Trebuie să facem ca firmele care exploatează lemn să lucreze corect şi să nu falimenteze

Activistul de mediu sucevean Tiberiu Boşutar a explicat, la News Bucovina, că toate acţiunile pe care le întreprinde sunt doar pentru ca agenţii economici să lucreze corect şi să fie stopate furturile de lemn, astfel încât să nu fie falimentate firmele româneşti.

„Când am făcut Asociaţia Moldoviţa am vrut să facem ca agenţii economici să se dezvolte fără să fie nevoiţi să fure” a spus Boşutar.

El a subliniat că fiecare pas pe care l-a făcut a avut logică.

„De aia nu vom dezvolta noi ţara asta, pentru că fiecare, când vrea să facă ceva, îi sar alţii în cap şi te miri că votează cu ce partide votează: cu circul. Omul vede că nu e rezolvare şi că singura rezolvare este să dăm foc. Nu asta e rezolvarea. Nu aşa putem salva România, dând foc şi oprind industria şi oprind dezvoltarea” a declarat activistul de mediu.

Importăm de zece ori mai mult decât exportăm

El a precizat că dezvoltarea unei ţări se poate face, în primul rând, pe baza resursei pe care o are.

„Se discută să oprim exportul. Păi trebuie să avem documentele. Noi, în România, exportăm 200.000 mc de lemn şi importăm 3 milioane mc. Asta e realitatea. Importăm de zece ori mai mult decât exportăm. Asta nu o spune nimeni, că nu dă bine şi nimeni nu te crede. Cei care spun că trebuie să oprim exportul să vină cu documente, cu tiruri, cu vagoane care pleacă din România. Hai să mergem la o graniţă. Îmi iau un cort şi stau 24 de ore din 24 o lună de zile să le vedem. Că doar nu zboară trenurile alea” a spus Tiberiu Boşutar.

El consideră că metoda cea mai corectă pentru stoparea furturilor presupune urmărirea clară a camioanelor cu lemne de la încărcare până la predarea materialului lemnos, prin fotografii făcute la încărcare, care să fie urcate pe site-ul ocolului silvic respectiv şi comparate cu cele ale camerelor de supraveghere de pe traseu.

Metoda principală de furt e transportul multiplu

„Metoda principală de a fura este transportul multiplu. Dacă ai poză la încărcare, nu ai cum să pui butucii la fel în două transporturi. Apoi trebuie puse camere de supraveghere ca să poţi verifica. Camerele nu sunt în 2021 o investiţie ieşită din comun. Sunt camere prin care se poate susţine adevărul. Nu pun camere pentru ca să-l subjug pe cel care cară lemne. Pun camere ca să-l susţin pe cel care este corect” a spus Boşutar.

El a arătat că aceste camere video generează automat fotografii, astfel încât se pot compara cu fotografiile de la punctul de plecare care să fie postate pe pagina ocolului, „pentru că nu e vorba de date personale”.

Tiberiu Boşutar a explicat că aşa s-a făcut la ICAS şi s-a creat un precedent.

El a arătat că la 2 ani de zile de când a montat el camere pentru supraveghere în Moldoviţa, un inginer de la ICAS a venit să vadă cum a făcut şi a durat 2 ani de zile până să le pună…

„Acum avem în România un singur punct cu camere cu toate autorizaţiile, la ICAS, şi costă mai puţin decât costă un camion” a spus Boşutar.

El a explicat că având aceste camere, ca să vadă dacă sunt transporturi ilegale, este suficient să fie găsit un camion care apare pe camere şi care nu are fotografia pe site-ul ocolului.

Potrivit lui Boşutar, acţiunile care vizează doar urmărirea în trafic a unor camioane pentru care ar exista suspiciuni că sunt supraîncărcate nu rezolvă problema tăierilor ilegale, ci ar putea să o încurajeze, pentru că amenzile pe care aceştia le plătesc trebuie să le recupereze şi tot pădurea suferă.

„Noi trebuie să facem în aşa fel încât agentul economic să lucreze corect, iar când nu vrea, să fie închisă activitatea” a spus activistul de mediu.

În România e cel mai scump lemn din Europa

El a mai declarat că în România e cel mai scump lemn din Europa.

„În Cehia e 50 de euro, în Germania este 55 de euro, în Austria e 60 de euro, iar în România este 85 de euro. Şi nu pentru că în România e mai bun calitativ, ci pentru că în România un metru cub înseamnă 3 metri cubi faţă de cel din Austria. De aia e mai scump” a spus Boşutar.

El consideră că situaţia este cunoscută şi că se ştie clar că se fură lemn, mai ales când la licitaţii Direcţia Silvică vinde cu 500 lei/mc, când ştie că respectivul vinde cu 550 lei/mc de cherestea.

„Din start îl laşi să fure” a arătat Boşutar.

El a consideră că acest mecanism trebuie demontat şi cu asta se ocupă activistul de mediu.

„Zilnic se dau 20.000 de vize. Dacă îi urmărim doar pe cei de la Marginea sau Moldoviţa, ăştia vor închide şi vor veni cei din Bistriţa să liciteze în Suceava, pentru că-i falimentăm pe toţi din Suceava. Noi suntem nebuni la cap? Oprim tot ce exploatează agenţii economici români şi o să exploateze turcii. Că pe ăia nu-i mai poţi opri, că nu o să înţeleagă ce vrei tu de la ei. Noi trebuie să susţinem agenţii economici. Trebuie să-i oprim să fure, nu să-i disperăm. Trebuie făcut în aşa fel încât omul care lucrează să poată lucra corect” a mai declarat Tiberiu Boşutar. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: