Gheorghe Flutur a susţinut nevoile zonei montane

> Preşedintele CJ Suceava a vorbit despre investiţii în drumuri de mare viteză, în comunicaţii, în sănătate, dar şi în turism

Preşedintele Gheorghe Flutur a participat, miercuri, online, la conferinţa grupului interregional din Carpaţi din cadrul Comitetului European al Regiunilor, unde a susţinut nevoile zonei montane.

Flutur a spus că se discută acum despre Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă după pandemia Covid-19 şi a subliniat că şi zonele de munte, şi populaţia din munţii Carpaţi sunt afectate.

El a adus în atenţie câteva provocări la care consideră că trebuie să fie oferite răspunsuri destul de repede şi a vorbit despre căi de comunicaţii în interiorul acestei regiuni.

„Am dori să fim întrebaţi şi noi de coridoarele de transport auto, şi vorbim de autostrăzi” a spus Flutur.

El i-a transmis pe această cale mareşalului voievodatului Podkarpackie din Polonia, Wladyslaw Ortyl, că acesta ştie foarte bine proiectul coridorului Baltica – Marea Neagră, pentru că l-au discutat amândoi la Krynica.

„Eu mă bucur de acel coridor care vine din Polonia prin Ungaria şi trece pe la graniţa de vest a României spre sud, dar tot atât de necesar este şi cel care vine pe la estul munţilor Carpaţi, vechiul «Drum al mătăsii», care este cu 500 km mai scurt de la Varşovia la Marea Neagră faţă de cealaltă variantă” a spus Flutur.

El şi-a exprimat opinia că aceste discuţii trebuie să fie cât mai dese atunci când se au în vedere astfel de coridoare, atât autostrăzi, cât şi căi ferate, căi de comunicare care să lege aceste regiuni.

Totodată, Gheorghe Flutur s-a întrebat unde e mai urgent decât în aceste zone montane să fie făcute investiţii prin Green Deal.

„Cred că aveţi şi dumneavoastră, în Polonia, zone unde a fost minerit închis şi e nevoie de reconversie în zone turistice” a arătat preşedintele CJ Suceava.

El a subliniat că şi digitalizarea are o pondere mare în bugetul european, considerând că şi în alte ţări există nevoia de informatizare în zona de munte, unde populaţia trăieşte mai răsfirat, iar şcolile sunt la distanţă mare.

Zona montană, cea mai afectată de lipsa internetului şi a semnalului pentru telefonia mobilă

„Zona montană e cea mai afectată din punct de vedere a lipsei de semnal de internet, de semnal de telefonie mobilă” a precizat Flutur.

Totodată, el s-a pronunţat şi pentru proiecte pentru finanţarea reţelei sanitare din zonele montane.

Gheorghe Flutur le-a propus partenerilor acţiuni comune în interiorul macro-regiunii Carpatice pe componenta turism.

„Propun să ne cunoaştem prin schimburi de experienţă pe turism, după ce condiţiile pandemiei ne permit şi să venim pe ruta Carpaţilor. Fiecare avem frumuseţi de arătat” a explicat preşedintele administraţiei judeţene.

El a mai declarat, în final, că este nevoie şi de întâlniri cu europarlamentarii din aceste zone, care să susţină aceste regiuni mai mult la nivelul politicilor europene.

„Doar aşa pot fi beneficii concrete pentru populaţia din Munţii Carpaţi” a conchis Gheorghe Flutur. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: