din asocieri şi observaţii ale structurilor morale. O lume în aşteptare, o lume în nuanţe de griuri, fără aspiraţii etice. O lume ce joacă la roata norocului („Şase din şase”). Dar cum zicala că norocul e orb, dar unde nu-i cap e vai de picioare, comoara va ajunge în mâna unui escroc.

Devenit intelectual, Gicuţă se dovedeşte nerecunoscător faţă de părinţi („O buruiană”). Nu sunt iertate nici femeile parazite şi ipocrite care-şi fac viaţa uşoară pe spinarea bărbaţilor naivi („Mireasa din noapte”), nici bărbatul cu slăbiciuni muiereşti care „moare” la datorie transformând mariajul soţiei în martiraj („Vila cu şarpe”), nici lingăul făţarnic ce parvine prin ministru şi ex-ministru, prin primar şi ex-primar („Oameni şi…”), nici lacomul afacerist ce croieşte planuri necinstite („Hoţul strigă… hoţii”), nici tărăşeniile invidiosului („Groapa vecinului”).

Alteori anecdotica primează. În cavoul lui Caramfil, paznicul unei livezi adăposteşte merele furate, încât la pomenirea de un an, din locul de veci se simte „mireasmă de mir şi flori de primăvară” Sunt uitate potlogăriile şi afacerile murdare ale celui ce acum e considerat „Caramfil cel «sfânt»”. La cooperativă se aduce spre vânzare, pe lângă butoiul cu gaz lampant, butoiul cu peşte sărat. Delicatesa de calcan, ajunsă din greşeală la Giurgeşti, face retur la restaurantul din târg, fiind consumată ca „cea mai delicioasă saramură de peşte”, calcanul făcând deliciul gurmanzilor fălticeneni („Butoiul cu broaşte”)

Instantanee de ieri şi de azi. Tipare clasice. Dintotdeauna. Aceleaşi în trecerea timpului. Din teatru sătesc („Vocaţie de regizor”), din viaţa celor ce părăsesc satul („Visul unui «pui de cuc»”). Uneori, hazul este debordant prin comicul de limbaj: „Cetăţene Cocoş Marius, din proprie dorinţă şi nesilit de nimeni, vrei s-o iei… ca soţie pe cetăţeana Vulpe Alexandrina?”

Diferit ca registru, „Blestemul ciocârliei” aduce în atenţie legenda delicatei păsări ce „se ridică în zbor cântând, cu gândul de-a ajunge la Soare, de unde ar putea lua un grăunte de căldură să-şi încălzească puişorii”. Dar străinii care cumpără pământul nostru împuşcă ciocârlia pentru a o servi la masă, ca delicatesă. Durerea e mare: „Italienii au cumpărat un sfert din pământul Banatului, turcii, cam tot atât, din Dobrogea, arabii au luat pentru cămile Insula Mare a Brăilei, iar Ardealul se dă de pomană la unguri”. De aici blestemul ciocârliei „de a muri şi noi alături de puişorii ei”.

În rest, umorul şi ironia fac o bună casă. Autorul nu condamnă, nu ia atitudine, nu moralizează. Doar constată cu bonomie, conştient că moravurile se perpetuează în timp.

Vasile Moroşanu surprinde o lume într-o cărţulie antrenantă şi amuzantă, în care abordează omul şi locul comun. Cadrul şi codul moral nu sunt uscate şi didacticiste. Omul recent nu se deosebeşte prin metehne de omul comun şi etern. La Bruyere prezentase Caractere. În cazul de faţă, la altă scară valorică, intuim o variantă pe aceeaşi temă, nelipsită şi în cărţile sale anterioare.

Oare poate fi cândva reparabil softul uman?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: