Clubul SF&F

Cygnus-Quasar şi aleea amintirilor

Cenaclurile şi cluburile literare au o istorie îndelungată pe meleagurile sucevene. De cele mai multe ori, în cadrul unei grupări de acest fel este aşteptată lansarea unuia sau a mai multor membri pe piaţa literară, iar de regulă chiar aşa se şi întâmplă. Avem exemple de autori (Vlad Sibechi, Antonia Mihăilescu, Florin Haidamac etc.) care au crescut în cadrul unor cenacluri (Cenaclul de Literatură şi Artă Tânără Zidul de Hârtie, Casa de Poezie Light of Ink!, Clubul de Iniţiativă Literară etc.), s-au perfecţionat şi au pornit pe anevoiosul drum al obţinerii gloriei literare.

În acest peisaj, un loc aparte îl ocupă Clubul SF Cygnus-Quasar Suceava.

În 2006, acum 15 ani, Societatea Ştiinţifică Cygnus – Centru UNESCO, în colaborare cu Planetariul Suceava (aflat în acea perioadă în administrarea Muzeului Bucovinei), a creat un program de evenimente culturale, în fiecare zi a săptămânii, cu muzică, film, dezbateri etc., numit Serile Planetariului. În cadrul acestui eveniment, Mircea Nanu-Muntean a invitat sucevenii pasionaţi de ficţiune speculativă la o întâlnire cu fantasticul, arta fantastică –  hyperrealismul, cu exemplificare pe opera autorului polonez Wojtek Siudmak.

4 februarie 2006 este data când s-a pus temelia Clubului SF Cygnus-Quasar Suceava.

Pentru referinţele istorice, activitatea independentă a grupului a început să funcţioneze separat de programul Serile Planetariului, ca un program cultural al Societăţii Ştiinţifice Cygnus, pe 24 septembrie, avându-i ca fondatori pe Mircea Nanu-Muntean, Ciprian Ailenei şi pe subsemnatul, cărora li s-au alăturat Andrei Drăguşanul şi Sorin Trascu (primul, coordonator de voluntari, iar Sorin Trascu secretar administrativ).

Scopul declarat al clubului era acela de a populariza literatura şi arta science-fiction prin întâlniri tematice, seri de film, dezbateri, întâlniri cu scriitori şi promotori precum regretatul Ştefan Ghidoveanu (om de radio, scriitor şi editor), Alexandru Mironov (scriitor, jurnalist, fost ministru), George Lazăr (scriitor, jurnalist), regretatul Thomas Goodey (astronom, cercetător, fondatorul clubului de science-fiction din Universitatea Cambridge în 1963) ş.a. Clubul a participat la evenimente tematice în ţară (Iaşi, Bucureşti, Capidava) sau chiar în afară (Cambridge, UK). Dacă lipsea ceva clubului, aceasta era dimensiunea de cenaclu şi creaţiile literare. Acest lucru a fost rezolvat prin lansarea fanzinului Gazeta SF, datorită căruia în club s-au alăturat şi scriitori, precum Florin Haidamac, acesta fiind cel mai puternic exemplu. Pentru a ţine pasul cu literatura mainstream, Clubul SF Cygnus-Quasar Suceava s-a integrat, pentru a folosi un termen ezoteric, în Clubul de Iniţiativă Literară, care reprezintă o altă pagină a istoriei cluburilor şi cenaclurilor sucevene.

GEORGE SAUCIUC

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI