Cristina Cramariuc, membru fondator al Asociaţiei Rădăuţiul Civic:

„Mi-aş dori ca rădăuţenii să conştientizeze  unicitatea şi frumuseţea acestui oraş”

Cu greu mai găseşti oameni cărora să le pese de viaţa comunităţii, de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Cristina Cramariuc are 52 de ani, este licenţiată în drept, grefier, cu o vechime de 25 de ani  la Judecătoria Rădăuţi şi, de 3 luni, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi. Are o fiică de 29 de ani, medic chirurg, rezident la Institutul Clinic Fundeni (din octombrie 2020, doctorand). Este membru fondator al Asociaţiei Rădăuţiul Civic. Cristina Cramariuc a acceptat să vorbească despre activitatea sa.

– Cum a fost începutul, cum aţi ales această cale spre voluntariat?

– Cu aproximativ 5 ani în urmă, Bogdan Horodincă m-a invitat la un club de discursuri în public, Toastmasters (TM), unde am cunoscut oameni frumoşi, inteligenţi, creativi, curajoşi şi buni, printre aceştia aflându-se şi câţiva copii de la Casa de tip familial „Universul Copiilor” (UC) Rădăuţi. Cochetam de mult cu ideea de a face voluntariat şi, îndrăgindu-i pe acei copii, mi-am propus să-i cunosc mai bine, motiv pentru care am început să-i vizitez şi să facem diverse lucruri împreună. În iunie 2017, la una dintre şedinţele TM, a venit Luca Ciubotaru, care ne-a relatat că vrea să înfiinţeze un grup civic în Rădăuţi, iar cei care doresc să se alăture iniţiativei sale să vină la o primă întâlnire, organizată în ziua următoare. Am apreciat că ar fi o oportunitate de a face mai multe pentru copiii de la UC, aşa că am participat la prima întâlnire a unui grup de oameni ce aveau să devină Rădăuţiul Civic (ONG independent şi apolitic). La acea întâlnire, ne-am prezentat şi am spus fiecare dintre noi ce am dori sa schimbăm şi în ce fel. Am  povestit despre copiii de la UC, am propus, printre altele, să facilităm plecarea lor  într-o tabără în acea vară, propunere care, de altfel, a fost primul proiect realizat cu succes de Rădăuţiului civic.

 – Care a fost următorul pas?

– Întrucât nu reuşeam de una singură să fac activităţi cu toţi copiii, am  lansat ideea de a găsi persoane care să mă ajute. Împreună cu Ana Maria Boghea am făcut un program de mentorat, fiind selectaţi mentori pentru fiecare dintre copii de la UC. În 2018, Rădăuţiul Civic a devenit o organizaţie civică cu acte în regulă, eu fiind, la propunerea lui Luca Ciubotar, membru fondator al Asociaţiei Rădăuţiul Civic, împreună cu el şi cu dr. Adrian Popescu.

–  Aţi început să vă implicaţi şi în alte activităţi…

– Am făcut acţiuni de ecologizare, de educaţie civică şi juridică, de colectare selectivă a deşeurilor, de petiţionare, activităţi sociale etc. Cea mai mare realizare a mea este că am  constatat cât de adevărată este zicala „Dăruind, vei dobândi!”

–  Cum vedeţi comunitatea rădăuţeană?

– Comunitatea rădăuţeană este prea puţin implicată şi ar trebui să înţeleagă că nu doar o problema personală este „problema noastră”, ci orice situaţie care ţine de comunitatea locală. Este nevoie de o cetăţenie activă! Mi-aş dori ca rădăuţenii să conştientizeze  unicitatea şi frumuseţea acestui oraş şi să facă tot ce le stă în putinţă pentru păstrarea acestor valori. În opinia mea, Rădăuţiului îi lipsesc cetăţeni implicaţi şi curajoşi, care să iasă din zona de confort şi să producă o schimbare în bine în societate.

Următorul proiect al Rădăuţiului Civic este finalizarea centrului comunitar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: