Toate informaţiile despre vaccinarea împotriva Covid-19

 > Pentru a evita aglomeraţia, vaccinarea se va face pe bază de programare online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcţiei de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale

Având în vedere debutul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, în ceea ce priveşte faza a II-a a campaniei de vaccinare, potrivit Ordinului comun pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19, Prefectura Suceava a făcut o serie de precizări.

Astfel, programările pentru vaccinare se vor putea face online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcţiei de asistenţă socială. La sosirea în centrul de vaccinare, persoanele programate vor completa formulare şi vor trece printr-un triaj medical, iar după vaccin vor rămâne 15 minute sub supraveghere, în caz că ar putea avea reacţii adverse.

Ordinul privind modul în care vor fi organizate şi vor funcţiona centrele de vaccinare împotriva Covid-19 stabileşte în detaliu structura centrelor, fixe, mobile sau de tip drive-through, numărul personalului medical pentru fiecare punct de vaccinare, circuitul persoanelor şi modalităţile de raportare a posibilelor efecte adverse şi oferă informaţii utile pentru cei care vor să se vaccineze.

Potrivit ordinului, pot fi înfiinţate cinci tipuri de centre de vaccinare: fixe, mobile (caravane sau alte formaţiuni mobile, aparţinând MAI – DSU şi/sau MApN), echipe mobile de vaccinare (pentru vaccinarea în locaţii specifice), de tip drive-through pentru marile oraşe, destinate populaţiei generale şi la nivelul cabinetului de medicină de familie, după caz, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi tipul vaccinurilor disponibile.

În judeţul Suceava vor exista 7 centre de vaccinare în spitalele din judeţ, precum şi 30 de centre de vaccinare în municipiile Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, oraşele Gura Humorului, Vicovu de Sus, Dolhasca, Siret, Broşteni şi Salcea, comunele Arbore, Udeşti, Şcheia, Cornu Luncii şi Marginea, la care se vor adăuga două caravane mobile (pentru persoanele aflate în centre rezidenţiale şi medico-sociale, nedeplasabile sau aflate în zone izolate).

Pentru a evita aglomeraţia, vaccinarea se va face pe bază de programare. Persoanele care doresc să se vaccineze se pot programa online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcţiei de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale, după caz. Programarea la vaccinare se efectuează la intervale orare fixe, în funcţie de numărul de doze de vaccin pe fiolă. Numărul de persoane pentru vaccinurile multidoză se stabileşte în funcţie de vaccin.

La intrarea în centrul de vaccinare, va fi verificată temperatura persoanelor prin scanare; nu vor fi lăsate să intre în centrul de vaccinare persoanele care au temperatura peste 37,3 grade Celsius, acestea urmând a fi reprogramate.

La recepţie, este verificată programarea pe baza cărţii de identitate. Persoana programată are de completat un chestionar de triaj şi i se înmânează formularul pentru consimţământul informat.

Chestionarul de triaj va fi disponibil pentru descărcare/printare pe site-ul de realizare a programării şi, de asemenea, disponibil în forma printată la recepţie.

Cu chestionarul completat, se intră în zona de triaj, unde un medic verifică dacă există vreo contraindicaţie la vaccinare. În cazul în care se identifică o contraindicaţie temporară la vaccinare, persoana nu este vaccinată şi primeşte recomandarea de a se reprograma.

 În punctul de vaccinare se scanează datele personale, se administrează vaccinul şi se introduc datele despre vaccin în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV) sau în registrul de vaccinare, format hârtie, care să conţină toate câmpurile din RENV.

Persoana vaccinată va primi, electronic sau pe hârtie, o adeverinţă de vaccinare şi va fi informată prin sms/e-mail şi anunţată prin medicul de familie pentru prezentarea la cea de-a doua doză de vaccin.

După vaccinare, toate persoanele vor aştepta 15 minute în spaţiul de supraveghere. Iar dacă în acest interval nu apare nici o reacţie post-vaccinală, persoana poate pleca, urmând circuitul de ieşire/părăsire a incintei.

Dacă însă apare o reacţie adversă post-vaccinală indezirabilă (RAPI), aceasta este investigată şi raportată în conformitate cu metodologia de supraveghere RAPI. Raportarea RAPI se poate face şi individual, prin autodeclarare direct pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Dacă persoana vaccinată dezvoltă semne de şoc anafilactic, primeşte tratament de urgenţă şi, dacă se consideră necesar, se solicită, prin apel 112, intervenţia serviciilor de urgenţă şi prim-ajutor calificat şi/sau transportul persoanei respective la cel mai apropiat spital care are structură de primiri urgenţe.

Persoanele vaccinate vor fi informate cu privire la conduita în caz de reacţii adverse post-vaccinale. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: