„Poate după toate acestea vom redeveni cinstiţi în profesie…”

Industria de înfrumuseţare, cea plină de obsesia a tot ceea ce este la modă, „trendy”, „fancy” şi „cool” a cam dispărut în cele 10 luni trecute din anul pandemiei. Ceea ce în urmă cu câteva luni li se părea femeilor, dar şi bărbaţilor, elementar, necesar şi grabnic păstrării propriei imagini în societate, pare în prezent puţin important. Mai exact, nu mai e loc de fandoseală, cum ar spune una dintre interlocutoarele mele din acest articol.

În saloanele de coafură, manichiură, cosmetică, de machiaj, întreţinere corporală, deschise cu sutele în oraşul Suceava, nu mai intră nici jumătate din numărul celor din vremurile fără restricţii. În altele, nu mai intră deloc, pentru că acolo s-a pierdut obiectul muncii.

„Nu mai sunt vremuri pentru figuri”

Cel mai mult în sectorul de „beauty” suferă make-up artiştii care, în lipsa petrecerilor şi a festivităţilor de orice fel, nu mai au clienţi aproape deloc. Dacă nu sunt specializaţi şi în alte servicii care să vină în sprijinul doamnelor sau domnilor care încă mai vin în saloanele de înfrumuseţare, specialiştii în arta machiajului au închis deja „prăvăliile” imediat ce restricţiile au revenit după perioada de relaxare din vară.

„Rezist încă datorită clientelor care mi-au rămas fidele, pe care le-am cultivat în timp şi care vin la un pensat, la un epilat, pentru că partea de make-up este acum zero. Sunt zile în care nu am nicio programare, zile în care am totuşi două-trei. Nu mai există comparaţie. Pur şi simplu trăiesc de la lună la lună, gândindu-mă doar la lucrurile de bază, cum să fac banii de chirie şi pentru cheltuielile cu materialele pe care le folosesc, asta ca să nu-mi pierd spaţiul acesta. Să mai duc ceva acasă, nici gând! Am noroc ca am un soţ care mă ajută. Dar cine nu are?! Nu mai sunt vremuri pentru figuri. Suntem pe modul de supravieţuire şi facem economii la sânge. În cel mai fericit caz cred că pot rezista anul acesta şi ceva din anul viitor, dar mai mult, nu” a mărturisit Anca, machior, dermopigmentist, cosmetician şi mamă a trei copiii.

Din declaraţiile lui Marcel, un sucevean care are împreună cu soţia lui un salon de coafură în zona Palatului de Justiţie, numărul de clienţi din saloanele de coafură-frizerie a scăzut până la 30-50% din cel care era înainte de pandemie.

„Nu doar la noi, nu doar în câteva saloane, în general. Parte dintre clienţi nu mai vin la noi de teamă să nu se infecteze, iar pe de altă parte omul nu mai cheltuieşte banul ca înainte. Rezistă acum doar saloanele care funcţionează de mulţi ani, care şi-au creat o reţea veche de clienţi. Pentru cei care au deschis de 1-2 ani, însă, este dezastru. În câteva luni este faliment” crede el.

L-am găsit în vizită la colegele din branşă, într-un salon din vecinătatea Universităţii „Ştefan cel Mare”, stând pe scaunul de lucru, mascat, la câte doi metri distanţă de Anca şi Cristina, coafezele din tura de dimineaţă. Sunetul foarfecelui şi al uscătorului de păr se auzeau în acel salon, sunetele normalităţii, tot mai rare, însă, pentru meseriaşii din industria de înfrumuseţare a Sucevei.

„Ce meserie e asta, de lipitor de păr la ochi?”

O întrebare-două din partea mea şi a părut că adevărul legat de sutele de „fabrici de frumuseţe”, de „beauty”, cum ne place de mai mulţi ani să spunem, s-a revărsat brusc.

„De ce ne plângem acum? În ultimii cel puţin 10 ani, industria de frumuseţe chiar a devenit industrie. Majoritatea celor care au intrat în ea au crezut că dacă deschizi un salon devii milionar; şi s-au tot deschis, cu nemiluita. Din păcate, în doar câteva saloane lucrează meseriaşi adevăraţi. În rest sunt lucrători de faţadă, lipsiţi de sinceritate, o pleiadă întreagă de oameni care jumătate sunt vânzători de produse şi jumătate meseriaşi. Aceştia vor dispărea în aceste vremuri. N-o luaţi ca pe o ranchiună, pentru că este purul adevăr. Meseriaşul adevărat nu e milionar niciodată, pentru că el trebuie să muncească, să nu mintă ca să vândă produse, să nu facă fanfaronadă. La noi, chiar dacă n-avem după ce bea apă, tendinţa, moda sunt obligatorii. Aşa am înţeles noi să creăm frumuseţea, o pseudofrumuseţe, de fapt, pentru că e doar faţadă. Clientul poate cere ce vrea el, dar corect este că el mai trebuie educat, iar eu, cu 20 de ani de muncă, am destulă experienţă să-l învăţ ce este bine, corect, cinstit pentru el, şi nu ceea ce vede el la tv sau prin reviste.

E valabil şi în toate serviciile din «beauty».

Ce meserie e asta, de lipitor de păr la ochi? Ce e aia protezist de unghii? Ia spuneţi, cum par aceste profesiuni în realitatea anului 2020? Înainte, la câte o petrecere, din cauza machiajului, a genelor false şi toate cele, femeile semănau între ele de parcă erau clone. Se cheamă că eşti specialist când nu ştii să păstrezi trăsăturile specifice ale fiecărei femei? Asta este arta?! Se răsucesc în mormânt şi Van Gogh, şi Rembrandt, şi toţi marii artişti ai lumii” s-a lansat, tranşantă, Cristina.

 Suceava, târgul cu circa 375 de saloane de coafură şi 70 de barber shopuri

Am aflat de la interlocutorii mei că din cauza ideii fals întreţinute, de prosperitate rapidă odată intrat în industria de înfrumuseţare, în Suceava existau înainte de pandemie nu mai puţin de vreo 375 de saloane de coafură şi circa 70 de barber shopuri. Ar putea fi adevărat, dacă pe una sau alta dintre străzile oraşului sunt câte 3-4, dacă nu chiar mai multe saloane deschise la câteva zeci de metri distanţă unul de celălalt. Zeci de alte mici frizerii şi salonaşe de coafură s-au deschis în ultimii ani şi la parterul blocurilor şi vilelor şi, la fel de băgate una în alta, păreau că au clienţi şi saloanele de cosmetică, de masaj, de remodelare corporală etc.

Realitatea zilelor pe care le trăim, teama de infectare cu coronavirus, munca de acasă, lipsa evenimentelor festive, culturale, a altor motive pentru care să te „faci frumos”, dar şi pentru că sucevenii îşi drămăluiesc banii i-a adus pe mulţi lucrători din saloanele de înfrumuseţare în pragul şomajului şi al falimentului. Rezistă cine poate şi cine se adaptează situaţiei.

„E firesc în aceste vremuri ca multe saloane să dispară.

Acum se face selecţia şi cred că vor rămâne doar lucrătorii cu experienţă, sinceri, cei cu adevărat buni, cei în care clientul a avut încredere şi a venit pe mâna lui şi 10 ani la rând, dar şi tinerii care într-adevăr îţi doresc să trăiască din aceasta meserie, şi muncesc pentru asta” a completat Cristina.

Atât ea, cât şi Anca, care lucrează alături în acelaşi salon, nu par disperate şi nu dramatizează situaţia în care se află domeniul lor de activitate din cauza pandemiei.

„Avem de lucru într-o normalitate a timpurilor în care trăim.

Acum clienta vine la mine pe scaun doar ca să se tundă, să se aranjeze puţin cât să arate demn, fără alte complicaţii. Altele se tund acasă, le tunde soţul, fata, băiatul, văd ele cine. Cele mai multe se vopsesc tot acasă cu vopsea de la magazin şi cu asta rezolvă tot.

Nu mai sunt zile bune sau zile proaste, ci doar zile. 5-7 clienţi într-o zi, în alta doar 2, când înainte erau 10, chiar 15… Totul s-a înjumătăţit, cel mult.

Am jumătate din clienţi, consum jumătate din materiale, jumătate din apă şi jumătate din energia electrică, jumătate din materialele de igienă şi curăţenie. Avem de plătit şi taxele la stat, pentru că statul nu te iartă. Adevărat, avem şi jumătate din câştig, dar economisim, socotim şi ne adaptăm. Nu mai am bani de cozonac şi de îngheţată, dar am bani de pâine.

Noi nu disperăm, pentru că tot noi trebuie să rezolvăm. 375 de saloane de coafură şi vreo 70 de barber shops, într-un târg şi te miri că industria asta decade în vremuri de pandemie?

 Dacă va trebui să o ducem aşa 6 luni, un an, pentru o cauză bună, sunt dispusă să rezist. Poate după toate acestea vom redeveni cinstiţi în profesia asta, vom da, din nou, adevărata valoare frumuseţii omului” au fost de părere, pe rând, cele două coafeze.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: