Dr. Radu Ciornei:

La ce anunţă acum autorităţile, intrăm în „scenariul roz”

…Dar la noi numărul de morţi la milionul de locuitori e în creştere rapidă. Va trebui ca noua guvernare să adopte măsuri clare ca să terminăm cu „dănţuiala” de acum

 Cercetătorul sucevean dr. Radu Ciornei, candidat al USR – PLUS la Camera Deputaţilor şi membru al celulei de criză al formaţiunii pentru criza pandemică, şi-a exprimat, joi, la News Bucovina, scepticismul legat de modul în care este gestionată epidemia cu noul coronavirus în ţară, arătând că indicatorul care arată cel mai fidel cum este gestionată situaţia este dat de numărul de decese la milionul de locuitori, iar potrivit lui, în cazul României, situaţia este gravă.

„După ceea ce anunţă autorităţile ar trebui să intrăm în scenariul roz, în care câinii se pupă cu pisicile cu lupii cu oile” a spus Ciornei, care ca menţionat că în ţară capacitatea de testare a rămas din iunie la 30.000, iar în ultimele 4 zile nu s-au făcut teste decât la persoanele simptomatice, la cazurile grave.

Demult nu mai depistăm oamenii cu infecţii, aşa cum ar trebui

„Demult nu mai depistăm oamenii cu infecţii aşa cum ar trebui să o facem, de mult nu mai sunt testaţi contacţii în mod judicios şi vedem numărul acesta în numărul de decese la milionul de locuitori” a spus cercetătorul sucevean.

El a spus că nu vrea să fie „Mafalda cea rea”, dar crede că în ianuarie – februarie România va fi cel puţin în top 5 al ţărilor cu cea mai mare rată de mortalitate, dacă nu chiar pe primul loc, arătând că în România vaccinul va ajunge în cantităţi limitate.

„Numărul de decese la milionul de locuitori este indicatorul la care trebuie să ne uităm şi nu îmbolnăvirile pentru că îmbolnăvirile pot fi diagnosticate sau nu. Indicatorul privind numărul de morţi la milionul de locuitori arată cât de bine a avut grijă guvernul şi sistemul de sănătate de cetăţeni şi dacă vom fi în top 5 în lume va fi o mare problemă pentru sistemul de sănătate de la noi” a spus Radu Ciornei.

El a sesizat că acest indice este în creştere abruptă în ţară.

„Mergem ca racheta” a spus candidatul USR – PLUS, apreciind că sunt mai multe cazuri decât par, pentru că raportările din statisticile oficiale sunt la 19 milioane de locuitori, dar în ţară sunt circa 15-16 milioane de locuitori.

Numărul de morţi la un milion de locuitori, în România este mai mare ca în SUA!

Potrivit lui, numărul de morţi pe milion este mai mare decât în SUA, care se raportează la o populaţie de 330 de milioane de locuitori, dar are circa 360 de milioane de locuitori.

„Dacă raportăm la populaţie, 150 de morţi pe zi în România este echivalent cu 3500 de morţi în SUA” a spus Ciornei, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de aceste statistici.

Radu Ciornei a spus dă noua guvernare va trebui să stabilească legi şi măsuri foarte clare pentru pandemie.

„Trebuie să înceteze dănţuiala asta de acum, când azi preşedintele închide, mâine Parlamentul dă lege ca să redeschidă. Scoţi oamenii afară după care îi bagi înăuntru. Trebuie să ne punem la o masă cei care sunt specialişti în pandemie, cercetătorii, epidemiologii, să facem un set de măsuri pentru că e posibil să trăim cu pandemia asta încă nişte ani buni de zile pentru că dacă virusul face mutaţii dăm din nou contorul la zero” a spus dr. Radu Ciornei.

El a arătat că va trebui ca România să-şi pună la punct un sistem foarte bine pregătit.

„Trebuie să ne punem la punct un sistem foarte bine pregătit, sistem pe care nu-l avem. Trebuie puse la punct foarte multe lucruri, de la capacitatea de testare, la institut de pregătire a specialiştilor şi multe alte lucruri” a declarat Radu Ciornei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: