Activiştii de mediu au stat de vorbă cu autorităţile

Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, a convocat, vineri, o şedinţă operativă de lucru cu structurile Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cu reprezentanţii Gărzii Forestiere Suceava şi ai Direcţiei Silvice Suceava, ca urmare a creşterii îngrijorătoare a manifestărilor violente asupra activiştilor de mediu, reprezentanţilor ONG-urilor, dar şi a cetăţenilor ce sesizează autorităţile competente cu privire la activităţi de tăieri ilegale şi transport ilegal de lemn.

La şedinţă au participat comisar-şef Buga Adrian, şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, col. Lungu Mihai, şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Bogdan Vodă” Suceava, col. Ghiaţă Costică, şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, comisar-şef Ionuţ Epureanu, din cadrul IPJ Suceava, Mihai Găşpărel, inspector-şef al Gărzii Forestiere Suceava, Valerian Solovăstru, directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, şi Cezar Tulbure şef de Birou pază din cadrul Direcţiei Silvice.

Având în vedere incidentele din seara de 9 decembrie şi luând în considerare necesitatea asigurării transparenţei în funcţionarea instituţiilor publice şi responsabilizarea lor în raport cu cetăţenii ca beneficiari direcţi ai serviciilor publice, prefectul Alexandru Moldovan i-a invitat la şedinţă pe Cristian-Mihai Dide, reprezentantul Asociaţiei Evoluţie în Instituţie, precum şi pe activiştii de mediu Daniel Bodnar şi Dănuţ Ghinghilonschi.

Tema discuţiilor a fost problematica vizând regimul silvic, precum şi activităţile derulate de instituţiile cu atribuţii în domeniu pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

Preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, şi-a exprimat sprijinul în susţinerea unor proiecte ce vizează împădurirea terenurilor degradate la nivelul judeţului, combaterea eroziunii solului sau corectarea torenţilor.

Ulterior, a avut loc o întrevedere cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, la care au participat activistul de mediu Daniel Bodnar, comisar-şef Buga Adrian, şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, şi prefectul.

Gheorghe Flutur şi-a exprimat indignarea şi regretul pentru incidentul violent în care a fost implicat activistul de mediu Daniel Bodnar, condamnând ferm asemenea manifestări violente în spaţiul public sau privat.

Totodată, a solicitat instituţiilor publice competente să ia măsuri „imediate şi ferme”, considerând prevenirea şi combaterea faptelor antisociale din domeniul ordinii publice domeniu prioritar de acţiune.

În acest sens, a apreciat absolut necesară comunicarea directă dintre activiştii de mediu şi conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în orice moment, astfel încât să nu se mai repete incidente de acest gen.

Având în vedere unele aspecte sesizate de activiştii de mediu, preşedintele CJ şi-a exprimat sprijinul în susţinerea unor proiecte ce vizează împădurirea terenurilor degradate la nivelul judeţului, combaterea eroziunii solului, corectarea torenţilor, pepiniere silvice, acţiuni de terasare a versanţilor, de natură a ajuta ecosistemul, precum şi în ceea ce priveşte o serie de modificări ale actelor normative specifice domeniului, de natură a contribui la protejarea pădurii şi exploatarea raţională a acesteia.

Au fost prezentate activitatea structurilor MAI şi silvice până în prezent şi identificarea unor soluţii pe baza dialogului social cu privire la probleme întâmpinate de activiştii de mediu.

Protocol între Prefectură şi asociaţiile de mediu

Întâlnirea de lucru a avut ca scop şi stabilirea unui cadru de colaborare ulterioară şi eficientizarea activităţilor derulate în sistem integrat, instituţii publice – societate civilă.

În acest sens, pentru crearea unui cadru procedural eficient de colaborare între instituţiile publice cu atribuţii în activitatea de prevenire şi combatere a delictelor silvice, dar şi pentru realizarea unui control civic în privinţa funcţionării pe principii transparente a activităţii instituţiilor publice, prefectul a propus realizarea unui protocol între Instituţia Prefectului şi asociaţiile de mediu.

Nu în ultimul rând, motivat de importanţa socială şi economică a chestiunilor ridicate de către participanţi, prefectul a dispus ca, lunar, în şedinţe extraordinare ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Suceava, să fie prezentate analize ale instituţiilor publice cu atribuţii, urmând a fi invitaţi şi reprezentanţi ai asociaţilor de mediu, care vor avea posibilitatea expunerii unor probleme cu care se confruntă, dar şi a monitorizării reale a demersurilor realizate.

Poliţia Suceava a aplicat în 2020 amenzi de 2.195.000 de lei şi a confiscat peste 7000 mc de lemn

Reprezentanţii structurilor MAI şi silvice au subliniat că problematica silvică este o prioritate a instituţiilor care au ca domeniu de activitate protejarea mediului, dar şi respectarea legalităţii exploatării, prelucrării şi transportului de material lemnos.

Astfel, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, prin structurile specializate, a anunţat că desfăşoară în permanenţă acţiuni de prevenire şi combatere a delictelor silvice, fiind monitorizate în permanenţă şi problematicile infracţionale asociate fenomenului.

 De la începutul acestui an, la nivelul IPJ, conform situaţiilor statistice lunare, s-au înregistrat următorii indicatori pe linia combaterii delictelor silvice:

> în ceea ce priveşte infracţionalitatea silvică, datele statistice evidenţiază faptul că, în primele 9 luni, pe raza judeţului au fost înregistrate 198 infracţiuni;

> s-au efectuat 1015 acţiuni, în baza a 471 planuri de acţiune întocmite în domeniul silvic;

> au fost efectuate 1960 de controale, din care 69 în fondul forestier, 116 pe linia provenienţei, prelucrării şi depozitării materialului lemnos, 1574 pe linia transportului de material lemnos şi 201 alte controale în domeniu;

> au fost verificate 225 obiective, dintre care 46 de exploatări forestiere, 45 de instalaţii de beitat, 20 de depozite, 41 de târguri de profil, 12 ocoale silvice;

> au fost verificate în trafic 3975 de vehicule care transportau material lemnos.

> s-au înregistrat 198 de dosare penale privind infracţiuni la regimul silvic, fiind soluţionate 131, dintre care 22 înregistrate iniţial cu autori necunoscuţi. De asemenea, au fost înregistrate alte 57 de petiţii privind problematica silvică, 55 dintre acestea fiind soluţionate;

> pe linia constatării contravenţiilor la regimul silvic, în perioada analizată s-au aplicat 653 sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare totală de 2.195.000 lei.

Privitor la materialul lemnos, în 9 luni din an, la nivelul IPJ Suceava s-a confiscat cantitatea totală de 7150 mc masă lemnoasă, în valoare de 2.946,67 lei, faţă de doar 3700 mc, în valoare de 1.271,78 lei, în aceeaşi perioadă a anului 2019.

Din analiza indicatorilor obţinuţi în perioada ianuarie – noiembrie 2020 la nivelul IPJ, se constată că, în ansamblu, infracţionalitatea silvică sesizată se menţine în aceiaşi parametri cu constatările din anii precedenţi, crescând în schimb, în mod evident şi substanţial, volumul materialului lemnos confiscat, comparativ cu perioade similare din anii trecuţi, ca urmare a intensificării acţiunilor de verificare şi control.

De la începutul anului au fost înregistrate prin SNUAU 112 134 de apeluri telefonice prin care se sesizau posibile încălcări ale legii în domeniul silvic. Dintre acestea, 19 s-au confirmat, majoritatea (11 cazuri) fiind situaţii privind lipsa documentelor de însoţire a transporturilor de material lemnos. În celelalte cazuri este vorba despre neconformităţi în ceea ce priveşte completarea avizelor de însoţire. Situaţia evidenţiază doar sesizările confirmate strict din punct de vedere al competenţei structurilor de poliţie, fără a face referire la alte deficienţe constatate de celelalte instituţii cu atribuţii de control în acest domeniu.

Echipajele de jandarmi din cadrul IJJ Suceava au acţionat pe raza ocoalelor silvice Broşteni, Crucea, Dorna Candrenilor, Iacobeni, Moldoviţa, Vama, Pojorâta, Breaza, Solca, Marginea, Falcău, Brodina, Râşca, Mălini, Adâncata, Putna şi Pătrăuţi.

Jandarmii au patrulat şi au acţionat şi pe drumuri forestiere: Timotă, Timotei Secrieş, Rosoasa, Argel, Loben, Lungueţ, Rasca, Ascuncel, Tinosu, Scoruşnei, Ascunsul, Hrabuşna, Râşca Mare, Râşcuţa, Ciumârna, Sadău Lungu, Sadău 1, Sadău 2, Ulma, Poposelu, Gigolea-Nisipitu, Buraciuc, Tonchi, Hânţeşti, Mitocaşi, Bălăceana, Glodu, Ştefu, Strigoiu, Putna, Soarecu, Bercheza, Poiana Mărului.

Jandarmii au aplicat 119 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 72.000 lei, şi au confiscat 195,25 mc

Direcţia Silvică Suceava, pe locul 24 în ţară la tăieri ilegale de lemn

La nivelul Direcţiei Silvice Suceava, în anul 2020 au fost efectuate 3714 acţiuni privind controlul circulaţiei materialelor lemnoase şi tăierilor ilegale de arbori, precum şi controlul instalaţiilor de debitat, fiind încheiate 420 contravenţii silvice, cu o valoare a amenzilor de 873.000 lei.

Cu această ocazie s-au confiscat 2695 mc material lemnos, fiind constatate 52 infracţiuni silvice privind tăierile ilegale de arbori.

În baza Regulamentului privind paza fondului forestier, la Direcţia Silvică Suceava au fost efectuate 1200 controale de fond şi parţiale, scopul acestor inspecţii fiind verificarea permanentă a suprafeţelor de pădure arondate tuturor celor 404 cantoane silvice.

Până la ultima raportare, la nivelul Direcţiei Silvice Suceava a fost constatat un volum total tăiat ilegal de 1818 mc. Cei mai reprezentativi indicatori pentru a analiza evoluţia reală a tăierilor ilegale de arbori sunt volumul tăiat ilegal raportat la hectar şi la 100 ha. Astfel, la Direcţia Silvică Suceava volumul tăiat ilegal raportat la hectar este de 0,005 mc, iar raportat la 100 ha, de 0,53 mc.

Conform raportului anual de activitate al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, pentru anul 2019, la analiza indicatorului tăieri ilegale de arbori, Direcţia Silvică Suceava se situa pe locul 24, din 42 de subunităţi naţionale.

Datorită măsurilor luate şi eforturilor depuse de silvicultorii din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, precum şi a societăţii civile, inclusiv a activiştilor de mediu, se constată o diminuare semnificativă an de an a tăierilor ilegale de arbori.

În conformitate cu atribuţiile prevăzute de HG nr. 743/2015 şi OM nr. 456/2016, Garda Forestieră Suceava a desfăşurat permanent activităţi de control pe raza judeţului.

În decursul anului, au fost organizate 204 inspecţii de fond, fiind identificat un volum de 1278 mc tăiat ilegal, în valoare de 697.848 lei.

 Au fost efectuate şi 166 controale de exploatare, aplicându-se 92 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 436.000 lei. A fost verificată şi circulaţia şi valorificarea materialului lemnos, fiind organizate 218 acţiuni şi aplicate 94 de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, au fost controlate 384 de instalaţii de debitat, fiind confiscaţi peste 6400 mc material lemnos, în valoare de 1.168.000 lei.

ONG-urile cer soluţii pentru protejarea integrităţii fizice a activiştilor de mediu

Faţă de cele enunţate de reprezentanţii instituţiilor publice, Cristian-Mihai Dide, reprezentantul Asociaţiei Evoluţie în Instituţie, a prezentat activitatea asociaţiei în ceea ce priveşte iniţiativele dlui Daniel Bodnar, solicitând identificarea unor soluţii de natură a proteja integritatea fizică a activiştilor de mediu, precum şi o formulă de colaborare cu instituţiile publice, pe subiecte de mediu.

Daniel Bodnar a prezentat o serie de probleme punctuale, identificate în activitatea desfăşurată în anumite zone ale judeţului, solicitând sprijinul autorităţilor în problema tăierilor ilegale şi a comerţului cu lemn recoltat ilegal.

Concluzia comună a fost că aceste chestiuni sunt ameninţări pe termen mediu şi lung al sectorului forestier şi domeniilor conexe, a calităţii mediului prin distrugerea ecosistemelor, a nivelului de trai al locuitorilor judeţului, influenţând în mod negativ, atât din punct de vedere economic, cât şi social, comunităţile locale.

Pentru perioada următoare, prefectul a dispus intensificarea activităţilor de prevenire şi combatere a delictelor silvice, problematica fiind prioritară, având în vedere specificul judeţului, dar şi cazuistica înregistrată. Nu în ultimul rând, a reafirmat sprijinul total pentru activităţile derulate cu respectarea cadrului legal de către activiştii de mediu şi dispunerea măsurilor ferme în toate cazurile de încălcare a legii.

În urma şedinţei de lucru au fost puse bazele colaborării între toate entităţile interesate de problematica de mediu şi instituţiile cu atribuţii în domeniu şi s-a stabilit o periodicitate a unor întâlniri de lucru transparente, care să constituie cadrul cooperării în acest domeniu prioritar. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: