Gala Premiilor ASATD 2020

Foto: arhiva

Asociaţia Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor (ASATD) s-a înfiinţat în 2001 şi, începând cu anul 2002, a organizat din doi în doi ani o gală a premiilor, prin care au fost recompensaţi membrii asociaţiei care s-au evidenţiat prin scrisul lor şi s-au implicat în desfăşurarea activităţii culturale din municipiu şi din judeţ. Premiile sunt individualizate după numele unor personalităţi dornene, respectiv dramaturgul Ion Luca, scriitorul şi ziaristul Platon Pardău, pictorul Gavril Cacina. La fiecare ediţie, Primăria Municipiului Vatra Dornei a oferit premiul Vasile Deac, în memoria primarului care a condus comunitatea dorneană timp de 27 de ani şi care este ctitorul staţiunii balneare.

La fiecare ediţie a fost decernat un premiu de onoare unei personalităţi marcante a spiritualităţii româneşti şi care a devenit membru de onoare al asociaţiei. Ne-au onorat personalităţi precum ÎPS Bartolomeu Anania, ÎPS Teodosie, prof. univ. dr. Nichita Adăniloaie, istoricul literar şi cercetătorul Nicolae Cârlan, poeta Carmen Veronica Steiciuc.

Deşi perioada pandemiei a afectat şi activitatea culturală, scriitorii dorneni au continuat colaborarea cu un număr însemnat de reviste literare din judeţ şi din ţară, s-au editat câteva cărţi, poezie, proză scurtă şi eseu, un volum de restituiri dedicat lui Ion Luca, o monografie dedicată unei instituţii. S-au obţinut premii din partea Societăţii Scriitorilor Bucovineni şi a Fundaţiei Culturale a Bucovinei.

 Gala Premiilor ASATD din acest an a fost sprijinită substanţial de către Primăria Municipiului Vatra Dornei prin contribuţia la organizare şi susţinerea a două premii, cel de onoare şi premiul Vasile Deac. Alte trei premii sunt susţinute de parohia Catedralei „Sfânta Treime”, de familiile Abutnăriţei şi Gruia Ungurian, de membrii asociaţiei şi Florăria „Antiţa”. Biroul ASATD a hotărât acordarea următoarelor premii:

> Premiul de onoare – scriitoarei şi ziaristei DOINA CERNICA, realizatoarea paginilor de literatură şi artă a cotidianului „Crai nou”;

> Premiul Vasile Deac – prof. dr. ALIS NICULICĂ, şef birou documentare din cadrul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”;

> Premiul Ion Luca – poetei ANICA FACINA;

> Premiul Platon Pardău – scriitoarei ARTEMISIA IGNĂTESCU;

> Premiul pentru artă „Gavril Cacina” – pictoriţei Valentina Anichitei Petrescu;

> O diplomă de excelenţă se acordă scriitorului SIMION TUDUREAN, decanul de vârstă al ASATD.

Cea de-a X-a ediţie a Galei Premiilor ASATD din acest an s-a desfăşurat în condiţiile impuse de pandemie, premianţii fiind prezentaţi online de preşedintele asociaţiei, pr. dr. Mihai Valica.

Îi felicităm pe toţi premianţii, sperând în revenirea la normalitate şi la reluarea activităţii culturale la nivelul dorit de noi!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: