După ce, printr-un nou regulament, veniturile obţinute din gestionarea pădurii trebuie vărsate integral centrului eparhial

Nemulţumiri în rândul preoţilor suceveni

Mai mulţi preoţi suceveni sunt nemulţumiţi de forma în care a fost publicat regulamentul privind organizarea şi funcţionarea sectorului agro-silvic bisericesc din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, care lasă parohiile fără venituri în vederea susţinerii activităţilor pastoral-misionare, social-medicale şi filantropice.

Situaţia a fost generată de faptul că profitul obţinut de parohii din gestionarea celor câte 30 ha pădure pe care le au în proprietate ar urma să fie vărsat integral centrului eparhial, în vederea unei gestionări financiare în regim silvic, „în mod solidar şi unitar” şi pentru susţinerea activităţilor pastoral-misionare, social-medicale şi filantropice.

Preoţii arată însă că acest regulament contravine Regulamentului administrării bunurilor bisericeşti al BOR, care precizează că veniturile asociaţiilor şi fundaţiilor bisericeşti se întrebuinţează în scopul prevăzut în actele constitutive sau în statute şi că doar în lipsa unui consiliu parohial „administrarea se realizează de Sectorul Bunuri Bisericeşti al Centrului Eparhial”.

O altă problemă este cea legată de litigiile existente cu Romsilva şi se subliniază că, dacă procesele vor fi pierdute, vor trebui să fie achitate cheltuielile de judecată şi contravaloarea masei lemnoase exploatate în ultimii 3 ani.

Preoţii arată că în acest caz nu se mai vorbeşte despre gestionare în mod solidar şi unitar, pentru că regulamentul prevede că, „în cazul existenţei unor litigii patrimoniale, responsabilitatea financiară a fiecărei unităţi de cult este proprie. Nu se poate antrena responsabilitatea solidară a altei unităţi bisericeşti, nici chiar de rang superior”.

De aceea, preoţii consideră că se impune înfiinţarea unui fond de rezervă al asociaţiilor proprietare de păduri, în cazul în care procesele vor fi pierdute.

Unii dintre preoţi au transmis arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic, aceste nemulţumiri şi aşteaptă ca regulamentul să fie modificat astfel încât să fie respectat dreptul de proprietate al parohiilor şi mănăstirilor. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: