Scandal major la vârful PNL

Rareş Bogdan dezvăluie că Gheorghe Flutur nu ar fi avut niciun fel de putere în cadrul guvernării Ludovic Orban

> Până de curând, Ludovic Orban era primit cu pâine şi sare în judeţ, iar acţiunile sale erau salutate

În ciuda vizitelor destul de dese ale lui Ludovic Orban în judeţul Suceava, se pare că Organizaţia PNL Suceava nu a avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării în perioada în care premier a fost Ludovic Orban.

Dezvăluirea a fost făcută de prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, într-un interviu cu jurnalistul Ion Cristoiu în care liderul liberal a cerut demisia din funcţia de preşedinte al PNL a lui Ludovic Orban pentru că a acţionat discreţionar, fără să ţină cont de interesul partidului.

Prim-vicepreşedintele PNL a prezentat în interviu şi câteva nume din gruparea anti-Orban din partid, respectiv Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu, Mircea Hava, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc.

„Partidul nu a fost condus clasic, tradiţional, aşa cum a fost condus PNL, PDL în epoca pre-Ludovic Orban. Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării” a spus Rareş Bodgan.

Pare destul de ciudată această apreciere făcută de Rareş Bogdan, ţinând cont că premierul Ludovic Orban a fost în judeţul Suceava de patru ori în decurs de un an, iar liderii liberali locali au avut doar cuvinte de laudă la adresa acestuia şi au arătat cât de mult a sprijinit Ludovic Orban judeţul Suceava.

Mai mult, Organizaţia Judeţeană PNL Suceava are un ministru în Guvern, menţinut în urma negocierilor şi după formarea noii guvernări PNL – USRPLUS –UDMR.

Reamintim că la nici o lună de la instalarea lui Ludovic Orban în funcţia de prim-ministru, în noiembrie 2019, acesta a făcut prima vizită în judeţul Suceava, asistând atunci la Festivalul Obiceiurilor de Iarnă, deşi şi-ar fi dorit să vină încă din 28 noiembrie, dar atunci a fost necesară o şedinţă de guvern.

În 27 decembrie 2019, pe atunci premier, Ludovic Orban a anunţat că autostrada Suceava – Bucureşti se va face când PNL va sta mai mult la guvernare.

Efectele vizitei lui Orban din decembrie 2019 s-au văzut imediat, iar în ianuarie 2020 preşedintele CJ Suceava şi al PNL Suceava, Gheorghe Flutur, anunţa că Guvernul Orban a plătit la finalul anului 20 de milioane de lei restante din primăvara anului 2019 pentru concedii medicale nedecontate în judeţul Suceava, dar şi 30 de milioane de euro datorii pentru proiectele prin PNDL din judeţ şi că pentru magistrala de gaz natural spre Vatra Dornei s-au emis două hotărâri de guvern.

În februarie, o problemă a foştilor angajaţi IPEG din judeţul Suceava a fost soluţionată de Guvernul condus de Ludovic Orban, aşa cum anunţa atunci deputatul PNL Angelica Fădor.

Ulterior, Guvernul Ludovic Orban a fost demis în încercarea PNL de a lansa alegeri anticipate, dar planurile au fost dejucate de debutul pandemiei cu noul coronavirus.

După ce lucrurile s-au mai aşezat, premierul Orban şi-a reluat vizitele în ţară, iar în luna iunie 2020 acesta a vizitat lucrările la Terminalul 2 al Aeroportului Suceava, a asistat la prezentarea viitorului parc industrial din zonă, a fost la autobaza diviziei electrice a TPL, a inaugurat reţeaua de gaz natural de la Moara, a recepţionat şoseaua de centură a Sucevei, a inspectat şantierul centurii de la Rădăuţi, unde a fost primit cu cântec de vioară, şi a vizitat centrala termică şi lucrările la cazinoul de la Vatra Dornei.

După această vizită, Gheorghe Flutur concluziona: „Trebuie să ne gândim că anul 2022 e anul când băgăm buldozerele pentru autostrada Suceava – Bucureşti şi Autostrada Nordului. Şapte ani a fost eclipsă de soare la investiţii în judeţul Suceava”.

Premierul Ludovic Orban a revenit în judeţul nostru în luna octombrie 2020, când a asistat la învestirea preşedintelui Gheorghe Flutur în fruntea CJ Suceava şi a primarului Ion Lungu pentru al cincilea mandat de primar, fiind pentru prima dată când un prim-ministru a participat la o şedinţă a Consiliului Local Suceava.

Cu acel prilej, Ludovic Orban a dat asigurări că se vor realiza investiţiile în drumuri rapide, respectiv Autostrada Nordului şi autostrada Siret – Suceava – Bucureşti.

Ultima vizită făcută în calitate de premier în judeţul Suceava a lui Ludovic Orban a fost în noiembrie 2020, când a participat la inaugurarea şoselei de centură a municipiului Rădăuţi, dar şi la Pojorâta, la prezentarea unui nou concept de reabilitare a căii ferate.

După acea vizită, primarul Ion Lungu spunea că premierul Ludovic Orban i-a oferit garanţia că vor fi susţinute de Guvernul PNL Varianta Ocolitoare nr. 2 a Sucevei, sala polivalentă şi noul stadion al Sucevei, iar vicepreşedintele regional al PNL, deputatul Ioan Balan, spunea că „premierul Ludovic Orban a venit la Suceava să confirme că proiectele majore pentru judeţul Suceava despre care noi vorbim sunt priorităţi pentru guvern”.

După alegerile parlamentare, la 7 decembrie 2020, Ludovic Orban a demisionat din funcţia de prim-ministru.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a cerut, duminică, demisia lui Ludovic Orban din funcţia de preşedinte al PNL, iar secretarul general al partidului, Robert Sighiartău, a cerut şi el, luni, ca Orban să demisioneze de la conducerea PNL pentru că, în ultimul an, ar fi condus partidul discreţionar.

Sighiartău a făcut o nouă dezvăluire. Potrivit acestuia, Ludovic Orban ar fi vrut să-l retragă din nou pe Florin Cîţu din calitatea de prim-ministru desemnat, ca să fie el nominalizat pentru această funcţie, la fel cum s-a întâmplat în luna martie 2019.

De această dată, secretarul general al PNL nu l-a mai nominalizat pe Gheorghe Flutur ca fiind parte a grupării reformatoare.

„Există o grupare reformistă în interiorul PNL: Emil Boc, Ilie Bolojan, Florin Roman, Gheorghe Falcă, generaţia tânără care îşi doreşte o altă abordare” a spus Sighiartău. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: