150 de ani de tradiţie, valoare, cunoaştere, cultură la Colegiul Naţional „Nicu Gane”

Unitate reprezentativă  de învăţământ din Fălticeni, Colegiul Naţional „Nicu Gane”, sărbătoreşte, în perioada 2-6 noiembrie, 150 de ani de existenţă instituţională. Această instituţie de învăţământ şi cultură funcţionează în urbea de pe Şomuz începând cu anul 1870, dar tratativele preliminare înfiinţării datează încă din 1865.

 Pentru a marca această aniversare deosebită, reprezentanţii instituţiei de învăţământ au pregătit un eveniment adecvat vremurilor în ziua de luni, 2 noiembrie, începând cu ora 10, în clădirea colegiului.

„De la începutul anului şcolar am propus şi, în marea lor majoritate, colegii au decis ca «Săptămâna altfel» să se deruleze în perioada 2 – 6 noiembrie 2020, tocmai pentru a celebra prin diverse activităţi acest important eveniment al şcolii. Aceste zile se doresc a fi momente în care să înţelegem că şcoala nu e doar o prioritate, clişeic aclamată ca fiind naţională, ci o prioritate a istoriei, a timpului care devine istorie” a precizat prof. Anişor Vasiliu, directorul Colegiului Naţional „Nicu Gane”.

Manifestări desfăşurate într-un cadru restrâns şi online

În contextul actual, evenimentul cuprinde următoarele momente: dezvelirea unei plăci comemorative de marmură care va dăinui pe frontispiciul liceului, prezentarea într-un cadru restrâns a mesajelor primite de la foşti profesori, foşti directori, ministerele de resort, al Educaţiei şi al Culturii, de la inspectoratul şcolar, de la oficialităţi locale şi judeţene, de la reprezentanţi de frunte ai învăţământului preuniversitar şi universitar, foşti şi actuali elevi, prezentarea de către profesorii Mioara Gafencu şi Sorin Gafencu a monografiei „Colegiul Naţional «Nicu Gane» (1870-2020)”, lansarea unui număr aniversar jubiliar al „Revistei Noastre” (coordonator, prof. dr. Marius Iacob), vizionarea unui film omagial realizat de elevii şcolii (coordonator, prof. Loredana Amariei), prezentarea unei expoziţii de fotografie, denumită sugestiv „Arc peste timp” (autor, prof. dr. Codrin Benţa), activitatea „Chimia, experienţe peste timp” (realizată de membrii catedrei de chimie). Cu această ocazie vor fi prezentate şi secvenţe dintr-o filmare realizată cu prilejul celebrării centenarului şcolii.

Conducerea colegiului a anunţat că evenimentele se vor derula în marea lor majoritate într-o variantă virtuală, fiind create o pagină de Facebook şi un canal de Youtube dedicate evenimentului. Pe zidul principal al şcolii va fi ancorat un banner de promovare a momentului aniversar, iar profesorii şi elevii şcolii vor purta o insignă jubiliară.

Nu vor lipsi nici momentele artistice oferite de elevi sau foşti elevi ai şcolii, daruri muzicale fiind înregistrate şi dăruite comunităţii „Nicu Gane” de pretutindeni. De partea artistică se va ocupa profesorul de muzică Dan Sinăuceanu.

La propunerea membrilor catedrei de matematică, la Capela „Sf. Nicolae” a şcolii va avea loc o slujbă religioasă de Te Deum, în cadrul căreia vor fi pomeniţi foştii profesori ai colegiului care au părăsit această lume.

Colegiul îşi respectă deviza propusă: „Educaţie şi cultură”

Preţuit în mentalul colectiv al zonei, competitiv în procesul instructiv-educativ, colegiul fălticenean continuă să fie o unitate de învăţământ care îşi respectă deviza propusă: „Educaţie şi cultură”.

„În pofida furcilor caudine prin care este trecută societatea contemporană, dar mai ales şcoala şi fenomenul educaţional, colectivul de cadre didactice al şcolii se încăpăţânează să nu lase momentul jubiliar să treacă neobservat pentru opinia publică locală şi chiar naţională. Prin urmare, celebrarea acestui eveniment se va derula în cea mai mare parte într-un cadru digital, într-o variantă online, astfel încât toţi cei care preţuiesc această şcoală emblematică pentru municipiu, judeţ sau pe plan naţional, din orice colt al ţării sau al lumii să reînvie, prin amintiri şi evocări, spiritul bătrânei doamne, simbolul de nepreţuit al urbei” ne-a spus prof. Ioan Caulea, directorul adjunct al colegiului.

Numele unor mari personalităţi se leagă de acest liceu

De-a lungul timpului, la „Nicu Gane” au învăţat scriitorii Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Horia Lovinescu, Nicolae Labiş, Constantin Ciopraga, Grigore Ilisei, Mihai Gafiţa, Elena Ştefoi, sculptorul Ion Irimescu, biologul Mihai Băcescu, actorii Grigore Vasiliu Birlic şi Jules Cazaban. În aula colegiului, care acum poartă numele marelui prozator Mihail Sadoveanu, acesta a rostit, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de viaţă, celebrele cuvinte: „La Folticeni am băut apa vie a sufletului românesc”.

Fost absolvent al Liceului „Nicu Gane”, scriitorul Grigore Ilisei a spus, în urmă cu 10 ani, în scurta reflecţie asupra întâlnirii la împlinirea a 140 de ani de existenţă a acestei unităţi de învăţământ, că „există un duh al acestor manifestări şi o întemeiere prin crearea unei culturi corporatiste, instituţionale, pentru că de fapt celebrăm astăzi nu clipa aceasta, celebrăm lucrarea a 140 de generaţii care au trecut prin această şcoală. Acest liceu a fost singurul din care răsărit-au şi odrăslit-au spiritele cele mai înalte ale acestui oraş. Îmi place să cred că spiritul academic nu a fost extirpat dinlăuntrul acestei instituţii niciodată”.

O şcoală în care s-au scris file de istorie

La 3 septembrie 1870, comitetul permanent pentru înfiinţarea gimnaziului cere Ministerului autorizaţia de funcţionare a Gimnaziului, autorizaţie ce se eliberează în octombrie 1870. În data de 2 noiembrie 1870 îşi deschide cursurile Gimnaziul din Fălticeni, cu o clasă de 20 de elevi înscrişi, 17 frecventând cursurile.

De-a lungul timpului, denumirea instituţiei a fost modificată de mai multe ori. Între anii 1870-1892 se numea Gimnaziul din Fălticeni, apoi în anul 1892 devine Gimnaziul „Alecu Donici”, mutându-se în clădirea nouă, în care funcţionează şi astăzi. Şcoala a funcţionat ca gimnaziu clasic până în 1923, cu clase de curs superior extrabugetare. Prima promoţie a absolvenţilor de liceu datează din anul şcolar 1923-1924.

La 1 aprilie 1923 vine aprobarea Ministerului Instrucţiunii Publice pentru ridicarea gimnaziului la rangul de liceu cu opt clase, acestea fiind trecute în bugetul statului.

Între 1948-1951, liceul a funcţionat sub titulatura „Liceul de băieţi Fălticeni”, apoi între 1952-1965 „Şcoala Medie nr.1”, din 1965 devine „Liceul nr.1”, cu durata de 12 ani. Între 1970 – 1980 această instituţie poartă denumirea Liceul „Nicu Gane”, iar din 1980, după înfiinţarea claselor cu profil mecanic şi claselor de matematică-fizică, devine Liceul Industrial „Nicu Gane”. Din 1990 devine Liceul Teoretic „Nicu Gane”, având clase de matematică-fizică, chimie-biologie, informatică, filologie, limbi străine, istorie-ştiinţe sociale şi educaţie fizică. În anul 1999, prin Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4972/26.XI.1999, devine Colegiul Naţional „Nicu Gane”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: