În urma unui control în trafic pe DN 29

Aproape 2000 de articole pirotehnice confiscate de poliţişti

În ciuda recomandărilor poliţiştilor, în fiecare an, adulţi, dar în special copii, cad victime ale uzului neautorizat de materiale pirotehnice, multe dintre ele cumpărate chiar de părinţi sau cu acordul acestora.

Multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase şi vă pot răni sau chiar lăsa invalizi. Astfel de accidente au loc, din păcate, în fiecare an, în special pe perioada sărbătorilor de iarnă. „Încercaţi să vă protejaţi copiii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune viaţa în pericol” atrage atenţia IPJ Suceava.

Întrucât majoritatea incidentelor generate de materialele pirotehnice se petrec în perioada sărbătorilor de iarnă, având în vedere riscurile sporite la care sunt expuşi în special copiii ca urmare a utilizării unor astfel de materiale, poliţiştii transmit că acţionează permanent pentru identificarea la timp a celor care nu respectă legislaţia şi pun în pericol sănătatea celor mici.

Şi în acest an poliţiştii au dispus intensificarea activităţilor de verificare şi control în vederea identificării celor care nu respectă legislaţia specifică.

Astfel, vineri, la ora 18.45, poliţiştii Poliţiei Oraşului Salcea şi ai Postului de Poliţie Dumbrăveni, fiind în exercitarea atribuţiunilor de serviciu pe raza comunei Dumbrăveni, au identificat în trafic pe DN 29, un autoturism care avea direcţia de deplasare Suceava către Botoşani. S-a procedat la oprirea vehiculului, stabilindu-se că era condus de un bărbat de 45 de ani, din judeţul Botoşani. Pe bancheta din dreapta, în calitate de pasager, a fost legitimat un bărbat de 56 ani, din comuna botoşăneană Frumuşica.

În acest caz s-a procedat la efectuarea unui control al autoturismului, ocazie cu care în portbagaj au fost identificate mai multe colete din plastic în care se regăseau articole pirotehnice. Pasagerul de 56 de ani a declarat că este proprietarul acestora şi că le-a cumpărat de la o persoană necunoscută contra sumei de 1500 lei.

În urma inventarierii s-a stabilit că cei doi transportau 1755 de articole pirotehnice.

Cercetările sunt continuate de lucrătorii de poliţie sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „efectuare de orice operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept”.

Poliţiştii vin cu recomandări pentru cei care vor să folosească petarde şi artificii. Conform legislaţiei în vigoare, „este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului”.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Poliţiştii mai amintesc că nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

  1. a) între orele 24 şi 6, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  2. b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  3. c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
  4. d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  5. e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  6. f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;
  7. g) la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Ce riscă cei care nu respectă legea

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

În vederea prevenirii producerii unor evenimente negative, a sancţionării persoanelor care în scopul obţinerii unor venituri facile prin care se eludează legea şi se pune în pericol sănătatea şi integritatea corporală a copiilor noştri, Poliţia Suceava doreşte implicarea activă a tuturor cetăţenilor şi sesizarea organelor de poliţie a faptelor ce pot constitui ilegalităţi la regimul articolelor pirotehnice. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: